Élő Közvetítések

Történelem az Eb-n, Georgia pontot szerzett Csehország ellen

HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / Anadolu via AFP
HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / Anadolu via AFP
A georgiai labdarúgó-válogatott még vezetett is, végül 1-1-es döntetlent játszott Csehországgal az Eb F csoportjában. Mindkét csapat egy-egy pontot szerzett eddig, a csoportharmadikok versenyében ez még akár a magyar válogatott is érintheti.

Két olyan csapat találkozott egymással szombaton délután, amely közel járt ugyan a bravúrhoz, de vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot.

  • Georgia története első Eb-meccsén sokak szívébe belopta magát a törökök elleni meccsen, amin ugyan ki tudott egyenlíteni, majd 2-1-es hátrányban kapufát lőtt, de végül 3-1-re kikapott.
  • A defenzíven játszó csehek húzása pedig majdnem bejött, mert vezettek Portugália ellen, de végül 2-1-es vereséget szenvedte.

Ezúttal Csehország alakzatot váltott, Hlozek is bekerült Schick mellé a támadósorba, a csapat pedig sokkal harapósabb volt, mint az első meccsén, már az első percekben komoly bravúrokat kellett bemutatnia Mamardashvilinek a georgiai kapuban. Már a meccs elején használatba került a VAR is, két esetet is vizsgáltak, de egyik alkalommal sem lépett közbe végül a videobíró.

A 23. percben ünnepeltek a csehek, Hlozek első próbálkozását még védte a kapus, a labda azonban az arcára pattant, majd onnan a kapuba. Ekkor azonban már közbelépett a VAR, a visszajátszáson látszott, hogy a cseh játékos kézzel is hozzáért a labdához, mielőtt az a kapuba pattant volna, így maradt a 0-0.

Kissé leült a mérkőzés, de a félidő végére felpörögtek az események, majd egy beívelés után Hranac kezezett a tizenhatoson belül, amiért tizenegyest kapott Georgia – emlékezhetünk, a cseh védő a portugálok elleni meccsen nagyot hibázott a rivális győztes góljánál. A Georgia történelmi első Eb-gólját szerző Mikautadze állt a labda mögé, és a másik irányba vetődő kapus mellett magabiztosan lőtt a hálóba.

Úgy vezetett Georgia egy félidő után, hogy Mamardashvilinek nyolc védést is be kellett mutatnia.

A második félidőben a csehek még inkább ráerőltették akaratukat ellenfelükre, aminek egy gyors gól lett az eredménye: az 59. percben Lingr fejese után még a kapufa a georgiai csapat segítségére volt, de a kipattanó Schick melléről a kapuba pattant.

A 70. percben már ott tartottunk, hogy tíz kapott eltaláló lövésnél tartott Csehország, amire a 2004-es torna óta nem volt képes a csapat – ugyanakkor sérülés miatt a hajrára elveszítették Schicket a csehek. A folytatásban is Ivan Hasek csapata szorította be ellenfelét, azonban nem sikerült bevinni a győztes találatot. Sőt, a legvégén még három az egy ellen ve zethettek kontrát a georgiaiak, de Lobjanidze ziccerben a kapu fölé lőtt.

Ha már kiemeltük Mamardashvilit a félidőben, tegyük meg most is, összesen 11 védést mutatott be, a statisztikák szerint egy átlagos kapus négy gólt is kaphatott volna a cseh helyzetekből, a georgiai hálóőrnek viszont csak egyszer kellett kiszednie maga mögül a labdát.

Mamardashvili volt a meccs embere a Sofascore-nál.

Az 1-1-es döntetlen azt jelenti, hogy ebben a csoportban akár az is előfordulhat, hogy a csoportharmadiknak csak egy pontja lesz a végén – Georgia Portugáliával, Csehország Törökországgal játszik az utolsó fordulóban. Ez pedig a magyar válogatott szempontjából is fontos lehet – már, ha persze sikerül az utolsó fordulóban legyőzni Skóciát.

Jún. 22. Június 22. 15:00
Hamburg Volksparkstadion Hamburg

Vladimír Coufal
V. Coufal
18
Guram Kashia
G. Kashia
36
Lukás Provod
L. Provod
40
Georges Mikautadze
G. Mikautadze
48

David Jurásek
D. Jurásek
47
Tomás Holes
T. Holes
53
Václav Cerny
V. Cerny
55
Matej Jurásek
M. Jurásek
55
Adam Hlozek
A. Hlozek
55
Ondrej Lingr
O. Lingr
55
Patrik Schick
P. Schick
59
Giorgi Tsitaishvili
G. Tsitaishvili
62
Luka Lochoshvili
L. Lochoshvili
62
Giorgi Chakvetadze
G. Chakvetadze
62
Zuriko Davitashvili
Z. Davitashvili
62
Patrik Schick
P. Schick
68
Mojmír Chytil
M. Chytil
68
David Jurásek
D. Jurásek
82
Petr Sevcik
P. Sevcik
82
Solomon Kvirkvelia
S. Kvirkvelia
82
Giorgi Gvelesiani
G. Gvelesiani
82
Khvicha Kvaratskhelia
K. Kvaratskhelia
82
Saba Lobzhanidze
S. Lobzhanidze
82
Anzor Mekvabishvili
A. Mekvabishvili
83
Georges Mikautadze
G. Mikautadze
88
Giorgi Kvilitaia
G. Kvilitaia
88
Giorgi Kochorashvili
G. Kochorashvili
95

