Élő Közvetítések

Itt az Eb meglepetése, Románia laposra verte Ukrajnát

Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images
Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images
Jún. 17. Június 17. 15:00
München Munich Football Arena

Nicolae Stanciu
N. Stanciu
29

Razvan Marin
R. Marin
53
Denis Dragus
D. Dragus
57
Dennis Man
D. Man
62
Ianis Hagi
I. Hagi
62
Florinel Coman
F. Coman
62
Valentin Mihaila
V. Mihaila
62
Taras Stepanenko
T. Stepanenko
62
Volodymyr Brazhko
V. Brazhko
62
Viktor Tsyhankov
V. Tsyhankov
62
Andriy Yarmolenko
A. Yarmolenko
62
Mykola Shaparenko
M. Shaparenko
62
Roman Yaremchuk
R. Yaremchuk
62
Yukhym Konoplya
Y. Konoplya
67
Yukhym Konoplya
Y. Konoplya
72
Oleksandr Tymchyk
O. Tymchyk
72
Marius Marin
M. Marin
75
Adrian Rus
A. Rus
75
Denis Dragus
D. Dragus
75
George Puscas
G. Puscas
75
Razvan Marin
R. Marin
79
Heorhiy Sudakov
H. Sudakov
83
Ruslan Malinovskyi
R. Malinovskyi
83
Nicolae Stanciu
N. Stanciu
87
Bogdan Racovitan
B. Racovitan
87

4-2-3-1
4-2-3-1
Florin Nita F. Nita 1
Andrei Ratiu A. Ratiu 2
Radu Dragusin R. Dragusin 3
Andrei Burca A. Burca 15
Nicusor Bancu N. Bancu 11
Marius Marin M. Marin 6
Razvan Marin R. Marin 18
Dennis Man D. Man 20
Nicolae Stanciu N. Stanciu 21
Florinel Coman F. Coman 17
Denis Dragus D. Dragus 19
Andriy Lunin A. Lunin 23
Yukhym Konoplya Y. Konoplya 2
Illya Zabarnyi I. Zabarnyi 13
Mykola Matviyenko M. Matviyenko 22
Oleksandr Zinchenko O. Zinchenko 17
Taras Stepanenko T. Stepanenko 6
Mykola Shaparenko M. Shaparenko 19
Viktor Tsyhankov V. Tsyhankov 15
Heorhiy Sudakov H. Sudakov 14
Mykhaylo Mudryk M. Mudryk 10
Artem Dovbyk A. Dovbyk 11

Hatalmas meglepetésre Románia 3-0-ra legyőzte Ukrajnát az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

A hétfői játéknap nyitómeccsén Románia hatalmas lendülettel vetette bele magát a meccsbe, de ennek ellenére Ukrajnánál volt többet a labda. Helyzetig azonban nem jutott Szerhij Rebrov csapata, sőt a 29. percben a saját vesztét okozta. Mykola Matvijenko tette hátra borzasztóan rosszul a labdát, Andrij Lunyinnak csak arra volt ideje, hogy nagyot rúgjon bele. Ezt ugyan megtette, de Dennis Manhoz került a labda, a passzát pedig Nicolae Stanciu a jobb felső sarokba bombázta.

Nem tért magához az ukrán csapat, egy tízperces őrült rohanás után maradt a félidei eredmény 1-0. Térfélcsere után már jobban festett az ukrán csapat egy fokkal, de azonnal kapott rá egy újabb gólt, egy felszabadítási kísérletet bikázott a jobb alsóba Razvan Marin – bár ebben Lunyin is nyakig benne volt, mert labda mellé nyúlt. Percekkel később vált igazán nagy pofonná a meccs, Man tört be a tizenhatoson belülre egy látványos csellel, majd a középre gurított labdáját Denis Dragus a hálóba passzolta.

Dennis Man kulcsfontosságú szereplő volt.

Innentől aztán teljesen hitehagyottá vált Ukrajna, Rebrov hármas cseréje sem ért semmit az elképesztő lelkesedéssel robotoló románok ellen. A végig brutálisat melózó Dragusin fejesei okozták a legtöbb riadalmat, de pont eléggé kapu mellé bólintott minden alkalommal. Beszédes, hogy kétszer találták el a kaput a románok, a 77. és a 94. percben, egyébként Yaremchuk felső lécre emelt labdája volt csak felírható.

Románia 2000 után nyert újra Európa-bajnoki mérkőzést, ezzel véget vetve a hét meccs óta tartó rossz szériának. Négy vereség és három döntetlen után a válogatott története legnagyobb sikerét aratta nemzetközi tornán.

Vége az ukránok szenvedésének, megszületett a torna eddigi legnagyobb meglepetése

Merthogy Románia 3-0-s győzelme Ukrajna ellen fixen nem volt rajta senki tipplapján. Az első félidőben egy pocsék hazaadás indította el a lavinát, Lunyin előre lőtt labdája azonnal visszajött és Stanciu a kapu sarkába lőtt. Térfélcsere után Razvan Marin is lőtt egy nagy gólt, bár Lunyin ennél csúnyán labda mellé nyúlt, de percekkel később már Dennis Man villanása után Dragus végleg eldöntötte a meccset. Ukrajna csúnya verést kapott, a románok viszont mennybe mentek, 2000 után nyertek újra Eb-meccset.

