Élő Közvetítések

Pepe és Ronaldo rekordjával indult, portugál győzelemmel zárult a csehek elleni Eb-meccs

Julian Finney/Getty Images
Julian Finney/Getty Images
A torna egyik nagy esélyesének kikiáltott portugál labdarúgó-válogatott a Csehország elleni 2-1-es győzelemmel kezdte meg a németországi Európa-bajnokságot. Pepe megdöntötte Király Gábor korrekordját, Cristiano Ronaldo a hatodik Eb-jén lépett pályára, amire korábban még nem volt példa.

Roberto Martínez, a portugál válogatott szövetségi kapitánya a kezdőbe jelölte Pepét és Cristiano Ronaldót a csehek elleni csoportmeccsre.

  • A védő ezzel Király Gábor korrekordját döntötte meg: a magyar kapus 40 évesen, Pepe pedig 41 évesen lépett pályára Eb-mérkőzésen.
  • Ronaldo pedig a hatodik Európa-bajnokságán játszott, erre még nem volt példa.

Ronaldo a tőle megszokott aktivitással játszott az első félidőben, volt fejese, közeli lövése, de sem ő, se a fölényben játszó Portugália nem tudott betalálni, miközben a csehek láthatóan elégedettek voltak a potenciális pontszerzés lehetőségével is.

Aztán a csehek teljesen váratlanul megszerezték a vezetést a 62. percben: egy visszatett labdát Provod lőtt el kapásból, a kapufa pedig a segítségére volt. Nem tartott ki sokáig az előny, egy középre lőtt labdát Stanek kapus a saját védőjére ütötte a labdát, Hranac lábáról pedig a kapuba pattant.

Vitinha volt a meccs embere a Sofascore-nál.

Nem zuhant össze Csehország, volt még egy helyzete, majd Ronaldo fejese után a kapufáról még kipattant a labda, amit Jota a kapuba passzolt, de les miatt elvették a gólt. A 92. percben viszont jött a dráma, egy középre lőtt labdára Hranac érthetetlen módon rá akart térdelni, nem sikerült, a lecsorgóból pedig Conceicao közelről megszerezte a győztes gólt. A név sokaknak ismerős lehet, a 21 éves támadó az 56-szoros válogatott Sérgio Conceicao fia.

A csoport másik meccse a torna egyik legjobb játékát hozta, Törökország végül 3-1-re verte Georgiát.

Jún. 18. Június 18. 21:00
Lipcse Leipzig Stadium

Rafael Leao
R. Leao
39

Patrik Schick
P. Schick
57
Jan Kuchta
J. Kuchta
60
Ondrej Lingr
O. Lingr
60
Patrik Schick
P. Schick
60
Mojmír Chytil
M. Chytil
60
Lukás Provod
L. Provod
62
Rafael Leao
R. Leao
63
Diogo Jota
D. Jota
63
Goncalo Inácio
G. Inácio
63
Diogo Dalot
D. Dalot
63
Robin Hranác
R. Hranác
69
Lukás Provod
L. Provod
79
Antonín Barák
A. Barák
79
Pavel Sulc
P. Sulc
79
Petr Sevcik
P. Sevcik
79
Vitinha
Vitinha
90
Francisco Conceicao
F. Conceicao
90
Joao Cancelo
J. Cancelo
90
Nélson Semedo
N. Semedo
90
Nuno Mendes
N. Mendes
90
Pedro Neto
P. Neto
90
Francisco Conceicao
F. Conceicao
92
Francisco Conceicao
F. Conceicao
93
Tomás Holes
T. Holes
93
Tomás Chory
T. Chory
93

3-5-2
3-5-2
Diogo Costa D. Costa 22
Diogo Dalot D. Dalot 5
Pepe Pepe 3
Rúben Dias R. Dias 4
Joao Cancelo J. Cancelo 20
Bernardo Silva B. Silva 10
Bruno Fernandes B. Fernandes 8
Vitinha Vitinha 23
Nuno Mendes N. Mendes 19
Cristiano Ronaldo C. Ronaldo 7
Rafael Leao R. Leao 17
Jindrich Stanek J. Stanek 1
Tomás Holes T. Holes 3
Robin Hranác R. Hranác 4
Ladislav Krejcí L. Krejcí 18
Vladimír Coufal V. Coufal 5
Pavel Sulc P. Sulc 25
Tomás Soucek T. Soucek 22
Lukás Provod L. Provod 14
David Doudera D. Doudera 12
Jan Kuchta J. Kuchta 11
Patrik Schick P. Schick 10

És mégis ott a második portugál gól!