3-5-2
3-4-3
Giorgi Mamardashvili G. Mamardashvili 25
Solomon Kvirkvelia S. Kvirkvelia 5
Guram Kashia G. Kashia 4
Lasha Dvali L. Dvali 3
Giorgi Tsitaishvili G. Tsitaishvili 21
Zuriko Davitashvili Z. Davitashvili 9
Anzor Mekvabishvili A. Mekvabishvili 20
Giorgi Kochorashvili G. Kochorashvili 6
Otar Kakabadze O. Kakabadze 2
Georges Mikautadze G. Mikautadze 22
Khvicha Kvaratskhelia K. Kvaratskhelia 7
Jindrich Stanek J. Stanek 1
Tomás Holes T. Holes 3
Robin Hranác R. Hranác 4
Ladislav Krejcí L. Krejcí 18
Vladimír Coufal V. Coufal 5
Lukás Provod L. Provod 14
Tomás Soucek T. Soucek 22
David Jurásek D. Jurásek 15
Václav Cerny V. Cerny 17
Patrik Schick P. Schick 10
Adam Hlozek A. Hlozek 9

A cseheknek nem jó az 1 pont

Az egyenlítés után is bőszen ostromolnak a csehek, de Georgia egyelőre állja a nyomást. Az elmúlt percekben Chytil és Jurasek is kihagyott egy helyzetet.

Elveszti Schicket a cseh válogatott

Ártatlan helyzetben kapott a lábához a csehek góleszerzője, Patrick Schick, ami után azonnal mutatták, hogy cserére lesz szükség. A Leverkusen támadója saját lábán hagyta el a pályát, különösebb aggodalom nem látszódott az arcokon, így valószínűleg csak elővigyázatósságból vitték le. Mojmir Chytil, a Slavia Praha játékosa a helyén.

Egyenlítenek a csehek

A második félidő is cseh dominanciával indult, Georgia nem is bírta a nyomást. Egy szöglet után a csereként beállt Lingr csúsztatta kapura a labdát, Mamardashvili megint védett, a kipattanó azonban Schickről a kapuba került. 1-1.

Félidő

A középkezdés után Mamardashvilinek újabb bravúrt kellett bemutatnia Schick lehetőségénél, ezután már nem alakult ki helyzet. A csehek dominálták az első félidőt, de hátrányban kezdik majd a második félidőt.

Tizenegyes!

Egy pontrúgás után Kashia hagyott ki nagy helyzetet a cseh kapu előtt, de előtte közvetlenül Hranac kezére pattant a labda. A játékvezető kiment megnézni az esetet, majd büntetőt ítélt Georgia javára.

És a sárgák is repkednek

Rövid időn belül Kashia és Provod is kapott egy lapot egy-egy taktikai szabálytalanságért, őket leszámítva Coufalnak van még sárgája.

Élet a cseh térfélen

A kezdeti nagy tempóból visszavettek a csapatok. Az utóbbi percekben ki tudott jönni a csehek szorításából a georgiai csapat, amely Kvaratskhelia középre-, illetve visszalépéseivel igyekszik helyzeteket kialakítani. Egy szögletig el is jutottak, kaput találó lövésük viszont még mindig nincs. A cseheknek már van, 7 is, mindezt 13 próbálkozásból.

A labda a hálóban, érvényes gól viszont nincs

Egy bedobás után nem volt a leghatározottabb a georgiai védelem, Hlozek elé került a labda a hosszún, akinek közeli lövését védte ugyan Mamardashvili, a labda viszont visszapattant a csehek játékosára, onnan pedig a hálóba került. Elsőre úgy tűnt, Hlozek fejét/arcát érte a labda, a visszajátszás után viszont nyilvánvaló lett, hogy a kezét érintette. Ezt a játékvezető is észlelte, így nincs gól.

A VAR-szoba is készültségben

Az első tíz percben mindkét oldalon vizsgáltak büntetőgyanús eseteket: a csehek az egykori ferencvárosi Dvali esetleges kezezését reklamálták, míg a georgiaiak Davitashvili esése után szerettek volna büntetőt. A síp mindkét esetnél néma maradt, és a VAR sem másította meg a játékvezető döntéseit.

Egy másik cseh válogatottra van ma kilátás

„Több tervezett változtatást is eszközöltünk erre a meccsre, több olyan játékos is bekerült a kezdőbe, akik nagyobb hasznunkra lehetnek ma. Változtatni akarunk a taktikán és a játékunkon” – nyilatkozta az UEFA honlapjának Ivan Hasek, a csehek szövetségi kapitánya, aki Patrik Schick mellett a kezdőbe jelölte a mai meccsre a Bayer Leverkusen támadóját, Adam Hlozeket és a Wolfsburg szélsőjét, Vaclav Cernyt is.

Olvasói sztorik