Élő Közvetítések

Drámai meccs az Eb-n: a 95. percben úszott el a horvátok győzelme

Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Elképesztő mérkőzésen játszott 2-2-es döntetlent Horvátország és Albánia: az albán csapat a meccs hajrájáig vezetett, majd a horvátok bő két perc alatt fordítottak. A 95. percben aztán a korábban öngólt szerző Klaus Gjasula állította be a végeredményt.

Csalódott csapatok mérkőzésével indult a csoportkör második fordulója az Európa-bajnokságon.

  • Horvátország 3-0-ra kikapott Spanyolországtól,
  • míg Albánia ugyan az Eb-k történetének leggyorsabb gólját szerezte, de végül 2-1-es vereséget szenvedett Olaszország ellen.

Így aztán hirtelen kulcsfontosságú lett ez a kora délutáni találkozó, amin Albánia egy gyors góllal szerette volna meglepni ellenfelét, és ugyan most nem sikerült olyan gyorsan betalálni, mint Olaszország ellen (akkor 23 másodperc elég volt), de a 11. percben így is Sylvinho csapata került előnybe, a kezdőcsapatba került Laci rázta le magáról a védőket, és fejelt közelről a kapuba.

Az albán csapat ezután is lendületben maradt, Livakovicnak kellett bravúrt bemutatnia a folytatásban, és ismét csak azt láthattuk, hogy bár fölényben játszik Horvátország, a kapu előtt elfogy a tudománya.

A második félidő elejére már a helyzetek is megjöttek, negyedóra elég volt nyolc próbálkozásra, a kapus, Strakosha vezetésével azonban állta a sarat az albán védelem.  Érezni lehetett, hogy ezt a nyomást nem lehet a végsőkig kibírni, a 74. percben pedig jött (a születésnapos) Kramaric egyenlítő gólja. Ezután a horvát csapat elpuskázott egy lehetőséget, de a 76. percben már Modricék vezettek, Sucic lövése a blokkról egy albán védőre, majd onnan a kapuba pattant.

Kicsivel több, mint két perc alatt fordított Horvátország.

De még ezzel sem volt vége, a 95. percben ugyanis épp az a Gjasula maradt üresen a horvát kapu előtt, akiről korábban a saját kapujába pattant a labda, és egy lapos lövéssel kiegyenlített – úgy tűnik, hogy az idei Európa-bajnokság a drámai pillanatok tornája. Ez volt egyébként az Eb-k történetének legkésőbbi egyenlítő találata.

A két kapott gól ellenére is az albán kapus volt a meccs embere.

A semleges nézőknek sok élménnyel szolgáló döntetlen egyik csapatnak sem hó, Horvátországnak Olaszországot, Albániának pedig Spanyolországot kellene legyőznie az utolsó fordulóban, hogy legyen esélye a továbbjutásra.

Jún. 19. Június 19. 15:00
Hamburg Volksparkstadion Hamburg

Qazim Laci
Q. Laci
11

Marcelo Brozovic
M. Brozovic
46
Mario Pasalic
M. Pasalic
46
Lovro Majer
L. Majer
46
Luka Sucic
L. Sucic
46
Jasir Asani
J. Asani
64
Taulant Seferi
T. Seferi
64
Bruno Petkovic
B. Petkovic
69
Ante Budimir
A. Budimir
69
Qazim Laci
Q. Laci
73
Klaus Gjasula
K. Gjasula
73
Andrej Kramaric
A. Kramaric
74
Klaus Gjasula
K. Gjasula
76
Elseid Hysaj
E. Hysaj
77
Ivan Perisic
I. Perisic
84
Borna Sosa
B. Sosa
84
Andrej Kramaric
A. Kramaric
84
Martin Baturina
M. Baturina
84
Ylber Ramadani
Y. Ramadani
85
Arber Hoxha
A. Hoxha
85
Rey Manaj
R. Manaj
85
Mirlind Daku
M. Daku
85
Ivica Ivusic
I. Ivusic
87
Klaus Gjasula
K. Gjasula
95
4-3-3
4-3-3
Dominik Livakovic D. Livakovic 1
Josip Juranovic J. Juranovic 22
Josip sutalo J. Sutalo 6
Josko Gvardiol J. Gvardiol 4
Ivan Perisic I. Perisic 14
Luka Modric L. Modric 10
Marcelo Brozovic M. Brozovic 11
Mateo Kovacic M. Kovacic 8
Lovro Majer L. Majer 7
Bruno Petkovic B. Petkovic 17
Andrej Kramaric A. Kramaric 9
Thomas Strakosha T. Strakosha 23
Elseid Hysaj E. Hysaj 4
Berat Djimsiti B. Djimsiti 6
Arlind Ajeti A. Ajeti 5
Mario Mitaj M. Mitaj 3
Kristjan Asllani K. Asllani 21
Ylber Ramadani Y. Ramadani 20
Qazim Laci Q. Laci 14
Jasir Asani J. Asani 9
Rey Manaj R. Manaj 7
Nedim Bajrami N. Bajrami 10

Egyenlít Albánia!

