Élő Közvetítések

119. perces gól ejtette ki az Európa-bajnokság házigazdáját

Alexander Hassenstein/Getty Images
Alexander Hassenstein/Getty Images
A spanyol válogatott hosszabbítás után 2-1-re legyőzte a házigazda német csapatot az Európa-bajnokság pénteki negyeddöntőjében.
Júl. 5. Július 5. 18:00
Stuttgart Stuttgart Arena
Negyeddöntő

Pedri
Pedri
8
Pedri
Pedri
8
Dani Olmo
D. Olmo
8
Antonio Rüdiger
A. Rüdiger
13
David Raum
D. Raum
28
Robin Le Normand
R. Le Normand
30

Robin Le Normand
R. Le Normand
46
Nacho
Nacho
46
Emre Can
E. Can
46
Robert Andrich
R. Andrich
46
Leroy Sané
L. Sané
46
Florian Wirtz
F. Wirtz
46
Dani Olmo
D. Olmo
51
Robert Andrich
R. Andrich
56
David Raum
D. Raum
57
Maximilian Mittelstädt
M. Mittelstädt
57
Ilkay Gündogan
I. Gündogan
57
Niclas Füllkrug
N. Füllkrug
57
Lamine Yamal
L. Yamal
63
Ferran Torres
F. Torres
63
Toni Kroos
T. Kroos
67
Maximilian Mittelstädt
M. Mittelstädt
73
Ferran Torres
F. Torres
75
Álvaro Morata
Á. Morata
80
Mikel Oyarzabal
M. Oyarzabal
80
Nico Williams
N. Williams
80
Mikel Merino
M. Merino
80
Jonathan Tah
J. Tah
80
Thomas Müller
T. Müller
80
Unai Simón
U. Simón
82
Florian Wirtz
F. Wirtz
89
Nico Schlotterbeck
N. Schlotterbeck
92


Kai Havertz
K. Havertz
91
Waldemar Anton
W. Anton
91
Florian Wirtz
F. Wirtz
94
Dani Carvajal
D. Carvajal
100
Fabián Ruiz
F. Ruiz
102
Joselu
Joselu
102

Rodri
Rodri
110
Deniz Undav
D. Undav
113
Mikel Merino
M. Merino
119
Álvaro Morata
Á. Morata
120
Fabián Ruiz
F. Ruiz
120
Dani Carvajal
D. Carvajal
106
Dani Carvajal
D. Carvajal
106

4-2-3-1
4-2-3-1
Unai Simón U. Simón 23
Dani Carvajal D. Carvajal 2
Robin Le Normand R. Le Normand 3
Aymeric Laporte A. Laporte 14
Marc Cucurella M. Cucurella 24
Rodri Rodri 16
Fabián Ruiz F. Ruiz 8
Lamine Yamal L. Yamal 19
Pedri Pedri 20
Nico Williams N. Williams 17
Álvaro Morata Á. Morata 7
Manuel Neuer M. Neuer 1
Joshua Kimmich J. Kimmich 6
Antonio Rüdiger A. Rüdiger 2
Jonathan Tah J. Tah 4
David Raum D. Raum 3
Emre Can E. Can 25
Toni Kroos T. Kroos 8
Jamal Musiala J. Musiala 10
Ilkay Gündogan I. Gündogan 21
Leroy Sané L. Sané 19
Kai Havertz K. Havertz 7

Nagy erőbedobással kezdtek a csapatok, de a spanyolok tempója érezhetően gondot okozott ellenfelének. A németek durva szabálytalanságokkal tördelték a játékot, nagy talány volt, hogy Toni Kroos három (!) csúnya belépő után miért nem kapott sárga lapot. A hentesmunkának lett eredménye, Pedrit már a 8. percben le kellett cserélni. Nem is csillapodtak a kedélyek, mindkét csapat feszült maradt, ráadásul Anthony Taylornak egyéb ítéletein is lehetett vitatkozni.

Néhány távoli, gyenge próbálkozást kellett jellemzően védenie Manuel Neuernek, egy közeli lövés volt csak veszélyes, amit meg se adtak volna les miatt, míg Unai Simónnak megpattanó beadásokat kellett fognia, meg Kai Havertz középre küldött fejesét.

