Hírek

Eb-dilemma: Andersen kezezése miért volt büntető és Cucurelláé miért nem?

BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Marc Cucurella megúszta a tizenegyest
BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Marc Cucurella megúszta a tizenegyest
Nem mindig egyértelmű a kezezések megítélése a labdarúgó Európa-bajnokságon, legalábbis a szurkolók ezt érezhetik, hiszen még a videobíró döntéseit is sokan megkérdőjelezik. Így volt ez a spanyol-német negyeddöntőn Marc Cucurella esetében is.

A 106. percben pedig Jamal Musiala lőtt kapura, de pont Marc Cucurella kezét találta el. A VAR megnézte az esetet és Stuart Attwell vezetésével az a döntés született, hogy ez nem büntető.

Érdekesség, hogy német-dán nyolcaddöntőn is Attwell volt a VAR-szobában, és amikor Joachim Andersen kezét közelről eltalálta a labda, azért tizenegyest ítélt.

Az ESPN összevetette a két esetet és azt írta, a két ítélet egyaránt megfelelt a szabálykönyvben leírtaknak.

A Németország-Dánia mérkőzésen David Raum beadásakor Andersen karja felemelt, vízszintes állapotban volt, az UEFA előírásai szerint pedig ez olyan testhelyzet, amikor a játékvezetőnek és/vagy a VAR-nak büntetőt kell ítélnie.

Az Európa-bajnokság előtti tájékoztatón Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője konkrét példákat hozott. Ebben szerepelt egy olyan is, amikor a labda egy olyan védő karját találta el, aki függőleges helyzetben, közel a testéhez tartotta. Erre Rosetti azt mondta, ez nem lehet tizenegyes.

Nos, az ESPN szerint ez nagyon hasonlított a Cucurella-incidenshez, amikor a spanyol védő karja függőleges helyzetben volt.

Akár tetszik, akár nem, a döntés mindkét esetben az UEFA elvárásai szerint született

– írta a portál.

Kapcsolódó
A németek meg nem adott tizenegyesén örökre vitatkozni fogunk
Pedig vitathatatlan, hogy Marc Cucurella kezét érte a labda.
Olvasói sztorik