Hírek

Mi döntött Dánia és Szlovénia között az Eb-n, ha mindkét csapat ugyanannyi ponttal, góllal és sárgával zárt?

SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ne szépítsük, vallatni lehetett volna a kedd esti két meccsel a németországi Eb-n: Anglia Szlovéniával, Dánia Szerbiával játszott 0-0-s döntetlent. A négy csapatból három így is örülhetett, hiszen továbbjutott, egyedül Szerbia szomorkodhat – no meg a magyar válogatott, amely már nyolcaddöntősnek mondhatná magát, ha Anglia legyűrte volna a szlovénokat.

A C csoportot az 5 pontos, a három meccsen mindössze két gólt szerző Anglia nyerte, mögötte viszont Dánia és Szlovénia minden mutatóban egyformán zárt.

Mindkét csapatnak 4-4 pontja volt, a gólarányuk 2-2, és az egymás elleni eredményük is döntetlen lett (1-1), ráadásul még sárga lapból is pont ugyanannyit gyűjtöttek be, hatot-hatot.

Így aztán az Eb-selejtezős rangsorban elfoglalt helyük döntött, és ebben a dánok (9.) előrébb végeztek, mint riválisuk (15.). Érdekesség, hogy a két csapat egy selejtezőcsoportban szerepelt, és mindketten 22-22 pontot gyűjtöttek, de az egymás elleni eredmény a dánok felé billenti a mérleget (1-1 idegenben, 2-1 Koppenhágában).

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után négy órával a Reuters beszámolója szerint az UEFA is megerősítette, hogy mégis eggyel több sárga lapot kapott Szlovénia. Éppen a dánok elleni csoportmérkőzésen ugyanis Novakovic Milivoje másodedző kapott egy sárga lapot, ami döntő fontosságúnak bizonyult.

A dánok a 16 között a házigazda Németországgal találkoznak, a szlovénok ellenfelét viszont még nem tudjuk, ez akkor derül ki, ha megvan, hogy melyik négy csapat folytathatja a csoportharmadikok közül. Nekünk is is van még esélyünk továbbjutni:

ha a csehek és a grúzok sem nyernek, akkor biztosan továbbjut a magyar csapat, illetve az is működhet, ha a csehek legalább három góllal legyőzik Törökországot.

Olvasói sztorik