Élő Közvetítések

Öngóllal vergődött tovább Franciaország az Eb-nyolcaddöntőben

Carl Recine/Getty Images
Carl Recine/Getty Images
Júl. 1. Július 1. 18:00
Düsseldorf Düsseldorf Arena
Nyolcaddöntő

Aurélien Tchouaméni
A. Tchouaméni
14
Antoine Griezmann
A. Griezmann
23
Adrien Rabiot
A. Rabiot
24

Marcus Thuram
M. Thuram
63
Randal Kolo Muani
R. Muani
63
Lois Openda
L. Openda
64
Orel Mangala
O. Mangala
64
Jan Vertonghen
J. Vertonghen
76
Domenico Tedesco
D. Tedesco
77
Jan Vertonghen
J. Vertonghen
85
Yannick Carrasco
Y. Carrasco
88
Dodi Lukebakio
D. Lukebakio
88
Timothy Castagne
T. Castagne
88
Charles De Ketelaere
C. De Ketelaere
88
Orel Mangala
O. Mangala
93

4-3-1-2
4-3-3
Mike Maignan M. Maignan 16
Jules Koundé J. Koundé 5
Dayot Upamecano D. Upamecano 4
William Saliba W. Saliba 17
Théo Hernandez T. Hernandez 22
N'Golo Kanté N. Kanté 13
Aurélien Tchouaméni A. Tchouaméni 8
Adrien Rabiot A. Rabiot 14
Antoine Griezmann A. Griezmann 7
Marcus Thuram M. Thuram 15
Kylian Mbappé K. Mbappé 10
Koen Casteels K. Casteels 1
Timothy Castagne T. Castagne 21
Wout Faes W. Faes 4
Jan Vertonghen J. Vertonghen 5
Arthur Theate A. Theate 3
Kevin De Bruyne K. de Bruyne 7
Amadou Onana A. Onana 24
Yannick Carrasco Y. Carrasco 11
Lois Openda L. Openda 20
Romelu Lukaku R. Lukaku 10
Jérémy Doku J. Doku 22

A francia labdarúgó-válogatott hétfő este 1-0-ra legyőzte Belgiumot az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében.

Nem kellett lerágnia a körmeit a mérkőzés nézőinek, ugyanis főleg óvatos gurigázással telt az első félidő első fele. A belgák visszaálltak és rendkívül fegyelmezetten védekeztek, miközben a franciák ugyan magasan húzták meg védelmi vonalukat, de nem támadtak le. A statikus, helyenként igen unalmas tapogatózás után többször is gondot okozott Jules Koundé, aki a jobb szélen többször is megjátszható volt, beadásai pedig veszélyesek voltak. Mégis csak egy Marcus Thuram-fejes számított igazán komoly helyzetnek.

Koundé mindkét térfélen sokat tett a sikerért.

Túloldalon viszont Antoine Griezmann hozott össze egy szabadrúgást, amit Kevin De Bruyne úgy tekert az ötösre, hogy senki sem ért bele, viszont pont a kapus előtt pattant le. Mike Maignan nem is tudta, mit kezdjen vele, egy csacska mozdulattal kibikázta a mezőnybe.

Aurélien Tchouaméni lövései okoztak még némi riadalmat, de a legtöbb esetben kapu fölé tüzelt. Kivételt képzett a második félidő eleje, amikor okosan próbált a bal alsóba tekerni, de Koen Casteels ezt szögletre ütötte. Térfélcsere után keveset változott a játék képe, a belgák hangyányit feljebb kezdték el a védekezésüket, de a francia kombinációk tűntek ígéretesnek.

Ennek ellenére Belgium szerezhetett volna vezetést, amikor De Bruyne parádés indításával Yannick Carrasco léphetett ki, de a lövését egy látványos becsúszással blokkolta a visszaérő Théo Hernández. Kylian Mbappé és Tchouaméni is több labdát kapu fölé lőtt, míg a túloldalon Romelu Lukaku birkózott ki egy helyzetet magának, de az éles szögből leadott lövését Maignan védte. A hajrához közeledve a francia válogatott növelte az iramot, de Kevin De Bruyne jutott tiszta lövő helyzethez, ám a bal alsóba tartó lövést Maignan kiütötte.

Amikor már úgy tűnt, hogy nem lesz döntés a rendes játékidőn belül, a csereként beállt Kolo Muani úgy vett át egy passzt, hogy azzal le is forduljon a védőjére és tüzelt is. Borzasztó lövés volt, de éppen úgy pattant meg Jan Vertonghen combján, hogy Casteelsnek esélye sem volt védeni. Ezzel a mázlis góllal nyertek a franciák.

Egészen bizarr Eb-je van a francia csapatnak, a legjobb nyolc közé két öngóllal és egy tizenegyessel jutottak be. A tény viszont tény marad, negyeddöntős Didier Deschamps együttese.

Két öngóllal és egy büntetővel menetelnek a franciák

Doku forgolódott még a tizenhatoson belül, de csak egy szöglet alakult ki ebből. A vége nem is változott így, Franciaország egy öngóllal nyert és továbbjutott. Az egyetlen gólszerzőjük a tornán Mbappé, büntetőből.

Próbálnak nyomini a belgák

De nem beszélhetünk arról, hogy Franciaország szenvedve védekezne, miközben a háló töri a hátát. Eléggé úgy tűnik, hogy ez a hajó elment.

