Élő Közvetítések

Elrontotta Eriksen örömét a feltámadó Szlovénia

THOMAS KIENZLE / AFP
Gólszerzők egymás között: Christian Eriksen és Erik Janza
THOMAS KIENZLE / AFP
Gólszerzők egymás között: Christian Eriksen és Erik Janza
Hiába játszott nagy fölényben az egész mérkőzésen a dán labdarúgó-válogatott, nem tudta legyőzni a hihetetlenül lelkes Szlovéniát, így be kellett érnie az 1-1-es döntetlennel az első Eb-összecsapáson.
Jún. 16. Június 16. 18:00
Stuttgart Stuttgart Arena

Christian Eriksen
C. Eriksen
17

Morten Hjulmand
M. Hjulmand
50
Petar Stojanovic
P. Stojanovic
53
Petar Stojanovic
P. Stojanovic
67
Benjamin Verbic
B. Verbic
67
Timi Max Elsnik
T. Elsnik
75
Jon Gorenc Stankovic
J. Stankovic
75
Jan Mlakar
J. Mlakar
75
Zan Celar
Z. Celar
75
Erik Janza
E. Janza
77
Victor Kristiansen
V. Kristiansen
79
Joakim Maehle
J. Maehle
79
Rasmus Hojlund
R. Hojlund
83
Yussuf Poulsen
Y. Poulsen
83
Jonas Wind
J. Wind
83
Kasper Dolberg
K. Dolberg
83
Pierre-Emile Hojbjerg
P. Hojbjerg
83
Christian Norgaard
C. Norgaard
83
Zan Celar
Z. Celar
84
Morten Hjulmand
M. Hjulmand
89
Thomas Delaney
T. Delaney
89
Andraz Sporar
A. Sporar
95
David Brekalo
D. Brekalo
95
Benjamin Sesko
B. Sesko
95
Jasmin Kurtic
J. Kurtic
95

4-4-2
3-4-3
Jan Oblak J. Oblak 1
Zan Karnicnik Z. Karnicnik 2
Vanja Drkusic V. Drkusic 21
Jaka Bijol J. Bijol 6
Erik Janza E. Janza 13
Petar Stojanovic P. Stojanovic 20
Adam Gnezda Cerin A. Cerin 22
Timi Max Elsnik T. Elsnik 10
Jan Mlakar J. Mlakar 17
Andraz Sporar A. Sporar 9
Benjamin Sesko B. Sesko 11
Kasper Schmeichel K. Schmeichel 1
Andreas Christensen A. Christensen 6
Joachim Andersen J. Andersen 2
Jannik Vestergaard J. Vestergaard 3
Alexander Bah A. Bah 18
Morten Hjulmand M. Hjulmand 21
Pierre-Emile Hojbjerg P. Hojbjerg 23
Victor Kristiansen V. Kristiansen 17
Christian Eriksen C. Eriksen 10
Jonas Wind J. Wind 19
Rasmus Hojlund R. Hojlund 9

Kasper Hjulmand szövetségi kapitány okozott némi meglepetést a kezdőcsapatot illetően. Egyrészt azzal, hogy kihagyta a rutinos védőt, Joakim Maehlét, és helyén a Benfica jobb-bekkje, Alexander Bah kezdett – igaz, a dán sajtó szerint ez várható volt, hiszen a júniusi, svédek és norvégok elleni felkészülési mérkőzésen is ő kapott szerepet.

Másrészt Morten Hjulmand, a Sporting 24 éves középpályása lehetőséget kapott, többek között a 32 éves Thomas Delaney rovására.

A két csapat jól ismerhette egymást, hiszen a selejtezőben is azonos csoportban voltak, akkor Szlovéniában 1-1-es döntetlen született, Dániában pedig a hazaiak nyertek 2-1-re – éppen a most mellőzött Maehle és Delaney góljaival.

Nos, ezúttal egyikük sem kellett a vezető gólhoz, a 17. percben egy villámgyorsan elvégzett bedobás után Wind sarokkal középre húzta a labdát, érkezett Eriksen, aki szép mozdulattal a jobb sarokba lőtt (0-1).

Eriksen remekelt, különösen az első félidőben.

A Manchester United középpályása pontosan 1100 nappal azután lépett pályára ismét Európa-bajnokságon, hogy 2021. június 12-én, Finnország ellen hirtelen szívmegállás miatt összeesett a pályán.

Ráadásul Eriksen 32 évesen a legidősebb dán, aki gólt szerzett a kontinenstornán, az eddigi rekordot Martin Braithwaite tartotta, aki 2021-ben 30 évesen talált be.

A 27. percben Mlakaról majdnem a saját kapujába pattant a labda, a félidő hajrájában pedig Eriksen hagyott ki helyzetet.

A szünet után a 66. percben Kristiansen tökéletes passzára Höjlund érkezett, de közelről csak Oblak kapust találhatta el. Az ellenakcióból Cerin fejelhetett volna bárhová, ő inkább a bal kapufa mellé bólintott.

Szlovénia pedig egyre beljebb csalta magát a dán kapuhoz: a 76. percben Sesko 22 méterről a bal kapufát találta telibe, majd egy perc múlva egy jobb oldali szögletet követően Janza fordult rá egy lövésre, a labda megpattant Hjulmandon, és az eredetileg jó irányba mozduló Schmeichel mellett a kapu közepébe vágódott (1-1).

