Élő Közvetítések

Anglia kínkeserves döntetlent játszott Szlovéniával, nem jutott még tovább Magyarország

Adrian Dennis / AFP
Adrian Dennis / AFP
Két 0-0-át hozott a C csoport zárása, ami igazából a szerbeken kívül mindenkinek jó volt. Anglia megnyerte a csoportot, Dánia egészen szürreális versenyben megelőzte Szlovéniát, amely történelme során először jutott tovább. Szerbia kiesett, a magyar válogatott sorsa pedig szerdán dől el.

Magyarországon alighanem az Anglia-Szlovénia mérkőzés volt az egyik legnépszerűbb az utolsó csoportkörben, ugyanis a korábbi eredmények alakulása miatt Harry Kane-ék győzelme magyar továbbjutást ért volna. Gareth Southgate csapata azonban hozta a tornán már látott, egyáltalán nem eredményes játékát, miközben a mélyen védekező, a döntetlennel tökéletesen elégedett szlovén csapat vezetett pár ígéretes kontrát.

A második félidőben felborult a pálya a labdabirtoklás tekintetében, azonban Anglia továbbra is veszélytelen volt Oblak kapujára. A hajrára bejött az a Cole Palmer is, aki remek szezont futott a Chelsea-ben, és aki eddig még nem szerepelt az Európa-bajnokságon – míg a szlovénok azt a Josip Ilicicet vetették be, aki depresszióval küzdött, majdnem vissza is vonult, csoda, hogy még játszik, most meg az Eb-n lépett pályára.

Foden volt a meccs embere.

Nem érkezett meg azonban a nagy lendület az angol csapat játékába, így aztán 0-0 lett a vége. Sőt, a C csoport kicsit próbára tette a focidrukkerek türelmét, mert a dán-szerb meccs is 0-0-val ért véget. Szerbia így kiesett, a másik három csapat pedig továbbjut.

Dánia és Szlovénia minden mutatóban egálra végzett, amiben csak lehet, így végül az döntött, hogy a – két egyébként egy selejtezős csoportban szereplő válogatott közül – a dán csapat előrébb végzett a selejtezős rangsorolásban.

Frissítés: a meccs másnapján is téma volt a második hely sorsa, az UEFA pedig tisztázta a Reutersnek, hogy az edzői stábból Milvoje Novakovic kapott egy sárgát még a dánok elleni meccsen, így végül ezt vették figyelembe.

A magyar válogatottnak elsősorban az nyújthat esélyt, ha Csehország és Georgia nem nyer, vagy a csehek legalább három góllal megverik a törököket. Folytatás szerdán.

Jún. 25. Június 25. 21:00
Köln Cologne Stadium

Kieran Trippier
K. Trippier
17
Erik Janza
E. Janza
22

Conor Gallagher
C. Gallagher
46
Kobbie Mainoo
K. Mainoo
46
Marc Guéhi
M. Guéhi
68
Bukayo Saka
B. Saka
71
Cole Palmer
C. Palmer
71
Jaka Bijol
J. Bijol
72
Benjamin Sesko
B. Sesko
75
Josip Ilicic
J. Ilicic
75
Phil Foden
P. Foden
77
Kieran Trippier
K. Trippier
84
Trent Alexander-Arnold
T. Alexander-Arnold
84
Jan Mlakar
J. Mlakar
86
Jon Gorenc Stankovic
J. Stankovic
86
Andraz Sporar
A. Sporar
86
Zan Celar
Z. Celar
86
Phil Foden
P. Foden
89
Anthony Gordon
A. Gordon
89
Erik Janza
E. Janza
91
Jure Balkovec
J. Balkovec
91

4-2-3-1
4-4-2
Jordan Pickford J. Pickford 1
Kyle Walker K. Walker 2
John Stones J. Stones 5
Marc Guéhi M. Guéhi 6
Kieran Trippier K. Trippier 12
Conor Gallagher C. Gallagher 16
Declan Rice D. Rice 4
Bukayo Saka B. Saka 7
Jude Bellingham J. Bellingham 10
Phil Foden P. Foden 11
Harry Kane H. Kane 9
Jan Oblak J. Oblak 1
Zan Karnicnik Z. Karnicnik 2
Vanja Drkusic V. Drkusic 21
Jaka Bijol J. Bijol 6
Erik Janza E. Janza 13
Petar Stojanovic P. Stojanovic 20
Adam Gnezda Cerin A. Cerin 22
Timi Max Elsnik T. Elsnik 10
Jan Mlakar J. Mlakar 17
Andraz Sporar A. Sporar 9
Benjamin Sesko B. Sesko 11
Jún. 25. Június 25. 21:00
München Munich Football Arena

Nikola Milenkovic
N. Milenkovic
4
Jonas Wind
J. Wind
28
Rasmus Hojlund
R. Hojlund
30

