Élő Közvetítések

Klasszisokkal jobban játszott, mint legutóbb, de így is kikapott a magyar válogatott

Tobias SCHWARZ / AFP
Ilkay Gündogan szerezte a németek második gólját
Tobias SCHWARZ / AFP
Ilkay Gündogan szerezte a németek második gólját
A szombati, gyengébb teljesítmény, és a Svájctól elszenvedett 3-1-es vereség után egy teljesen más magyar válogatott lépett pályára Stuttgartban az Európa-bajnokság második fordulójában, de a bátrabb, lendületesebb játék sem volt elegendő a bravúrhoz. Marco Rossi csapata 2-0-ra kikapott Németországtól, javítani majd Skócia ellen lehet vasárnap.
Jún. 19. Június 19. 18:00
Stuttgart Stuttgart Arena

Jamal Musiala
J. Musiala
22
Varga Barnabás
B. Varga
23
Antonio Rüdiger
A. Rüdiger
27

Kai Havertz
K. Havertz
58
Leroy Sané
L. Sané
58
Florian Wirtz
F. Wirtz
58
Niclas Füllkrug
N. Füllkrug
58
Nagy Ádám
Á. Nagy
64
Kleinheisler László
L. Kleinheisler
64
Ilkay Gündogan
I. Gündogan
67
Jamal Musiala
J. Musiala
72
Chris Führich
C. Führich
72
Robert Andrich
R. Andrich
72
Emre Can
E. Can
72
Bolla Bendegúz
B. Bolla
75
Ádám Martin
M. Ádám
75
Kerkez Milos
M. Kerkez
75
Nagy Zsolt
Z. Nagy
75
Ilkay Gündogan
I. Gündogan
84
Deniz Undav
D. Undav
84
Varga Barnabás
B. Varga
87
Gazdag Dániel
D. Gazdag
87
Sallai Roland
R. Sallai
87
Csoboth Kevin
K. Csoboth
87
Maximilian Mittelstädt
M. Mittelstädt
89
Csoboth Kevin
K. Csoboth
93
Marco Rossi
M. Rossi
93

4-2-3-1
3-4-2-1
Manuel Neuer M. Neuer 1
Joshua Kimmich J. Kimmich 6
Antonio Rüdiger A. Rüdiger 2
Jonathan Tah J. Tah 4
Maximilian Mittelstädt M. Mittelstädt 18
Robert Andrich R. Andrich 23
Toni Kroos T. Kroos 8
Jamal Musiala J. Musiala 10
Ilkay Gündogan I. Gündogan 21
Florian Wirtz F. Wirtz 17
Kai Havertz K. Havertz 7
Gulácsi Péter P. Gulácsi 1
Fiola Attila A. Fiola 5
Orbán Willi W. Orbán 6
Dárdai Márton M. Dárdai 24
Bolla Bendegúz B. Bolla 14
Nagy Ádám Á. Nagy 8
Schäfer András A. Schäfer 13
Kerkez Milos M. Kerkez 11
Sallai Roland R. Sallai 20
Szoboszlai Dominik D. Szoboszlai 10
Varga Barnabás B. Varga 19

A Svájc elleni sima, 3-1-es vereség után Németország ellen az életben maradás volt a tét a magyar labdarúgó-válogatott számára, amely egy pontszerzéssel még jó helyzetben maradhatott volna a továbbjutást illetően.

Marco Rossi kapitány jelezte is a vereség után, hogy változtatni fog a kezdőcsapatban, így Lang Ádám és Szalai Attila kimaradt, helyettük ezúttal Dárdai Márton és Bolla Bendegúz kapott bizalmat.

Nagyszerűen kezdett a válogatott, nem csupán azért, mert egy rossz hazaadást követően Neuernek már a 20. másodpercben tisztáznia kellett, de az első negyedóra, húsz perc láttán nehéz volt elhinni, hogy múlt szombaton ez a csapat elbukott Svájc ellen.

Koszticsák Szilárd / MTI Gulácsi Péter nem tehetett a gólokról

A 12. percben a németek is kihagytak egy nagy ziccert, amikor a totojázó Orbánt Havertz megkerülte az ötösnél, de Gulácsi a helyén volt.

A stabil lábakon álló védelmünk tíz perc múlva mégis kapitulált, Wirtz labdájára Gündogan érkezett lendületből, kicsit meglökte Orbánt (a videobíró később test a test elleni harcnak titulálta), majd letette a labdát Musialának, akinek lövése Fiolán megpattanva vágódott a kapuba (1-0).

Ugyan labdabirtoklásban és passzpontosságban nagyon nagy fölényben voltak a hazaiak, helyzeteket a magyarok hagytak ki – talán nem túlzás, hogy az első félidő legjobbja Manuel Neuer kapus volt.

Hogy miért? Például azért, mert a 26. percben földöntúli bravúrral tolta ki a jobb felső sarok elől Szoboszlai szabadrúgását, majd a földön fekve még blokkolta Bolla újrázását is. Aztán a ráadásban még Orbán fejesét védte ismét hatalmas bravúrral, Sallai pedig már lesről bólintott a kapuba.