Hihetetlen! Neto volt kellőképpen erőszakos a bal oldalon, megverte a védőjét (már nem szó szerint), centerezett, a labdája ugyan egy cseh védőt talált, de lepattant, Conceicao pedig közelről a kapuba lőtt. 2-1! Mezlevételért sárgát kapott a gólszerző, de ezt alighanem sokan megértik.

Öngóllal egyenlít Portugália!

Ezt vajon miért nem fogta Stanek? Vitinha ívelte keresztbe a labdát, Mendes középre fejelte, Stanek foghatta volna, de inkább ütötte, rá a védője, Hranac lábára, amiről viszont a kapuba pattant a labda.

Vezet Csehország!

Micsoda fordulat! Cseréltek kettőt a csehek, aminek a vége az lett, hogy hirtelen ott találták magukat a portugál kapu előtt. A visszatett labdát Provod lőtte el kapásból, a kapufa segítségével pedig be is vette a portugál kaput.

Ronaldo szabadrúgása nagy nehezen a kapus kezében

Jó helyről, olyan 25 méterről lőhetett szabadrúgást Portugália, természetesen Ronaldo vállalta magára. A szabadrúgások egy ideje nem az erősségei, most azonban előtt a sorfal mellett, de középre tartott a labda, Stanek pedig, ha nem is elsőre, de védeni tudott.

Nem ez eddig az Eb-meccse

Az angol-szerb mérkőzés volt legutóbb, amin ennyire nem történt semmi. Persze a portugáloknak volt két lövése ebben a félidőben is már, de távolról, és összesen szolgáltak öt százaléknyi eséllyel a gólszerzésre.

Vége az első félidőnek

Nem rágtuk le a körmünket, maradjunk annyiban. Az látszik, hogy Portugália nyerni akar, Csehországnak meg jó a pontszerzés is. Az eredmény azonban még 0-0, és hát a nap korábbi meccséhez képest most alig van történés.

Türelmesek a portugálok

Egyelőre elsősorban járatják a labdát, keresik a rést a pajzson, de sok a támadó harmadbeli rossz döntés, úgyhogy hiába van kilenc lövés, túlzottan nagy helyzetek még nem voltak.

Ez most centiken múlt

Kinyíltak a csehek, így aztán Fernandes üresen kapta meg a jobb félterületben a labdát, egyből centerezett, ahol Leao robbant be, lemaradt róla a védője, de ha centikkel is, de hosszú volt a labda. Ez nagy helyzet volt.

Megpróbálta

Mi meg feljegyezzük. Mendesé a második portugál próbálkozás, olyan 30 méterről engedte el, méterekkel ment kapu mellé.

Egy Ronaldo-fejes

Megvolt a portugálok első próbálkozása is, Cristiano Ronaldo fejelt egy védővel a hóna alatt, de így már az is bravúr, hogy viszonylag közel a kapu mellé bólintott.

Pepe megdönti Király Gábor rekordját

2016 óta Király Gábor tartotta a rekordot, mint a legidősebb játékos, aki valaha pályára lépett egy Európa-bajnoki mérkőzésen.

Ezt a csúcsot szárnyalja túl Pepe, a portugálok védője, aki 41 évesen került a kezdőbe a csehek elleni meccsen

Ott lesz a csapatban Cristiano Ronaldo is, aki 39 éves és 134 napos. Ők ketten az Eb történetének legidősebb mezőnyjátékosai.

Olvasói sztorik