Hírek

Német-magyar: vajon miért nem hívta ki a VAR a játékvezetőt az első gólnál?

Damien Meyer / AFP
Damien Meyer / AFP
Megkérdeztük Szabó Zsolt korábbi FIFA-játékvezetőt, hogy mit gondol a német-magyar Eb-meccs első góljáról.

Németország szerdán 2-0-ra győzte le Magyarországot Stuttgartban, amivel egyúttal az is eldőlt, hogy a házigazdák hat ponttal az Európa-bajnokság A csoportjának első biztos továbbjutói.

Válogatottunk a mérkőzésen nagyságrendekkel jobban játszott, mint a Svájc elleni nyitómérkőzés első félidejében, a labdabirtoklást (63-37 százalék) és a támadóharmadokban elkövetett passzok számát (241/212-59/32 ) leszámítva szinte minden mutatóban versenyképesnek mutatkozott, (xG: 1,52-1,13; kapura lövés: 19/7-11/4).

Sőt Marco Rossi csapata egyel több nagy esélyt dolgozott ki (4-3 ide) mint ellenfele, ennél fogva pont helyzetkihasználásban, a kihagyott ziccerek száma terén maradtunk alul (1-4) Julian Nagelsmann együttesével szemben.

Ami fájó, magyar szempontból különösen bántó módon hunyt szemet a holland játékvezető, Danny Makkelie az első gólt megelőző szituáció felett, amellyel kapcsolatban kikértük Szabó Zsolt, korábbi kiváló FIFA-játékvezető szakvéleményét.

Az eset

A 22. percben, 0-0-ás állásnál a magyar 16-oson belül Willi Orbán a német csapatkapitánnyal, Ilkay Gündogannal ütközött, amely után belső védőnk a földre került, a német középpályás így akadályoztatás nélkül megszerezte a labdát, ráfordult, visszakészítette azt Jamal Musialának, aki a kapuba lőtt (1-0).

Willi Orbán megelőzi Gündogant, pozíciót foglal, beteszi a testét a német csapatkapitány elé.Forrás: m4sport.hu

Az esetet mindkét fél a maga szemszögéből értelmezte. A német csapatkapitány úgy nyilatkozott a mérkőzés után, hogy „Angliában mindenki röhögött volna, ha ezt a gólt elveszik. Meglepődtem, hogy egyáltalán visszanézték.”

Orbán ezzel szemben úgy vélte: „Számomra egyértelmű, hogy Gündogan szabálytalanságot követett el. Nincs értelme erről vitatkozni”. Marco Rossi sem fogta vissza magát amikor úgy fogalmazott: „Németország az Németország, mondhatjuk, hogy megérdemelték a győzelmet, de az, ahogy megnyerték, az kicsit tisztességtelen. Nem szeretem kommentálni a játékvezetők teljesítményét, de szerintem mindenki látta, mi történt.

És ezen a szinten ez nem megengedhető. Topszinten játszunk, van VAR, és ugyanez a helyzet megvolt a német tizenhatoson belül is, az pedig fault volt. Akkor a mi oldalunknál miért nem volt szabálytalan? Nem hiszem, hogy Németországnak kell ez a fajta rásegítés erről az oldalról, de azt kell mondanom, hogy ma a bíró nyújtotta a legrosszabb teljesítményt.

A szabály szerint a VAR-szobában minden gólt és gólt megelőző szituációt kötelező visszanézni, így egészen biztosan ebben az esetben is megtették ezt. Szabó Zsolt számára egyértelmű, hogy szabálytalanság okán érvényteleníteni kellett volna a németek vezető találatát, és a helyes ítélet kifelé szabadrúgás lett volna.

Willi Orbán előrefelé esik be Gündogan elé. Forrás: m4sport.hu

„Lehet elfogultsággal vádolni, de a játékvezetőnek vagy – mivel ő nem vette észre – a videobírónak két fontos pillanatot kellett volna rögzítenie, amely még a közvetítés lassításaiból is tisztán látszott. Az, hogy a két játékos az ütközés pillanatában nem volt egyenlő testhelyzetben, még csak-csak, hiszen az tényleg megítélés kérdése. Azonban azt látni kell (itt, az m4sport videóján 40. másodperctől), hogy

Gündogan nem a labda megszerzésére törekedett elsősorban, hanem Orbánt nézi, keresi a szemével, és abban a pillanatban tesz határozott lökő mozdulatot irányába, amikor belső védőnk, ha csak éppenhogy, de felső testével már megelőzte őt, fedezte a labdát, és éppen belép elé – ezért esett Orbán Gündogan elé, és nem oldalirányába (lásd a képeken fenn – a szerk.). A másik kulcsmomentum, hogy az ütközés pillanata után a német csapatkapitány meg is torpant egy pillanatra, mintha ő is érezte volna a szabálytalanságot.

Szabó szerint a VAR alighanem azért nem avatkozott végül közbe, és nem hívta ki Danny Makkeliét a monitorhoz, így az nem is adhatott kifelé szabadrúgást, mert játékvezetői szempontból úgynevezett „szürke zónának”, azaz nem feketén-fehéren eldönthetőnek ítélte az esetet, és ilyen jelenetek okán a pályán lévő kollégát nem szokták felülbírálni.

Olvasói sztorik