Micsoda pech belga szempontból!

Vezet Franciaország egy hihetetlenül mázlis találattal! A felállt védelemmel megint nem tudott mit kezdeni a francia csapat, de Kolo Muani eleve úgy vett át egy felpasszt Vertonghennel a nyakában, hogy lefordulhasson. El is lőtte, de Vertonghen combján úgy pattant meg a labda, hogy Casteels esélytelen volt a védésre.

Maignantól ez már kimondottan bravúros volt!

Lukaku küzdött meg a labdáért, amit aztán Doku szép csel után Kevin De Bruynéhez tett tovább. A Manchester City sztárja célba is vette a bal alsó sarkot, de Maignan hatalmas vetődéssel hárított, a kipattanót pedig nagy nehezen eltakarították a franciák.

Itt a hajrá, lesz-e döntés?

A franciák látszólag nem szeretnének hosszabbítást, legalábbis igyekeznek ritmust adni a támadásaiknak. Más kérdés, hogy nagyon nem sikerül ezt megtenni a harcos belgák ellen. Nagyon 0-0 szaga van a meccsnek, de persze van még idő egy gólra.

Kezd elfogyni a belgák türelme

Először Théo Hernández rángatta meg ellenfelét, amiért nem ítélt semmit a bíró, majd Vertonghen is véleményes sárgát kapott, amire Tedesco akkora reklamálásba kezdett, hogy őt is lappal figyelmeztette a játékvezető.

Maignan védett nagyot

Lukaku szépen kikaparta magának a gesztenyét, majd egy kényszerítő után kicsit kiszorított szögből, de elég közelről vette célba a kaput. Maignan viszont a helyén volt, így hárítani tudott, de ebben most volt spiritusz.

Jött is a válasz a belgáktól

Luis Openda számára véget ért a meccs, de nem támadó jött a helyére, hanem egy védekező középpályás, Mangala. Ez teljes átszervezést eredményezett és De Bruyne is előrébb került a pályán.

Micsoda mentés Hernándeztől!

Végre egy kis izgalom! De Bruyne villámgyorsan álompasszal ugratta ki Carrascót, de a visszafelé rohanó Hernández egy egészen fantasztikus ütemű becsúszással blokkolta a kapura lövést. Egy perccel később cseréltek a franciák, Thuram helyére Kolo Muani állt be.

Van pár érdekes fújás ma is

Az Európa-bajnokság során több játékvezető munkáját is kritizálták már, Glenn Nyberggel se lesznek elégedettek a felek. Néhány szöglet is elmaradt, akadt pár szigorú sárga lap is, de az eddig legnagyobb hibája, hogy a Dokut egyértelműen buktató Kanté ellen nem fújt, hanem továbbot intett.

Mbappé lőtt fölé

Bal szélről indult, Castagne teljesen állva maradt, úgy robogott el mellette, De Bruyne szinte elugrott előle, nehogy tizenegyes legyen belőle, így aztán Mbappé lőhetett. Kapu fölé bombázott.

Casteels nagyot védett!

Tchouaméni a tizenhatos előteréből okosan tekert volna a bal alsó sarokba, ráadásul Faes lábfejjel belepiszkált még a labdába, ami így gellert kapott és picit fel is gyorsult. Casteels viszont szép vetődéssel paskolta szögletre a lövést. Ez szép mentés volt!

Tchouaméni!

A franciák próbáltak egy-egy beindulással, kombinációval védelmet bontani, végül Hernández megindulása után jött egy szöglet, amelyet követően Mbappé kavargatott. A lekészített labdáját az égbe lőtt a Tchouaméni, pedig ígéretesnek tűnt.

Thuram fejelt majdnem gólt

Koundét találták meg a franciák sokadjára a jobb oldalon, a védő pedig nagy erővel lőtte az ötösre a labdát, amibe jól tette bele a fejét Thuram. Nagyjából tíz-tizenöt centit tévedett, de alig volt ideje helyezni a fejest.

Openda nagy cselt villantott

Megint Doku váltott ritmust a bal oldalon, majd a rá kilépő játékosok között indította Opendát. A támadó brilliáns átlépős csellel indult, de a passzát blokkolták a franciák, Carrasco ismétlése pedig pont eltalált egy védőt. Ez most szép játék volt a belgáktól!

Ez most fölösleges volt Griezmanntól

Onana nagyon okosan forgatta át a labdát a bal oldalra Dokuhoz, aki egy csel után pocsékul lőtt kapura. Griezmann, aki végig sokat segített a védekezésben, ezúttal is érkezett, de egy ütemmel lemaradva csúszott oda. A szabadrúgást Kevin De Bruyne a kapu előterébe tekerte, végül senki se ért bele, de Maignan menteni tudott.

Eddig nem rágtuk le a körmünket

A belgák rendkívül fegyelmezetten védekeztek, miközben a franciák járatták a labdát. Időnként jött egy-egy felívelés Lukakura, de ezekből nem alakult ki semmilyen helyzet, egyedül abból lehetett volna valami, amikor Carrascót látszólag lerántották a védők, ám a svéd bíró továbbot intett.

Na, ez már jó helyzet volt!

Koundé kapott remek labdát a jobb oldalon, a tizenhatoson belülről azonban pontatlan volt a középre gurítása. Castagne pontatlanul szabadított föl, de nem faragott rá Belgium.

Olvasói sztorik