Sofascore A mérkőzés egyik legjobbja: Ilkay Gündogan

A szünetben egyik csapat sem változtatott, nem is lett volna miért. A helyzet azonban ugyanaz maradt, a németek irányították a játékot, ám minden magyar labdaszerzésből indított kontra életveszélyt rejtett magában.

Az 55. percben Gulácsi védett egy megpattanó Kroos-lövést, öt perccel később Varga fejese szállt a léc fölé. A 67. percben aztán egy pontos akció megpecsételte a magyarok sorsát: Kroos passzolt Musialához, aki balra dobta a labdát Mittelstädtnek, a centerezését Gündogan a kapu bal oldalába lőtte (2-0).

Sofascore A másik legjobb: Joshua Kimmich

Az utolsó negyedórát négy nagy Gulácsi-védés vezette be, és ugyan Rossi kapitány is próbált frissíteni, és pályára küldte Nagy Zsoltot, valamint Ádám Martint, majd az utolsó percekre Csobothot és Gazdagot, de néhány szögletnél veszélyesebb helyzetet nem sikerült már kialakítani a hajrában.

Legutóbb majdnem három éve, 2021 szeptemberében volt példa, hogy két egymást követő meccsen vereséget szenvedett a magyar válogatott: akkor egy Anglia elleni 4-0-s zakó után Albániában kapott ki 1-0-ra a csapat.

Javítani vasárnap, ugyancsak Stuttgartban lehet, akkor Skócia lesz az ellenfél.

Németországtól is kikapott a válogatott

Egy bátrabb, lendületesebb játék sem volt elegendő a bravúrhoz: Marco Rossi csapata 2-0-ra kikapott Németországtól, javítani majd Skócia ellen lehet vasárnap.

A németek már csak a végét várják

Három perc hosszabbítás lesz, de már csak hátul passzolgatnak a németek, nekik ez már tökéletesen megfelel. Közben a lelátón is egyre nagyobb a hazai buli, de a magyar drukkereket elismerés illeti, mert nem lankadt a lelkesedésük.

Széles fejes

Kimmich beadását Füllkrug fejelte a kapu mellé.

Még egy gólszerző le

Gündogan is mehet pihenőre, a helyére a Bundesliga legutóbbi szezonjának negyedik legjobb gólszerzője, a stuttgarti Deniz Undav állt be.

Most már egyértelműen frusztráltak a magyarok a bíró miatt

Makkielének ugyan nem volt látványos hibája – az első gól előtti szituáció bírói felfogás kérdése –, de szinte minden 50-50% ítélet ellenünk szólt. Egy-két ütközés után már látványosan idegesen reagáltak a játékosaink, a testbeszédük alapján már nekik is egy kicsit sok volt ez.

Ismét Gula

Sané a 16 vonaláról tüzelt, Gulácsi nagyot mentett a jobb alsó saroknál.

Majd felrobban az aréna

Lényegében már a győzelmet ünnepli a hazai publikum, de Toni Kroos és Ilkay Gündogan is széttárt karokkal ünnepli az eredményt. Ugyan nem roppant meg látványosan a magyar csapat, de kissé kétségbeesetten megy előre 2-3 játékos, miközben visszafelé már nincs ekkora tempójú mozgás.

2-0 Gündogan

Ez sakk-matt! Kroos passzolt Musialához, aki balra dobta a labdát Mittelstädtnek, ő gyönyörűen centerezett, Gündogan pedig ballal a kapu bal oldalába lőtt (2-0)

Följebb!

Ezt mutatta többször is a társainak Szoboszlai. Kialakult néhány pár is, Sanénak, Gündogannak szinte mindig van őrzője. Egy picit a németek is engednek teret, így időnként sikerül kijönni a szorításból.

Ez is kimaradt!

Dárdai indítását követően Sallai bal oldali beadását Varga bólinthatta, de sajnos a léc fölé.

Gulácsi bravúrja

Hűű, Gulácsinak most a helyén kellett lennie, Kroos megpattanó lövését védte, majd végleg megkaparintotta a labdát.

Tényleg fullasztó a német csapat

Úgy támadnak a németek, hogy az is előfordul, a komplett védelme a magyar térfél közepén (!) áll. Ha ehhez hozzátesszük, hogy Rüdiger is nagyon pontos beadásokra képes, akkor talán érzékelhető, mekkora veszélyt jelent ez ránk nézve, ráadásul rettentő nyomasztóan beszorultunk a kapunk elé.

Szinte megnémult a stadion

A bal oldalon rohant fel a magyar válogatott java, Szoboszlai meg is küldte feléjük a labdát, amit nagy hangzavarral köszöntöttek a magyarok. Ezt követően viszont elnémult mindkét tábor, a ritka pillanatok egyike volt. Bezzeg Varga felborítására visszajött a magyarok hangja.

Olvasói sztorik