Hírek

Újabb vitatéma: jogos volt a tizenegyes, amit Anglia kapott az Eb-elődöntőben?

Ozan Kose / AFP
Ozan Kose / AFP
A holland kapitány szerint rossz ítélet sújtotta a csapatát, és az ilyen VAR-közbelépések tönkreteszik a játékot.

Hollandia egy látványos góllal már a 7. percben vezetést szerzett az Európa-bajnoki elődöntőben, Anglia azonban nem sokkal később tizenegyesből egyenlített. Harry Kane lőtte el a labdát, majd utána eltalálta a lábát a blokkolni próbáló Denzel Dumfries, az angol csatár pedig fájdalmasan terült el a gyepen. Jelezték közben, hogy a VAR-szoba vizsgálja az esetet, majd kihívták Felix Zwayert, aki végül úgy döntött, büntetőt ad Angliának. Kane aztán magabiztos ítéletvégrehajtó volt, a meccs pedig egy csereember, Ollie Watkins 90. perces góljával dőlt el végül.

Sejthető volt, hogy a megadott tizenegyes megosztó lesz, Ronald Koeman külön ki is tért rá a sajtótájékoztatóján.

Nem volt tizenegyes. Dumfries csak blokkolni akarta lövést, Harry Kane lőtt, találkozott a lábuk. Tönkreteszik a futballt az ilyen VAR-döntésekkel. Ezt a tizenegyest Angliában nem fújták volna be. Mit tehetsz ilyen esetben védőként? Volt pár buta döntése a játékvezetőnek, de persze nem emiatt kaptunk ki

– mondta a holland kapitány.

Az ESPN minden egyes VAR-ítéletet kielemez a torna során, természetesen ez sem maradt ki a szórásból. A szóban forgó esetről azt írták, hogy íratlan szabálya a labdarúgásnak, hogy amikor sikerül egy lövés, és utána történik kontakt, akkor nem ítélnek büntetőt. Épp ezért keménynek jellemezték, hogy a VAR-szobát vezető Bastian Dankert kihívta Zwayert a monitorhoz, mert nem tűnt ez akkora hibának, hogy feltétlenül közbe kellett volna lépni. Dankert kapcsán egyébként megjegyzi a cikk, hogy ez már a kilencedik mérkőzése volt ezen az Európa-bajnokságon, vagyis az UEFA maximálisan megbízik a döntéseiben.

„Miért tanácsolta Dankert a tizenegyest? Mert Dumfries védekezését, szemben azzal, ha megpróbálta volna elrúgni a labdát, meggondolatlannak vélte – ezért is kapott sárga lapot. És ez az terület, amikor tizenegyest lehet adni, amikor a védő közvetlenül a lövés után találkozik a támadóval, ha felelőtlen és veszélyes a belépője.

Látja mindenki, miért lehetett ez tizenegyes? Igen. De eléri ez az eset az UEFA által meghatározott magas ingerküszöböt, ami előírja, hogy a VAR egyértelmű játékvezetői hibák esetén lépjen közbe? Nem. Így aztán arra lehet gondolni, hogy Kane reakciója, hogy fájdalmasan feküdt a földön végül meggyőzte a VAR-t. Márpedig az UEFA által rendezett sorozatokban nem nagyon látni olyat, hogy a játékvezető a monitornál szembemegy a VAR-ral

– írja az ESPN.

Kapcsolódó
Lehet utálni, de Southgate-nél nincs sikeresebb angol kapitány
Elképesztő nyolc év van a szövetségi kapitány mögött.
Olvasói sztorik