Hírek

A németek meg nem adott tizenegyesén örökre vitatkozni fogunk

Tom Weller/picture alliance via Getty Images
Tom Weller/picture alliance via Getty Images

A német labdarúgó-válogatott pénteken hosszabbítás után 2-1-re kikapott a spanyoloktól az Európa-bajnokság negyeddöntőjében.

A rendes játékidő 1-1-re végződött, a hosszabbítás pedig jobban nézett ki a németek szempontjából. A nyomás helyzeteket eredményezett, a 106. percben pedig Jamal Musiala lőtt kapura ígéretes helyzetben, de pont Marc Cucurella kezét találta el. Németország egy emberként reklamált tizenegyest.

Nehezítő körülmény, hogy miközben teljesen egyértelműen kézzel ért labdába, a szabálykönyv alapján vétlen esetről van szó. Merthogy Cucurella keze természetes helyzetben, maga mellett függőlegesen állt és nem nagyobbította meg a testét. Több újságíró is Anthony Taylor játékvezető védelmére kelt, mivel az UEFA az Európa-bajnokság előtt éppen az ilyen esetekre hívta fel a figyelmet, hogy ne fújják be ezeket büntetőnek.

Ez persze a futballt kedvelőket nem hatja meg, hiszen ők annyit észlelnek, hogy kézzel blokkolt Cucurella, tehát szabálytalan volt. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb bíró tizenegyest szokott ítélni ilyenkor is. Innentől pedig végtelen vita táptalaja lehet minden ilyen eset, Cucurelláé pedig döntően befolyásolt egy Eb-meccset. Valószínűleg ennek megítélésében soha nem lesz egyezség, ahogyan arról se, milyen döntés egyezne a játék szellemiségével.

Kapcsolódó
Véget ért Pedri számára az Európa-bajnokság
Egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza a pályára a Barcelona középpályása
Olvasói sztorik