Szünetben belenyúltak az edzők, a németek kettőt, a spanyolok egyet cseréltek, de így is Alvaro Morata hagyott ki hatalmas helyzetet, miután lefordult Jonathan Tah-ról. A spanyolok azonban nyomtak tovább és végül ki is használtak egy nagy hibát. Lamine Yamal nyomás nélkül cselezhetett jobb oldalról a tizenhatoson belülre, majd a megdöbbentően tisztán érkező Dani Olmónak passzolt, aki okosan a jobb alsóba gurított. Ezzel Pedri cseréje nemes bosszút állt.

Alex Livesey/Getty Images Dani Olmo gólja.

Innentől lett igazán rohanós a meccs, Julian Nagelsmann két újabb változtatással élt, Niclas Füllkrug pedig sok gondot okozott a beívelésekkel. Először egy lekészítést hozott össze, amely után Havertz lövését blokkolta Dani Carvajal, majd ő maga kotort kapufára egy középre lőtt passzt. Havertz is csúnyán kapu felé ívelt egy labdát, pedig Simón messze elhagyta a kapuját, úgy tűnt, semmi se jön össze a németeknek. A spanyolok viszont csalni kezdték az időt, amire rá is faragtak, mert a 89. percben Joshua Kimmich megmentett egy túl hosszúnak tűnő beadást, visszafejelt labdáját pedig Florian Wirtz kapásból lőtte a jobb alsó sarokba. Még két veszélyes helyzet kimaradt, így aztán hosszabbításra volt szükség.

Carl Recine/Getty Images

A hosszabbítástban egy-egy fellángolás mellett főleg ápolással és reklamálással telt az idő. Inkább a házigazda dolgozott ki lehetőségeket, sőt a hajrában Jamal Musiala lövése telibe találta Marc Cucurella kezét, Taylor viszont mégse ítélt tizenegyest, pedig kulcspillanat lehetett volna. Pár perccel később Füllkrug fejesét tenyerelte ki a jobb alsóból Unai Simón, úgy tűnt, vége már a meccsnek, amikor Olmo beadását  Mikel Merino a kapu jobb oldalába fejelt.

Olmo remekelt.

Rohantak előre a németek, de Füllkrug fejese célt tévesztett. Újabb gól nem jött össze, de a spanyoloknak üröm az örömben, hogy Dani Carvajalt a 125. percben második sárga lappal kiállította a játékvezető. Szintén rossz hír Spanyolországnak, hogy Pedri térdében ficamot szenvedett, így számára véget ért az Eb.

Carvajalt kiállította a bíró

Nem tehetett mást, megkapta a védő második sárga lapját, miután földre vitte Musialát. Egy szabadrúgása még van a németeknek.

Füllkrug kapu mellé fejelt!

Merinónak sikerült, Füllkrugnak nem! A németek labdája jobb oldalról jött, a csatár kicsit nehezebb helyzetben fejelt, de célt tévesztett.

Torres elpackázta a biztos győzelmet!

Kapott egy kiugratást, amivel vígan bemehetett a tizenhatoson belülre, de borzalmasan csinálta, ütemtelenül tolta meg a labdát és a kijövő Neuer megzavarta, így egészen komikusan rossz löbböléssel próbálkozott.

Hoppá, vezetnek a spanyolok!

Carvajal tette át a jobb oldalról középre a labdát, a belépő Cucurellához. A védő kitette balra Olmóhoz, aki egy átvétel után beadta, Merino teljesen üresen érkezett, mert Rüdiger rosszul helyezkedett, a spanyol pedig köszönte szépen, a kapu jobb oldalába fejelt!

Unai Simón védett hatalmasat

Jobb oldalról szállt középre a labda, amit bevetődve csúsztatott meg Füllkrug. A labda jobb alsó felé szállt, Simón nagy vetődéssel tenyerelte ki.

Kroos nem bírja?

