Élő Közvetítések

Hollandia a vártnál simábban ejtette ki Romániát az Eb-ről

Alex Livesey/Getty Images
Alex Livesey/Getty Images
A holland labdarúgó-válogatott kedden 3-0-val ejtette ki a románokat az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében.
Júl. 2. Július 2. 18:00
München Munich Football Arena
Nyolcaddöntő

Cody Gakpo
C. Gakpo
20
Vasile Mogos
V. Mogos
38
Bogdan Racovitan
B. Racovitan
38

Steven Bergwijn
S. Bergwijn
46
Donyell Malen
D. Malen
46
Marius Marin
M. Marin
67
Jerdy Schouten
J. Schouten
69
Joey Veerman
J. Veerman
69
Nathan Aké
N. Aké
69
Micky van de Ven
M. van de Ven
69
Marius Marin
M. Marin
72
Alexandru Cicaldau
A. Cicaldau
72
Ianis Hagi
I. Hagi
72
Denis Alibec
D. Alibec
72
Denis Dragus
D. Dragus
72
Valentin Mihaila
V. Mihaila
72
Denzel Dumfries
D. Dumfries
78
Donyell Malen
D. Malen
83
Cody Gakpo
C. Gakpo
84
Wout Weghorst
W. Weghorst
84
Nicolae Stanciu
N. Stanciu
88
Darius Olaru
D. Olaru
88
Memphis Depay
M. Depay
92
Daley Blind
D. Blind
92
Donyell Malen
D. Malen
93
Donyell Malen
D. Malen
94

4-1-4-1
4-3-3
Florin Nita F. Nita 1
Andrei Ratiu A. Ratiu 2
Radu Dragusin R. Dragusin 3
Andrei Burca A. Burca 15
Vasile Mogos V. Mogos 22
Marius Marin M. Marin 6
Dennis Man D. Man 20
Nicolae Stanciu N. Stanciu 21
Razvan Marin R. Marin 18
Ianis Hagi I. Hagi 10
Denis Dragus D. Dragus 19
Bart Verbruggen B. Verbruggen 1
Denzel Dumfries D. Dumfries 22
Stefan de Vrij S. De Vrij 6
Virgil van Dijk V. van Dijk 4
Nathan Aké N. Aké 5
Jerdy Schouten J. Schouten 24
Xavi Simons X. Simons 7
Tijjani Reijnders T. Reijnders 14
Steven Bergwijn S. Bergwijn 25
Memphis Depay M. Depay 10
Cody Gakpo C. Gakpo 11

Nagy lendülettel és letámadással kezdtek a románok, ami érezhetően gondot okozott a hollandoknak. Az első tíz-tizenöt percben sokkal többet volt a labda szomszédjainknál, de a kezdeti bizonytalanságokat követően apránként átvette az irányítást Hollandia. Már-már törvényszerű, hogy ilyenkor épp a hollandok szereztek vezetést. Cody Gakpóhoz került ki a labda a bal szélen, aki kizökkentette egyensúlyából Andrei Ratiut, majd közelről, nagy erővel bombázott a rövid alsó sarokba.

Erre próbált gyorsan válaszolni Románia, de számított a letámadásra Hollandia és nagyon hamar sikerült csírájában megfojtani minden próbálkozást. Kis szerencsével Stefan De Vrij a második gólt is megszerezhette volna, majd egy balszerencsés eset után kényszerű csere is történt, de Radu Dragusin vezérletével, aki két káprázatos becsúszással is mentett, sikerült 1-0-án tartani a meccset. Pedig az első félidő hajrájában Denzel Dumfries kikapart egy nagy helyzetet azzal, hogy borzasztó erőszakosan labdát szerzett. A centerezése is pontos volt, de Xavi Simons addig pepecselt a cselekkel, míg elszórakozta a lehetőséget és egy pocsék lövéssel zárta az akciót.