Nemanja Gudelj
N. Gudelj
46
Luka Jovic
L. Jovic
46
Lazar Samardzic
L. Samardzic
46
Dusan Tadic
D. Tadic
46
Jonas Wind
J. Wind
46
Andreas Skov Olsen
A. Olsen
46
Morten Hjulmand
M. Hjulmand
59
Kasper Dolberg
K. Dolberg
59
Ivan Ilic
I. Ilic
67
Dusan Vlahovic
D. Vlahovic
67
Srdan Mijailovic
S. Mijailovic
73
Filip Mladenovic
F. Mladenovic
73
Rasmus Hojlund
R. Hojlund
77
Thomas Delaney
T. Delaney
77
Alexander Bah
A. Bah
77
Victor Kristiansen
V. Kristiansen
77
Aleksandar Mitrovic
A. Mitrovic
83
Sasa Lukic
S. Lukic
87
Vanja Milinkovic-Savic
V. Milinkovic-Savic
87
Christian Eriksen
C. Eriksen
88
Yussuf Poulsen
Y. Poulsen
88

Szerbia kiesett

0-0-át játszott csak Dániával, így utolsóként kiesett.

Palmer lő, de Oblak véd

Kane harcolt ki egy lövőhelyzetet a csereként pályára lépett Palmernek, hasonlított a helyzet a horvát-olasz meccs végéhez, Palmer azonban laposan lőtt, Oblakról ki sem pattant a labda.

Most örülnek az angol drukkerek

Gólt nem szereztek, de bejött Cole Palmer, akinek kifejezetten jó szezonja volt a Chelsea-ben. Ezen az Eb-n először játszik, hiányolták is már az angol szurkolók. Sakát váltotta egyébként.

Dán helyzetecske

Eriksen szöglete után Vestergaard emelkedett a legmagasabbra, de pont Rajkovic ölébe fejelte a labdát. A szerbek részéről továbbra is egy lövési kísérlet volt, miközben nekik a döntetlen biztos kiesést jelent.

Veszélyes pillanatok a szlovén kapu előtt

Szó szerint. Egy szöglet után Stones fejelt, amit blokkolt Sesko, Guehi fejelte vissza a labdát, a lecsorgót követően pedig ollózni próbált Saka, de megrúgta az egyik szlovén védőt. Oblak közben a helyén volt. A szlovénok jöhetnek.

A helyzet változatlan

Egyelőre gól sincs egyik pályán sem, meg igazán nagy helyzet sem. Bár Foden megpróbálkozott egy bő 30 méteres kapás lövéssel, a szlovén védők nem győzte elhajolni előle, mert látszott, hogy mellé megy.

Na, ez helyzet volt

A kényszerből bal oldali védőt játszó Trippier teker középre jobbal, Gallagher és Kane is érkezett a kapu előtt, de mindketten lemaradtak róla kissé, de pont eléggé, hogy végül ne legyen lövés.

Eltalálta a kaput Anglia

Vártunk rá 31 percet, de megtörtént. Kane egy szöglet tűzte rá jobbal, a statisztikai modellek szerint két százalék esélye lett volna onnan betalálni.

A dánok gólja is érvénytelen

Wind egy szögletnél konkrétan belekapaszkodott a szerb kapusba és vele együtt ugrott be a kapuba, miközben a labda is a hálóba tekeredett, de már közbe sípoltak.

Hogy mi van a másik meccsen?

Ott is egy kiadós 0-0-, mindössze egy kapura lövési próbálkozással, az a dánokhoz köthető. Pontosabban fejes, jó helyről bólinthatott Bah, de nem talált kaput.

A labda a szlovén kapuban, de les!

Valamit megvillantott képességeiből az angol válogatott, Saka passzolta be a támadás végén a labdát a kapuba, de előtte már Rice lesen volt, úgyhogy jogosan nem adták meg a találatot.

Angelos Tzortzinis / AFP

Csúszik a jé... izé, a gyep

Foden lépett ki a bal szélen, felnézett, Saka érkezett üresen, érkezett is felé a labda, de elcsúszott. Szerencséjére Foden már lesen volt, amúgy is lefújták volna a helyzetet.

Pickfordé az első védés

Formás szlovén támadás: a jobb szélről a balról játszották át a labdát, jött a beívelés, azt visszafejelték, majd Sesko bólintott, az angol kapusnak azonban nem kell bravúrt bemutatnia. De azért jelzi, hogy a szlovén csapatnak továbbjutási szándékai vannak.

És megy a mérkőzés mindkét pályán

Elsősorban az angol-szlovén mérkőzésről tudósítunk majd, de azért fél szemünk a másik mérkőzésen, így ha történik valami említésre méltó, akkor természetesen beszámolunk róla.

Két meccset már lejátszottak ma

És Ausztria meglepetésre megnyerte a D csoportot. Itt vannak a részletek.

Kapcsolódó
Mbappé betalált, történelmi öngól, Ausztria a csoportgyőztes
Ausztria nyerte meg a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportját, miután egy rekordgyors öngólnak is köszönhetően legyőzte 3-2-re Hollandiát. Az a Franciaország lett a csoportmásodik, amely 1-1-et játszott a már korábban kiesett Lengyelországgal. A hollandok csoportharmadikként lépnek tovább.

Egyszerű a képlet

Már, ami ezt a csoportot illeti. Ha Anglia nyer, akkor Magyarország Európa-bajnoki nyolcaddöntős. Ha ez viszont nem teljesülne, akkor csak szerdán dől el Marco Rossi csapatának sorsa.

Olvasói sztorik