Nem bírta ki Horvátország! Albánia megnyomta a meccs végét, a kapu előtt üresen maradt Gjasula pedig egy lapos lövéssel kiegyenlített. Ő róla pattant be a saját kapujába a labda korábban.

Albán helyzet!

Hoxha tört be a szélről középre, majd olyan 18 méterről lőtt, Livakovic azonban bravúrral védett. A kipattanóra rárontott egy albán, de a horvát kapus a lábára ütötte a labdát. Les volt már, így ha gól, sem érvényes.

Fordított Horvátország!

Pasalic már az előbb is elbénázott egy nagy helyzetet, de nem szegte mindez a csapat kedvét, egy gyors labdaszerzés után kontrázott a horvát csapat, Sucic tette kapura a visszatett labdát, a lövése elakadt egy blokkban, de a labda rápattant Gjasulára, onnan pedig az albán kapuba. Öngól!

Egyenlít Horvátország!

Budimir állt szemben az albán kapuval, de volt szíve tovább tenni a labdát, Kramaric kicsit körülményesen vette át, de aztán egy albán védő alatt a kapuba lőtt, Strakosha erre már nem tudott vetődni.

Felborult a pálya

75 százalékban a horvátoknál a labda, nyolc lövéssel próbálkoztak, kétszer a kaput is eltalálták. Már egy fölötti xG-t hoztak össze. Vajon ki lehet bírni ezt a nyomást?

Most Kovacic tesztelte a kapust

A tizenhatoson kívülről tüzelt, a labda azonban út közben megpattant egy védőn, le is lassult kicsit, így hiába változtatott irányt, Strakosha védeni tudott.

Mateusz Slodkowski / Getty Images Strakosha egyelőre tartja a frontot.

Helyzet!

A szünetben beállt Sucic lőhetett kapura a tizenhatos jobb oldaláról, de Strakosha védeni tudott.

A végén még kimarad egy horvát helyzet

Mindössze szűk két per colt a hosszabbítás, amibe belefért egy-egy fejes mindkét oldalon, de előbb Livakovic védett, míg a túloldalon lökés történt a horvát támadás során, így a játékvezető már közbe sípolt. Vége az első félidőnek.

A tűzzel játszik olykor Albánia

Összességében működik, hogy a kontrákra rendezkedtek be, azonban már sokadik alkalommal engedték szabadrúgáshoz Horvátországot a tizenhatos előterében. A legutóbb öklözni tudta a labdát az albán kapus Modric ívelése után.

Majdnem ott a 0-2!

Modric eleadott labdája után kontráztak az albánok, elcsúszott egy horvát védő, így aztán megtalálta Asllanit a bejátszás, a lapos lövését azonban védte Livakovic. Ziccer volt.

Ez már többet ígért

Majer szerzett labdát a jobb oldalon, és kellő időt kapott, hogy meggondolja, mit is tesz vele. A beívelést választotta, és meg is találta Petkovicot, akit azonban ketten is őriztek, így fölé szállt a fejese.

Meddő a horvát mezőnyfölény

Ugyan elsősorban horvát lábakon jár a labda, ezzel egyelőre nem tud mit kezdeni Dalic csapata. Bár messze még a meccs vége, egyelőre 0,07 xG-nyi veszélyt jelentett az albán kapura Horvátország.

Megvolt az első horvát helyzet

Az albán csapat lendületbe jött a vezetés megszerzése után, Bajraminak volt egy kapu mellé pattanó lövése, majd kontrát is vezethettek, de akkor Sutalo nagy versenyfutás végén menteni tudott. Utána egy védelmi megingás volt albán oldalon, Brozovic így lőhetett, de célt tévesztett.

Vezet Albánia!

Szép támadást vezetett Albánia, majd a jobb oldalról érkezett a beadás, Laciról lemaradtak a védők, és közelről a kapuba csúsztatott, Livakovicnak esélye sem volt. Laci az egyik játékos, aki bekerült a kezdőbe, az olaszok ellen csere volt.

Olvasói sztorik