Hírek

Bizonyított a futballakadémia, most már kaphat komoly állami támogatást

SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A román szurkolókon semmi sem múlt az Európa-bajnokságon
SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A román szurkolókon semmi sem múlt az Európa-bajnokságon
Költségvetési támogatást ígért a román miniszterelnök az utánpótlást nevelő állami és magán labdarúgó-akadémiáknak, a finanszírozást lehetővé tevő memorandumot csütörtöki ülésén fogadta el a kormány.

Marcel Ciolacu a kormányülésen azt mondta, a román labdarúgóknak a 2024-es németországi Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménye mindenkit lelkesedéssel, nemzeti büszkeséggel töltött el, ezért a kormánynak konkrét lépéseket kell tennie, hogy folyamatossá tegye a nemzeti válogatott utánpótlását a tehetséges fiatalokkal.

A csütörtöki kormányülésen elfogadott memorandum lehetővé teszi, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) által készített rangsorolás alapján a költségvetésből megduplázzák azokat az összegeket, amelyeket az FRF vagy a klubok utánpótlás-nevelésre költenek.

Az egyetlen feltétel, hogy a támogatás a gyerekek és ifjúsági játékosok felkészítését célozza.

Szerintem az a sikeres modell a helyes út, amelyet Gica Hagi és Gica Popescu ültetett gyakorlatba a Konstancai Labdarúgó Akadémián. A jelenlegi válogatottban sok olyan játékos van, akit ez az akadémia nevelt. Ezt kell felismernünk, és meg kell hajolnunk Hagi előtt, példáját pedig nemzeti szinten is meg kell sokszoroznunk

– jelentette ki a román miniszterelnök.

A válogatott csütörtök hajnalban érkezett vissza Romániába az Eb-ről, miután a keddi nyolcaddöntőben 3-0-ra kikapott Hollandia csapatától.

A labdarúgókat és Edward Iordanescu szövetségi kapitányt azonban hősként fogadták a FRF mogosoaiai pályáján összesereglett szurkolók, mivel a csapat Belgiumot, Szlovákiát és Ukrajnát megelőzve első helyen jutott tovább az E csoportból.

(MTI)

Kapcsolódó
„Senki sem születik a legjobbnak, időbe telik, míg azzá válsz” – példaértékű, ahogyan Gheorghe Hagi felemelte Románia labdarúgását
Románia valaha volt legjobb futballistája 2009-ben megelégelte, hogy senki sem hallja meg, amit mond. A fafejű klubtulajdonosokat és megmondóembereket hátra hagyva saját klubot alapított, amiből a válogatott már az Eb-n is profitált.
Olvasói sztorik