Élő Közvetítések

Ronaldóék átgázoltak az Eb öngólját összehozó törökökön

BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A portugál labdarúgó-válogatott a vártnál sokkal simábban győzte le 3-0-ra Törökországot, így két fordulót követően is hibátlan az Európa-bajnokságon és továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

Az első fordulót mind a két csapat győzelemmel kezdte, és mind Portugáliának, mind Törökországnak vért kellett izzadnia a három pontért. Mivel a játéknap korábbi szakaszában Georgia pontot rabolt Csehországtól így eldőlt, hogy a portugál-török meccs győztese biztosan továbbjut.

A portugálok kezdtek vehemensebben, az első lövés pedig Cristiano Ronaldóé volt. A 21. percben jött össze a vezetés Roberto Martínez csapatának, egy baloldali akció végén jutott el a labda Bernardo Silvához, aki magabiztosan kihasználta a kínálkozó lehetőséget. A 28. percben Joao Cancelo és Ronaldo nem értették meg egymást, így megakadt egy portugál támadás, csakhogy a Samet Akaydin úgy tette haza a megszerzett labdát, hogy fel sem nézett, Altan Bayindir pedig kimozdult a kapujából, így a labda a gólvonalon túlra gurult – öngól a legkellemetlenebb fajtából.

Már az első félidő hajrájában megvolt az esélye Portugáliának, hogy megszerezze a harmadik gólját, erre azonban az 55. percig kellett várni, amikor a török védelem lescsapadája annyira rossz volt, hogy Ronaldo és Fernandes törhettek ketten a kapura, előbbi bemutatta, hogy lőni fog, végül lepasszolta a labdát, csapattársa így az üres kapuba gurított.

Bernardo Silva volt a meccs embere a Sofascore-nál.

Ezzel a lényegi kérdések eldőltek, ugyan a Dortmundban szép számban jelen lévő török közönség megkapta a kezdőből kihagyott, de a pályára követelt Arda Gülert, azonban ezen a meccsen nem volt egy súlycsoportban a két csapat, noha a lövések számán ez nem látszott., és Portugália egyébként csak háromszor találta el a kaput.

A torna egyik esélyesének tartott portugál válogatott már ott is van a nyolcaddöntőben, ráadásul csoportgyőztesként.

Jún. 22. Június 22. 18:00
Dortmund BVB Stadion Dortmund

Bernardo Silva
B. Silva
21
Samet Akaydin
S. Akaydin
28
Rafael Leao
R. Leao
39
Samet Akaydin
S. Akaydin
42
Zeki Celik
Z. Celik
43
Joao Palhinha
J. Palhinha
45

Rafael Leao
R. Leao
46
Pedro Neto
P. Neto
46
Joao Palhinha
J. Palhinha
46
Rúben Neves
R. Neves
46
Orkun Kökcü
O. Kökcü
46
Yusuf Yazici
Y. Yazici
46
Bruno Fernandes
B. Fernandes
56
Kerem Aktürkoglu
K. Aktürkoglu
58
Kenan Yildiz
K. Yildiz
58
Kaan Ayhan
K. Ayhan
58
Ismail Yüksek
I. Yüksek
58
Joao Cancelo
J. Cancelo
68
Nélson Semedo
N. Semedo
68
Yunus Akgün
Y. Akgün
70
Arda Güler
A. Güler
70
Samet Akaydin
S. Akaydin
75
Samet Akaydin
S. Akaydin
76
Merih Demiral
M. Demiral
76
Pepe
Pepe
83
António Silva
A. Silva
83
Vitinha
Vitinha
88
Joao Neves
J. Neves
88

4-2-3-1
4-3-3
Altay Bayindir A. Bayindir 12
Zeki Celik Z. Celik 2
Samet Akaydin S. Akaydin 4
Abdülkerim Bardakci A. Bardakci 14
Ferdi Kadioglu F. Kadioglu 20
Orkun Kökcü O. Kökcü 6
Hakan Calhanoglu H. Calhanoglu 10
Kaan Ayhan K. Ayhan 22
Yunus Akgün Y. Akgün 25
Baris Alper Yilmaz B. Yilmaz 21
Kerem Aktürkoglu K. Aktürkoglu 7
Diogo Costa D. Costa 22
Joao Cancelo J. Cancelo 20
Rúben Dias R. Dias 4
Pepe Pepe 3
Nuno Mendes N. Mendes 19
Vitinha Vitinha 23
Joao Palhinha J. Palhinha 6
Bruno Fernandes B. Fernandes 8
Bernardo Silva B. Silva 10
Cristiano Ronaldo C. Ronaldo 7
Rafael Leao R. Leao 17

Ez tényleg eldőlt

A harmadik gól óta leült a meccs, mindkét csapat visszavett a lendületéből. A portugálok játékában benne maradt azért a veszély, most is kialakult kisebb helyzet a török kapu előtt, de bőven belefért Roberto Martinez csapatának, hogy lövésig sem jutottak.