A mérkőzés statisztikái.

Egy felsőléc még a végére

Yaremchuk kapott egy gyönyörű indítást, amit egy pattanás után kapura emelt, de a labda kipattant a lécről.

A románok már csak védekeznek

De ki hibáztatná őket? Mudryk szögletei nem túl veszélyesek, egyedül egy Dragusin-csúsztatás okozott némi riadalmat, de egyébként rettentő impotens a kékmezesek támadójátéka.

Mudryk hagyta ki a helyzetét

A tizenhatos bal oldalán kapott labdát, betört és a becsúszó védő fölött lőtte el a labdát, de nem volt veszélyes a kapura.

Eltalálta Ukrajna a kaput!

Sudakov lőtt a tizenhatos előteréből, Nita védett. 76 perc és 14 másodperc után van először kaput találó ukrán lövés.

Frissít Románia

Rus Adrián és Puscas állt be Marius Marin és Dragus helyett.

Teljes tanácstalanság ül az ukrán arcokon

Már elment 70 perc és a kaput se találták el, pedig szabadrúgás is volt hozzá. Ötlettelen labdajáratáson kívül semmit sem mutatott a csapat, egy tisztességes kapura lőtt labdára se futotta az ukránoknak. Ez eddig a torna meglepetése, nem vitás!

Nem vár a cserékkel Rebrov

Hármas cserével nyúlt bele az ukrán kapitány, Stepanenko, Sharapenko és Cigankov is lejött, Yarmolenko, Yaremchuk és Brazhko jött be. A románok is frissítettek, Comant és Mant váltotta Hagi és Mihaila.

Elképesztő, már háromnál jár Románia!

A másodikra gyorsan rárúgták a harmadikat is! Az éles szögből leadott lövést még kivédte Lunyin, de a szöglet után Man húzott váratlant, két védő között begyalogolt a tizenhatoson belülre, majd erővel középre lőtte a labdát, amit Dragus a hálóba passzolt! Ezt aztán senki se látta előre!

Folytatjuk!

Csere nélkül folytatódott a mérkőzés, mindjárt kiderül, mit talált ki Rebrov. Coman azt, hogy ma mindent el fog lőni, a tizenhatoson belülről durrantott pár méterrel kapu mellé.

Nem úszunk a helyzetekben

Románia 0,09 xG-ből lőtt gólt, Ukrajna 0,19-ből sem. Egyébként 67 százalékban volt a labda az ukránoknál, de egyszer se találták el a kaput 45 perc játék alatt. Egyelőre nagyon alulteljesítette az elvárásokat Rebrov csapata!

Félidőben vezetnek a románok

Érik a meglepetés! Az elején nagyon domináns volt Ukrajna, de nem tudta kihasználni. A románok viszont óriási energiával vetették bele magukat a meccsbe és be kell ismerni, Stanciu szenzációs gólt lőtt. Ezzel vezetnek szünetben,

Brutális, mit mennek a románok

Egészen önkívületi állapotban játszik a román válogatott. Mindenki teljes erőbedobással veti bele magát a párharcokba, sőt egy-egy megnyert momentum után a fél csapat megy és hergeli tovább a társait. Az ukránok egyelőre nem tudnak mit kezdeni ezzel az intenzitással.

Beindult a buli!

Óriási kavarodás volt a román kapu előtt, de mindig akadt egy blokkoló védő, sőt nem sokkal később már a túloldalon csattant egy beadás a felső lécen. Ezt Lunyin elmérte jócskán, de mázlija volt.

Vezet Románia!

Az ukránok hátul passzolgattak, de Matviyenko nagyon nehezen döntötte el, mit akar csinálni és végül egy pocsék passzal kínálta meg Lunyint. A kapusnak már csak annyi maradt, hogy pánikolva belebikázzon egy nagyot, de balszerencséjére Dennis Mant találta meg, az ő passzát pedig Stanciu a jobb felsőbe bombázta.

Iordanescura érdemes volt külön kamerát tenni

A román válogatott szövetségi kapitánya egészen látványos műsort nyújt, a levegőben ringatott babától elkezdve a kispad tenyérrel történő csapkodásáig minden volt és még fél óra sem telt el.

Az ukránok még nem találtak kaput

Jött már beadás, fejes, sőt Dovbyktól átlövés is, de egyelőre nem sikerült olyan próbálkozással előrukkolni, ami eltalálta volna az ellenfél kapuját.

Nagy ukrán fölény az első negyedórában

Ukrajna 71 százalékban birtokolta a labdát, de beszédes, hogy két veszélyes megindulásuk volt, az is kontrából. A románok nagyon lelkesek, ráadásul minden jó megmozdulástól felrobban a müncheni stadion örömében, de nem okoztak gondot az ukrán védelemnek.

A románok találták el először a kaput

Dragusin egy megkerülős csellel becsapta Zinchenkót, a centerezése viszont pontatlan volt. Egy-egy hiba után mégis maradt a labda a románoknál, végül Coman jó húsz méterről kapura küldte, de Lunyin ölében landolt a labda.

Olvasói sztorik