Élő Közvetítések

Történelmi kezdés, német KO-győzelemmel indult a foci-Eb

CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A német labdarúgó-válogatott a vártnál is sokkal simábban győzte le Skóciát a labdarúgó Európa-bajnokság nyitányán. Florian Wirtz már a 11. percben megkezdte a gólgyártást, majd az első félidő végén 3-0 volt az állás, ráadásul a skótok emberhátrányba is kerültek. A vége 5-1 lett.

Korábban nem láthattuk még, hogy a 2023 szeptemberében kinevezett Julian Nagelsmann tétmeccsen vezette volna a német válogatottat, így hiába sikerült jól a felkészülés hajrája, voltak azért kérdőjelek a hazaiak játékerejét illetően. Németország mindezek után nekiesett az ellenfelének, a Bayer Leverkusennel duplázó Florian Wirtz pedig a 11. percben megszerezte a vezetést egy lapos lövéssel.

Ezzel a legfiatalabb Eb-gólszerző lett a német válogatott történetében.

Fabrice Coffrini / AFP

Nem kellett sokat várni a duplázásra sem, könnyedén játszották át a skót védelmet a németek – Gündogan zseniális passzt adott a támadás során –, a végén pedig Musiala bombázott a léc alá. Rendezte ezután a sorokat a teljesen veszélytelenül futballozó Skócia, ami annyit jelentett, hogy a félidő hajrájáig nem kapott újabb gólt, igaz, ehhez kellett, hogy VAR-ral megúszott egy tizenegyest a csapat.

A 44. percben ugyanakkor eldőlt a meccs: Gündogant rúgta szét Porteus, Turpin játékvezető elsőre nem látott szabálytalanságot, de ismét közbeszólt a videobíró, tizenegyes és piros lap lett a vége, Havertz büntetett. Németország lett így az első csapat, amely egy Eb-nyitómeccs első félidejében három gólt szerzett.

Innentől kezdve nem sok jóra számíthattak a skótok, és a müncheni közönség által támogatott hazaiak nem is kegyelmeztek nekik. Főleg, hogy olyan játékosok érkeztek a kispadról, mint Niclas Füllkrug, aki egy lecsorgó labdát bombázott a kapuba a 68. percben.

A Sofascore-nál Kai Havertz kapta a legmagasabb pontszámot.

A folytatásban a közvetítésben egyre többet mutatták a csalódott skót drukkereket, ami nem csoda, megsemmisítő kezdés volt ez a részükről, bár jutott nekik némi öröm a végére, Rüdiger ugyanis a saját kapujába fejelte a labdát a legvégén, így a szépítés összejött. Az az Emre Can állította be az 5-1-es végeredményt, aki utólag került be a keretbe, miután Aleksandar Pavlovic mandulagyulladás miatt a teljes tornát kénytelen kihagyni.

A németek tehát meggyőző győzelemmel kezdtek, olyannyira, hogy a nyitómeccsek történetének legnagyobb arányú sikerét aratták. A következő fordulóban pedig a szombaton a svájciak ellen kezdő Magyarország lesz az ellenfelük.

Jún. 14. Június 14. 21:00
München Munich Football Arena

Florian Wirtz
F. Wirtz
10
Jamal Musiala
J. Musiala
19
Robert Andrich
R. Andrich
31
Ryan Porteous
R. Porteous
45
Kai Havertz
K. Havertz
46

Robert Andrich
R. Andrich
46
Pascal Gross
P. Gross
46
Ché Adams
C. Adams
46
Grant Hanley
G. Hanley
46
Anthony Ralston
A. Ralston
48
Florian Wirtz
F. Wirtz
63
Leroy Sané
L. Sané
63
Kai Havertz
K. Havertz
63
Niclas Füllkrug
N. Füllkrug
63
Callum McGregor
C. McGregor
67
Billy Gilmour
B. Gilmour
67
John McGinn
J. McGinn
67
Kenny McLean
K. McLean
67
Niclas Füllkrug
N. Füllkrug
68
Jamal Musiala
J. Musiala
74
Thomas Müller
T. Müller
74
Kieran Tierney
K. Tierney
78
Scott McKenna
S. McKenna
78
Toni Kroos
T. Kroos
80
Emre Can
E. Can
80
Ryan Christie
R. Christie
82
Lawrence Shankland
L. Shankland
82
Antonio Rüdiger
A. Rüdiger
87
Emre Can
E. Can
93