Egy szelfi Ronaldóval

A közvetítésben nem mutatták, de ha hihetünk a kommentátornak, egy kisfiú szaladt be a pályára egyenesen Ronaldóhoz egy közös kép reményében. A portugálok klasszisa vevő volt rá, megcsinálták a szelfit, a kisfiú elégedetten távozott, mielőtt a biztonságiak elkapták.

Közben pályán Arda Güler.

Eldőlni látszik

A portugál fölény újabb gólt eredményezett a második félidő elején. Egy mélységi átadás után Cristiano Rolando mehetett ziccerben a kapu felé, és volt szíve leadni a labdát az érkező Bruno Fernandesnek. A Manchester United középpályása nem hibázott, nagy eséllyel a meccset is lezárta.

Kettőt is cseréltek a portugálok

Rafael Leao és Palinha maradt az öltözőben, kettejükben közös, hogy mindketten besárgultak az első félidőben, ez is állhat Roberto Martinez döntése mögött. Leao helyére Pedro Neto érkezett, Palinha helyét pedig Ruben Neves foglalta el a középpályán.

A törökök nem változtattak.

Szünet

Kényelmes előnnyel vonulhat az öltözőbe Portugália, Motellának muszáj lesz változtatnia valamit a második félidőben, mert így esélytelenek a törökök.

És a harmadik is ott lehetne

Igyekeznek feljebb jönni a törökök, de a portugálok könnyen átjátsszák a letámadást. Egy ilyen szituáció után Bruno Fernandes léphetett ki jó helyzetben, de nem talált kaput. Kicsivel később Ronaldo is megeresztett egy lövést a tizenhatos vonaláról, de Bayindirnek ezúttal sem kellett védenie.

Elképesztő öngóllal növeli előnyét a portugál csapat

A képen még azt mutatták, ahogy egy rossz átadás után Ronaldo és Cancelo egymással veszekszik, hogy aztán váltson a kamera arra, ahogy a törökök meglövik a torna eddigi legkomikusabb öngólját. Akaydin tette volna haza a labdát a kapusának, aki nem reagálta le a gesztust, így a labda akadálytalanul gurult be a török kapuba.

Bernardo Silva góljával vezetnek a portugálok

A portugálok próbálják diktálni a tempót, a törökök egyelőre az ellenfél labadeladásaiból élnek. Ezekben meg is volt a veszély, mégis a portugálok vezetnek bő húsz perc után. Egy baloldali akció végén átjutott a túloldalra a labda Bernardo Silvához, a Manchester City támadója pedig nem hibázott.

Cristiano Ronaldóé volt az első kapura lövés

Magasan letámadnak már az elejétől a portugálok, az első percekben Bernardo Silva passzából Cristiano Ronaldo próbálkozott meg a gólszerzéssel, de Bayindir könnyedén védett. A törököknek is volt már lehetősége, egy beadás után Aktürkoglu bújt ki Cancelo mögül, de nem tudta kapura irányítani a labdát.

Az első forduló török hőse csak a kispadon

Kimaradt a török kezdőből az első meccsen bombagólt szerző Arda Güler. A Real Madrid támadója a hírek szerint összeszedett egy kisebb sérülést, de a kispadra azért leülhetett. Kerem Aktürkoglu játszik a helyén. Az első meccsen szintén gólt szerző Müldür sem kezd, az ő helyét Celik vette át, de kapusfronton is variált Vincenzo Montella szövetségi kapitány: Günok kikerült a csapatból, így megnyílt az út az bizonyításra a Manchester United cserekapusának, Bayindirnek.

A portugáloknál is volt változtatás: Roberto Martínez négyvédős felállásra váltott, így kikerült a csapatból Diogo Dalot, és bekerült a pálya közepére Palinha.

Olvasói sztorik