Térfélcsere után újra megpróbáltak letámadni a románok, de két szabadrúgásból beívelt labdán kívül nem mentek semmire. Cserébe a hollandok kontráiban volt fantázia, Tijjani Reijnders többször is nagy sebességgel indult meg, de a lövései nem sikerültek jól. Az 54. percben ráadásul csak a szerencse mentette meg a románokat, Memphis Depay közeli lövése elakadt Ratiuban, majd az össze-vissza pattogó labdára sikerült rávetődnie Florin Nitának. Tíz perccel később már a VAR mentette meg Romániát, mert Gakpo ugyan a hálóba kotort egy jobb oldalról érkező beadást, de egy lépéssel valóban közelebb volt a kapuhoz, mint a megengedett határ.

Beszorult Románia a második félidő közepén, de csak nem sikerült begyötörnie Hollandiának a második gólt, sem Depay fejese, sem a csereként beálló Joey Veerman lövése nem volt elég pontos. A hajrá így papíron nyitott maradt, de nagyon érett a 2-0. Végül meg is született az érdemi kérdéseket eldöntő találat, Gakpo küzdött meg egy labdáért, majd az alapvonalon kétszer is ütemtelenül pöckölte tovább, így Donyell Malennek csak az üres kapuba kellett bombáznia néhány lépésről.

A csattanó is Malené lett, ugyanis az utolsó percekben már semmit se akartak a hollandok, de ezen felbuzdulva ment előre a szépítésért Románia. A 94. percben egy szögletet követően két gyenge beadás jött csak, a második után pedig Malen sprintelt az ellenfél tizenhatosáig a labdával és higgadtan a jobb alsóba lőtt. A román drukkerek egy kicsit megdobálták a duplázó támadót, de másra már nem maradt idő, a hollandok meglepően simán, 3-0-ra nyerték a nyolcaddöntőt.

És itt a csattanó, 3-0 a vége

A hollandok már semmit sem akartak ettől a meccstől, a románok pedig próbáltak valahogy becsületgólt lőni, de a kontrából Donyell Malen megindult, lehagyta az emberét és a jobb alsó sarokba gurított. Sakk-matt. A románok még azért jól megdobálták a gólszerzőt.

Már megint néző a pályán

Ezen az Európa-bajnokságon nem először fordult elő. Ezúttal egy kisfiú szaladt be a lelátóról, szerencsére gyorsan elkapták. Négy perc a hosszabbítás.

Csak összejött a második gól!

Depay kapott egy labdát bedobásból a szögletzászlónál, amit kicsit esetlegesen emelt vissza. Cody Gakpo viszont nem hagyta annyiban a dolgot, harcosan elpöckölte a labdát, aztán az alapvonalon is túljárt Dragusin eszén, a harmadik pöckölés után pedig Donyell Malennek csak az üres kapuba kellett bikáznia. 2-0, ez valószínűleg eldőlt.

Veerman micsoda csere lehetett volna!

A fáradó román védőket szépen megfirkálták a hollandok a bal szélen. Veerman kapott egy váratlan passzt Gakpótól, picit éles szögből lőhetett, de mivel Nita a kapujában maradt, elfért volna a labda a hosszú alsóban. Veerman viszont kapu mellé gurított.

Megjött az erősítés

Alibec, Cicaldu és Mihaila jött a románokhoz friss erőnek, a túloldalon Micky van de Ven és Veerman.

Depay majdnem meglepte Nitát

Egy egészen jó helyről járó szabadrúgást laposan a jobb alsó sarok mellé lőtt a holland támadó. Úgy tűnt, Nita egy kicsit későn vetődött el, de a lövés nem bizonyult elég pontosnak.

Gakpónak már lesgólja is van

Merthogy az iménti Nita-védésből jött egy szöglet, amiből nem lett semmi, de a második ütemből visszatekert labda üggyel-bajjal eljutott az ötösig, ahonnan Gakpo begyötörte a hálóba a másodiknak hitt találatot. A visszajátszások alapján azonban jogosan nem adta meg a játékvezető a gólt, így aztán maradt az 1-0.

Hatalmasat védett Nita

Cody Gakpo kapott jó labdát, amivel a kapu irányába indult, végül picit ütemtelenül el is lőtte. Nita nagy vetődéssel hárított.

Na, EZ hogy maradt ki?!