Komoly ápolásra volt szüksége, de azért ne csodálkozzunk, ha a 113. percben besavasodik egy 34 éves játékos egy hosszú idény végén. Merész húzás Nagelsmanntól, hogy nem is hagyott cserét neki, de valószínűleg a tizenegyesekre kell majd…

Cucurella hatalmasat kapott

Egy pattogó labdánál körülményes volt, érkezett is Kimmich teljes lendületből és vállal beleszállt a védőbe.

Azonnal gondban a spanyolok!

Musiala lövése telibe találta Cucurella bal kezét, ezért sok helyen tizenegyest adnak. Taylor viszont úgy látta, hogy nem tehetett róla a védő, hogy közelről, nagy erővel eltalálták, a VAR pedig nem hívta ki a játékvezetőt. Ebből lesz még vita…

Wirtz a meccslabdát kihagyta?

Sikerült a középpálya mögé kerülni a bal szélen, de Müller középre gurított labdáját Wirtz kapu mellé belsőzte.

Fabian Ruiz nem tudja befejezni a meccset

Egy ütközés után nagy fájdalmai voltak, percekkel később jelezte is, hogy nem megy már tovább a játék. Joselu állt be a helyére, ezzel a spanyol cserék is elfogytak.

Többet birtokolják a labdát a spanyolok

De nem sikerült helyzetet kialakítani ebből, sőt Thomas Müller és Wirtz is nagyon fickós, így aztán egy-egy ütemváltással komoly gondokat tudnak okozni a házigazdák is. Feszültség van, helyzetek nincsenek.

Folytatjuk!

Élt a jogával Julian Nagelsmann, miszerint a hosszabbításban jár még egy extra csere. Waldemar Anton jött ki a hosszabbításra Kai Havertz helyett.

Wirtz kiegyenlített

Mentek előre a németek, nagyon beszorult Spanyolország. Az összes beadás, távoli lövés kijött, de érezhető volt, hogy ez így nem mehet tovább. Egy túloldalra ívelt labdáért aztán nagyon megküzdött Kimmich, sikerült hatalmasat ugorva visszafejelni, Wirtz pedig kapásból kapufás gólt lőtt.

Havertz foghatja a fejét

Egy perccel azután, hogy a spanyolok elszórakoztak egy kontrát, Wirtz dobta ki oldalra a labdát, Unai Simón rosszul jött ki a kapujából, Havertz pedig a visszafelé hátráló kapust akarta átemelni. Nagyon pontatlan próbálkozás volt, nem ment be. Beállt Thomas Müller is Tah helyére, Nagelsmann bemondta az all int!

Kapufa!

Wirtz lépett ki a tizenhatos jobb oldalán, középre gurított és Füllkrug estében kotorta kapura a labdát, megelőzve a védőjét. A lövése a bal kapufán csattant, itt már Unai Simón is verve volt!

Carvajal blokkolt óriásit!

Füllkrugra jött egy ívelés, amit le is fejelt, ráadásul Nacho elcsúszott, ezért Havertz átvehette a labdát és közelről lőhetett. Carvajal becsúszva mentett hatalmasat.

A németek nagyon kapkodnak

Rengeteg a rossz passz és a pontatlan indítási kísérlet. Érezhető, hogy nyomasztja őket a gólkényszer, meg persze a spanyolok játéka is. Spanyolország ugyanis nagyon okosan tartja a labdát, nem is vállal kockázatot. Mivel a németek nem támadnak le magasan a legtöbb esetben, ezért nyugodtan meg is tehetik a spanyolok, hogy csak tartogatják a labdát.

Nagelsmann ismét kettős cserével él

Raum és Gündogan jött le, Mittelstädt és Füllkrug állt be a helyükre. Ez izgalmas átszervezést eredményezhet, mert Havertz és Füllkrug is a pályán.

Beindult a buli!

A németek jócskán rákapcsoltak, háromszor is begyötörték a labdát a tizenhatoson belülre, de lövésig egyszer sem sikerült eljutni. A pörgésből viszont két veszélyes spanyol kontra is jött, most nagyon izgalmassá vált a mérkőzés!

Olvasói sztorik