Hírek

Lehet utálni, de Southgate-nél nincs sikeresebb angol kapitány

FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Az öröm érhető, Gareth Southgate ismét Eb-döntőbe vezette az angol válogatottat
FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Az öröm érhető, Gareth Southgate ismét Eb-döntőbe vezette az angol válogatottat

Annyiszor kívánták már a pokolba Gareth Southgate angol szövetségi kapitányt, hogy nem lenne meglepetés az a pletyka, amelyet Gary Lineker is megerősített. Az egykori nagyszerű csatár ugyanis kijelentette, Southgate a torna után akkor is távozik, ha aranyérmet nyer.

Hogy ez így lesz vagy sem, nem tudni, mindenesetre a szakember szerda este belovagolt a halhatatlanságba,

hiszen az egyenes kieséses szakaszokat figyelembe véve egymaga annyi győzelmet aratott (kilencet), mint korábban összes elődje együttvéve.

A Southgate előtti korszakból akadt három ilyen győzelem az 1966-os, egy az 1986-os, kettő az 1990-es és egy-egy a 2002-es és a 2006-os vébén, illetve egy siker az 1996-os Eb-n. Southgate-tel összejött két győzelem a 2018-as és egy a 2022-es vb-n, valamint 3-3 siker a legutóbbi és a mostani Európa-bajnokságon.

Nem beszélve arról, hogy az 53 éves szakember egymaga több nagy nemzetközi tornán jutott döntőbe a csapattal (a 2021-es és az idei Eb), mint az angol férfi felnőtt válogatott összes többi menedzsere együttvéve. Hiszen előtte mindössze egyszer fordult elő ilyen: 1966-ban Alf Ramsey vébét nyert a válogatottal.

Kapcsolódó
Anglia egy félidőt futballozott, majd a 90. percben Eb-döntőt érő gólt lőtt
Az Aston Villa cserecsatára, Ollie Watkins a mennybe ment, három év után ismét döntős az angol válogatott.
Olvasói sztorik