Hihetetlen lendületet kapott a szlovén válogatott, Sporar lefutotta a fájón lassú Vestergaardot, de éles szögből leadott lövését Schmeichel védte.

A végén maradt az 1-1, ennek inkább a szlovének örülhetnek.

Csak azt nem tudjuk, mihez kezdenek a dánok a sajtóban gyakran emlegetett matekpéldával, miszerint az első Eb-t 1960-ban rendezték, Dánia 1992-ben lett aranyérmes, tehát 32 évvel később. 1992 óta ismét 32 év telt el, tehát…

Kapcsolódó

Sokba került a második félidei szundikálás

Első helyzetét azonnal gólra váltotta a dán válogatott, a második viszont nem akart összejönni. Térfélcsere után nem is akartak már semmit a skandinávok, de balszerencséjükre Szlovénia szívósnak bizonyult és a hajrá előtt egalizált. A későn ébredő dánoknak nem sikerült még egy gólt lőniük, így a kényelmesség két pontba fájt.

A mérkőzés statisztikái.

Nyakunkon a hajrá

De lesz-e csattanó?! A dánoknak mit ad isten sürgősebb lett a dolog, be is jött Poulsen, Dolberg és Norgaard friss erőként, de a szlovénok is megérezték a vérszagot. A vége egészen izggalmassá vált!

Kapufa!

Benjamin Sesko nagyon messziről eszelősen nagy kapufát lőtt! Ez centiken múlt!

Oblak védett óriásit

Bal oldról jött egy élesen belőtt labda, amire Höjlund érkezett, de négy méterről sem tudott kapuba lőni. Ez Oblak érdeme, aki kivárt és belevetődött a lövésbe. Ezt még két pontatlan beadás követte, de Szlovénia végül meccsben maradt. Végre valami izgalom!

Sok a hiba

Volt egy kis adok-kapok a szlovén frusztráció eredményeképp, de azóta megint leült a meccs. Sok a ki nem kényszerített hiba, eladott labda, nem találja a ritmusát egyik csapat sem igazán.

Ezért még fognak panaszkodni a szlovénok

Andersen rúgott egy luftot és úgy tűnt, megrúgta közben Sporart. A videobíró nem látott perdöntő bizonyítékot arra, hogy a dán védő lábat talált, így elmaradt a büntető, de elég necces szituáció volt.

Vége az első félidőnek

Nem volt rossz, csak a jó nem ilyen. Sokkal többet van a labda a dánoknál, de csak fellángolások adódtak. A szlovénok mutattak pár biztató dolgot, de képtelenek maguknál tartani a labdát érdemben. Eközben viszont Christian Eriksen az első nagy ziccert gólra váltotta és ugyan később elrontott egy lehetőséget, így is az ő gólja dönt.

Félidei statisztika.

Hű, Eriksen óriási helyzetet puskázott el!

Megint Wind harcolta ki a helyzetet, a tizenhatos bal oldalán kavargatott, majd váratlanul középre gurított, egyenesen Eriksenhez. A középpályás nagyjából a tizenegyespontról kapu fölé lőtt, pedig még akár át is vehette volna a labdát! Óriási helyzet maradt ki.

Nem tudja kiaknázni kreativitását Szlovénia

Egészen kimagaslóak a súlypontáthelyezések a szlovénektől, sokszor 5-6 dán is egy oldalon próbál labdát szerezni, de egy túloldalra lőtt passzal villámgyorsan képes támadni a fehérmezes csapat. A skandinávokról viszont olyan mérhetetlen nyugalom árad, hogy azt is nehéz elképzelni, valamelyikük idegeskedni fog a meccsen. A dánok vérnyomása valahol 40 és 50 körül van látszólag. Eddig bejön ez a higgadtság.

A szlovének próbálnak nyomni

De nem sikerül. Igyekezne támadni a fehérmezes csapat, csak nem tudja ráerőltetni az akaratát a skandináv ellenfelére. A tempó határozottan gyorsabb lett, de eggyelőre kevés helyzetet hozott a meccs.

Csak panaszkodni kellett!

Mindkét csapat elveszítette a labdát, végül Sesko begyűjtötte és nagyjából húsz méterről, jobb lábbal tűzte kapura. Kicsivel tévesztett célt.

Eddig az Eb legunalmasabb meccse

15 perc játék után csak egy-egy belépő okozott némi izgalmat. Nincs nagy iram, nincsenek helyzetek. Az egyetlen felmerülő kérdés, hogy Bijol egyértelműen sárgás becsúszásáért miért nem kapott lapot?

Egyelőre a tapogatózás tart

Bár mindkét válogatottól nyíltabb játékot láttunk a közelmúltban, mi kimondottan óvatosan kezdtek a felek. Egy ígéretes megiramodása volt a szlovénoknak, más semmi. A dánok türelmesen adogatnak, de egyelőre lövésig nem jutottak.

Elstartoltunk!

Az első percekben pont annyi izgalom adódott, amennyit a kedves olvasóink gondolnak. Aki még gyorsan leszaladt rágcsálnivalóért, nem maradt le semmiről!

Olvasói sztorik