Hírek

Még az ellenfelek is örülnek, hogy újra a pályán láthatják a focistát, aki a pokolból tért vissza

Jurij Kodrun / Getty Images
Jurij Kodrun / Getty Images
Szlovénia története legjobb szereplését elérve továbbjutott az Európa-bajnoki csoportjából, és készülhet a Portugália elleni nyolcaddöntőre. A legnagyobb győzelmet a szlovén csapatból azonban Josip Ilicic könyvelhette el azzal, hogy újra ott van a pályán.

Kisebbfajta csoda, hogy Szlovénia túlélte a csoportkört az Európa-bajnokságon, a dánok és a szerbek elleni 1-1-es döntetleneket követően ugyanis Anglia ellen is pontot kellett szereznie Matjaz Kek csapatának, hogy továbbjusson az egyenes kieséses szakaszba. Jan Oblakék végrehajtották ezt a bravúrt, ugyan azt a 0-0-s meccset legszívesebben mindenki elfelejtené, a szlovén válogatott mégiscsak történelmet írt, mert először jutott tovább csoportkörből nagy tornán, és készülhet a Portugália elleni nyolcaddöntőre.

Bár az Eb-n eddig csak 15 perc játékidő jutott neki, sokaknak mégis Josip Ilicic neve ugrik be, ha a szlovén válogatott szóba kerül. A 36 éves támadó esetében ugyanis már az is csoda, hogy egyáltalán futballozik, most pedig Európa-bajnoki nyolcaddöntőre készül hazája válogatottjával.

Ilicicet a valaha volt legtechnikásabb szlovén labdarúgónak tartják. Az otthoni remeklés után igazán Olaszországban találta meg a számítását, noha csak véletlenül került a Serie A-ba. A Palermo megfigyelőt küldött az Európa Liga–selejtezős rivális ellenfél, a Maribor mérkőzéseire, csakhogy a The Athletic cikke szerint a szóban forgó scout nem a szlovén klub felállásának részletes ismertetésével tért vissza, hanem azzal a hírrel, hogy van egy 22 éves támadó, akit mindenképpen le kellene igazolni. Mindez meg is történt, miután Ilicic gólt szerzett a playoff-párharcban – igaz, így is az olaszok jutottak tovább.

Olaszországban sok olyan kritika érte Ilicicet, hogy nem hozza ki magából a maximumot, ugyanakkor kétszer is keresztezték egymás útjait Gian Piero Gasperinivel. Az olasz edző palermói szerepvállalása idején nyújtotta a szlovén támadó a legjobb teljesítményt a klubnál (32 meccsen 11 gólt szerzett a 2012-13-as szezonban), majd pár év firenzei kitérőt követően Gasperini igazolta le Ilicicet az Atalantához 2017-ben.

Ilicic a bergamói csapat egyik legfontosabb láncszeme lett, kiemelkedő játéka mellett hol sarokkal talált be, hol a félpályáról vette be az ellenfelek kapuját. Az Atalantával szállította a bajnoki bronzérmeket, a Bajnokok Ligájában pedig volt olyan mérkőzése a Valencia ellen, amin négy gólt is szerzett.

Marco Luzzani / Getty Images

A testi és lelki egészsége azonban megsínylette ezt az időszakot, először nyirokcsomó-gyulladás miatt került kórházba, amit még ki tudtak kúrálni. 2018-ban, álmában hunyt el korábbi firenzei csapattársa, Davide Astori, akinek a halálát nem tudta feldolgozni. Ahogy egy interjúban fogalmazott, emésztette a gondolat, hogy ez vele is megtörténhet, sokszor nem is tudott aludni esténként.

Azt hittem, hogy én sem fogok felébredni, és nem láthatom újra a családomat. Nagyon nehéz volt ebből visszajönni, gyakorlatilag a nulla alól indultam, újra hozzá kellett szoknom a mozgáshoz, futáshoz, mintha gyerek lennék

– mondta.