Billy Gilmour
B. Gilmour
79
4-2-3-1
3-4-3
Manuel Neuer M. Neuer 1
Joshua Kimmich J. Kimmich 6
Antonio Rüdiger A. Rüdiger 2
Jonathan Tah J. Tah 4
Maximilian Mittelstädt M. Mittelstädt 18
Robert Andrich R. Andrich 23
Toni Kroos T. Kroos 8
Jamal Musiala J. Musiala 10
Ilkay Gündogan I. Gündogan 21
Florian Wirtz F. Wirtz 17
Kai Havertz K. Havertz 7
Angus Gunn A. Gunn 1
Jack Hendry J. Hendry 13
Ryan Porteous R. Porteous 15
Kieran Tierney K. Tierney 6
Anthony Ralston A. Ralston 2
Scott McTominay S. McTominay 4
Callum McGregor C. McGregor 8
Andrew Robertson A. Robertson 3
John McGinn J. McGinn 7
Ché Adams C. Adams 10
Ryan Christie R. Christie 11

De még volt válaszuk a németeknek

A hajrára beálló Emre Can sem akart kimaradni a buliból, Müller visszatett labdája után Can még igazított rajta egyet, majd az alsó sarokba lőtt. Ez a vége!

Ott a szépítés

Egy szabadrúgás után Rüdiger tette bele a fejét egy középre fejelt labdába, ami Neuer felett a kapuba szállt. Furcsa öngól volt, de a skót drukkereket ez nem érdekelte. Ellenőrizték VAR-ral, de megadták.

Gól? Nem!

Füllkrug mellel tette maga elé a labdát, és ugyan a kapusba lőtt, a labda végül a kapuba perdült. A dortmundi csatár azonban lesen kapta a labdát.

Wirtz centiket tévedett!

Wirtz egy balról érkező beadásnál maradt üresen a kapu előtt, kapásból lőtt is, de épphogy a kapu fölé. Mondjuk nem feltétlen számíthatott arra, hogy eljut hozzá a labda, de a középen állók nem tudtak belefejelni az ívelésbe.

Történelmet láttunk

Németország ugyanis az első csapat az Európa-bajnokságok történetében, amelyik három gólt szerzett a nyitómeccs első félidejében. 

Vége az első félidőnek

3-0-ra vezetnek a németek, és még emberelőnyben is vannak. Miben bízhatnak ezután a skótok?

Most viszont tizenegyest kaptak a németek, és emberelőnybe kerültek

Gündogan csúsztatta rá a labdát, bravúrral védett a skót kapus. A kipattanónál Havertz luftot rúgott, Gündogan duplázhatott volna, de Porteous páros, nyújtott lábbal felrúgta őt. Turpin elsőre nem ítélt tizenegyest, de kihívták, gyorsan döntött, és még ki is állította a skótot – teljesen jogosan. Kisebbfajta csoda, hogy Gündogan talpra állt ezek után.

Bravúr a skótoktól

Míg az első 20 percben kaptak két gólt, az elmúlt 20 percet lehozták nullára. Ahogy kinézett a meccs eleje, ez fontos történés.

A kapuba a labda, de már bőven a sípszó után

Havertzet támasztották meg egy felugrásnál, így a karjával passzolta tovább a labdát. Turpin lefújta, Musiala azonban még kapura fordult és a laposan a hálóba lőtt, de hiába.

Tizenegyes? Nem!

Minden afelé mutatott, hogy eldőljön a meccs, Musiala esett el ugyanis a tizenhatoson belül, a játékvezető, a francia Turpin pedig büntetőt ítélt. Aztán látszott, hogy kint volt a szabálytalanság, a VAR közbelépett, így aztán 16 méter 20 centiméterről jöhetett szabadrúgással Németország.

Wirtz rekordot döntött

Ő a németek legfiatalabb gólszerzője az Eb-k történetében. Kai Havertz rekordját döntötte meg.

Olvasói sztorik