Malen adta be a labdát Depaynak, aki 7 méterről próbált a kapuba találni, de Ratiu beleért, így a gólvonalról sikerült menteni. De a mentés is visszapattant egy védőről, berobbant egy holland is, a zűrzavar végén Nita vetődött rá az ide-oda pattogó labdára. Hihetetlen, mi maradt ki!

Húha, ez most a románoknak volt meredek

Reijnders lódult meg a saját térfelén a labdával, nem sikerült lecselezni, a román védők pedig nem léptek ki rá időben, ezért lőhetett. Racovitan vetődött a labdába, a kezét is érte a labda, ezért aztán nagy reklamálás kezdődött. A VAR nem látta úgy, hogy felül kéne írni az esetet, a visszajátszás alapján pedig valóban kezezés volt, de egyébként is elakadt volna a testében a lövés, úgyhogy itt jó döntés született.

Verbruggennek rögtön dolga akadt

Egy veszélyes szabadrúgásból jött be a labda, amit a fiatal kapus kibokszolt, de azért eléggé kényelmetlen helyzet volt, a hollandoknak látványosan nem ízlik a letámadás.

Koeman cserélt a szünetben

Bergwijn számára 45 percig tartott a nyolcaddöntő, helyette Donyell Malen állt be a szünetben. Folytatódott is a mérkőzés, a románok ismét letámadnak, mint az első félidő elején.

Ennyi fért bele az első félidőbe

Románia még egy kicsit erőlködött, de az utolsó passzok, bejátszott labdák pontatlanok voltak, Van Dijkék simán tisztázni tudtak. Félidőben 1-0-ra vezet Hollandia.

DVerbruggennek is védenie kellett

Elajándékozták a labdát a hollandok, Dragus pedig addig-addig kavargatott, míg lőni nem tudott. A labda viszont középre ment, így simán fogta a kapus.

Simons mit elszórakozott!

Egy pocsék Bergwijn-labdát mentett meg Dumfries a harcosságával, betette középre, ahol Simons tíz méterre állt a kapuval szemben addig pepecselt, amíg pocsékul lőtt kapu mellé. Ez hatalmas ziccer volt, még fájhat…

Mogos nem tudja folytatni

Dumfriesszel ütközött az oldalvonal mellett, rögtön a mellkasához kapott és mutatta, hogy segítséget kér. Ápolták is hosszasan, ki is ült a kispadra végül egy hatalmas jeges tömlőt a halántékához szorítva. Nehezen sikerült lecserélni, de végül újra tizenegyen a pályán Románia. Bogdan Racovitan érkezett a helyére.

Dragusin ma is szenzációs

Korábban is volt egy parádés becsúszása, amivel leszerelte Depayt, legutóbb pedig Bergwijn kapott egy remek kiugratást, amiből egy kiváló centerezés lett, de Dragusin ismét tökéletes ütemben és elképesztő lendülettel érkezett, hogy tisztázzon.

Majdnem jött a második is!

A románok előbb letámadtak, majd átkerült a labda a hollandokhoz. Kicsit érezni lehetett a zavart a románoknál. Egy szöglet után majdnem meg is kapták a második gólt, De Vrij azonban az oldalhálóba bólintott.

Két helyzete is volt a románoknak

Dragus léphetett volna ki, de rálépett a labdára, így elveszett a lehetőség, de egy perccel később Denis Man cselezett jobb oldalról középre, majd három átvert ember után a hosszú felső sarok fölé lőtt kicsivel. Eddig abszolút a románoké a meccs!

Kellemetlen ellenfél Románia

Ezt sejteti a tény, hogy sokkal többet van a labda a sárgamezeseknél, sőt Nathan Akénak kellett megakadályozni egy kiugratást. Nagyon magasan védekeznek a románok és ez sokszor rendkívül kényelmetlen a holland csapat számára.

Hagi feje vérzik

Percekig állt a játék, mert egy balszerencsés ütközés után csúnyán folyt a vér Ianis Hagi fejéből. Végül kapott egy csinos kötést, azzal jön majd vissza, ha elkészült.

Olvasói sztorik