Ezt követően olyan formában futballozott az Atalantában, hogy Gasperini kijelentette, Aranylabdát kellene kapnia. Csakhogy 2020 tavaszán kitört a világjárvány, a koronavírus európai epicentruma pedig Bergamo lett. A városban felharsanó szirénák a gyerekkorát juttatták eszébe, meg a jugoszláv háborút, amelyben elveszítette édesapját.

A nyirokcsomó problémái újra előjöttek, mentális problémák miatt pedig kihagyta a 2019-20-as szezon eleve csúsztatott befejezését.

A PSG elleni BL-negyeddöntő előtt egy héttel meglátogattam a kórházban. Olyan 10-12 kilogrammot fogyott… Úgy emeltem fel, mint egy rongybabát, és mondtam neki: Josip, gyere, tarts velünk

– mondta akkoriban egy sajtótájékoztatón a könnyeivel küzdő Gasperini.

Innen is sikerült visszatérnie, de 2022 januárjában ismét kikerült a meccskeretből, a szezon végén pedig csereként beállt az utolsó bajnokira, majd közös megegyezéssel szerződést bontott vele az Atalanta. Hírek szóltak arról, hogy depresszióval küzd, és olyan pletykák is terjedtek a sajtóban, hogy mindehhez a koronavírus miatti szorongása mellett az is hozzájárult, hogy a felesége megcsalta őt.

A távozása után nem sokkal visszatért korábbi csapatához, a Mariborhoz, ahol ugyan jutott neki 14 mérkőzés a szezonban, a csapat vezetőedzője, Damir Krznar azt mondta, Ilicic fizikálisan nem üti meg azt a szintet, hogy a csapat segítségére legyen, így aztán kénytelen volt külön edzeni a többiektől. A rossz eredmények miatt aztán Krznart a 2023-24-es idény során menesztették, visszatért a klubhoz Ante Simundza, aki az edzői stáb tagja volt akkoriban, amikor a fiatal Ilicic bontogatta a szárnyait Mariborban.

Simundza megadta a bizalmat Ilicicnek, aki újra teljes értékű tagja lett az első csapatnak, tavasszal már stabilan kezdőként játszott. Kilenc góllal és 12 gólpasszal hálálta meg mindezt.

Közben Matjaz Kek, a szlovén válogatott szövetségi kapitánya beválogatta a bő keretbe Ilicicet, aki 2021 óta nem játszott a nemzeti csapatban. A visszatérés álomszerű lett: az örmények elleni felkészülési mérkőzésen percekkel a becserélése után győztes gólt szerzett. Kek, akinek a kapitánysága idején debütált Ilicic a válogatottban még 2010 augusztusában, végül az Európa-bajnoki keretbe is jelölte, míg a játékos a 26-os mezszámot választotta magának, ezzel is jelezve, hogy a munkát, azaz a kijutást a többiek érték el, és ő a keret utolsó tagjaként tekint magára.

Hogy megzavarná a légkört? Ha így gondolnám, nem döntöttem volna így. A lényeg, hogy egészséges legyen. Szlovénia nem engedheti meg magának, hogy kihagyja azokat a játékosokat, akik tudnak és akarnak játszani

– mondta Kek a döntése kapcsán, ami azért megosztotta a közvéleményt, de a játékostársak közül is többen a támogatásukról biztosították Ilicicet.

A rutinos játékos ezt követően állt be az angolok elleni csoportmeccs hajrájában, a szlovén futball legfontosabb negyedórájára, 955 nappal az előző válogatott tétmeccsét követően. Még a rivális válogatottból is volt olyan, aki köszöntötte őt. „Hogy inspiráló a történetem? Ezt jó hallani. Beléptem a pályára, egy játékos pedig odajött hozzám és azt mondta, nagyon tisztel, ami kifejezetten jólesett. Az egész világ ismeri a történetem” – mondta Ilicic, a szóban forgó játékos pedig Declan Rice volt.

Josip Ilicic története két dologra világít rá. Egyik oldalról, bár hajlamosak vagyunk mást gondolni, de a profi sportolók is emberek, akiknek ugyanúgy megvannak a problémáik a mindennapokban. Másfelől pedig, ez a visszatérés azt is bizonyítja, hogy támogató közegben a legmélyebb gödörből is van kiút.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik