Hírek

„Senki sem születik a legjobbnak, időbe telik, míg azzá válsz” – példaértékű, ahogyan Gheorghe Hagi felemelte Románia labdarúgását

Alex Livesey/Getty Images
Denis Dragus (19-esben), Razvan Marin (18) és Ianis Hagi (10) is a Hagi Akadémia neveltje.
Alex Livesey/Getty Images
Denis Dragus (19-esben), Razvan Marin (18) és Ianis Hagi (10) is a Hagi Akadémia neveltje.
Románia valaha volt legjobb futballistája 2009-ben megelégelte, hogy senki sem hallja meg, amit mond. A fafejű klubtulajdonosokat és megmondóembereket hátra hagyva saját klubot alapított, amiből a válogatott már az Eb-n is profitált.

A román válogatott kedd este tükörsimán kikapott 3-0-ra Hollandiától az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Gondolhatnánk, nagy a csalódottság a szomszédainknál, hiszen egy őrült csoportkört követően, amelyben minden csapat négy ponttal zárt, Románia elsőként végzett a négyesben. A különleges siker után nem eshetett jól egy ekkora pofon az együttesnek, de tegyük hozzá, román válogatott legutóbb 2000-ben jutott az egyenes kieséses szakaszba. Innen nézve érthető, hogy a sportág legendája, Gheorghe Hagi elégedetten értékelte az Eb-t.

Elsősorban gratuláció illeti a csapatot, újra megismertették a világgal az országunkat. Nagyon büszkék lehetünk a játékosainkra, a stábra, mindenkire. A futballban senki sem születik a legjobbnak, időbe telik, míg azzá válsz. Még nagyon sokat kell fejlődnünk

– idézte a Pro Sport a legendát.

Hagi értékelésére pedig azért is érdemes extrán odafigyelni, mert ha valaki, ő aztán sokat tett a jelenlegi válogatott sikereiért. A hollandok ellen számos növendéke pályán volt: Razvan Marin, Alexandru Cicaldau, Denis Dragus, Florinel Coman és persze Ianis Hagi, a legenda fia is fontos éveket töltött el a Hagi Akadémián. Közülük hárman mindegyik Eb-meccsen szóhoz jutottak, Comannak kettő, Cicaldaunak egy pályára lépés jutott, így összességében négyükről mondható el, hogy fontos szereplői voltak a tornának.

A 26 fős keretből tehát összesen öt játékost, vagyis csaknem a csapat ötödét (19,2%) adta a Hagi Akadémia a történelmet író csapatnak.

Mindez azért is lenyűgöző, mert csupán 2009 óta működik az intézmény. Gheorghe Hagi ugyanis elkeseredetten szeretett volna valamit tenni az ország labdarúgásáért, de ekkorra jutott el odáig, hogy ehhez külön utat kell járnia.

„Edzőként volt néhány rossz tapasztalata a különböző klubok tulajdonosaival. Miután több kudarc is érte úgy döntött, inkább felépít valamit a nulláról. Mivel Konstancában született, mindenképp ezt a város szerette volna boldoggá tenni. Az ottani csapatot, a Farult kereste meg először, amely akkor a másodosztályban szerepelt. A tulajdonosuk viszont nem akart lemondani a brandről, ezért a saját vagyonából és banki kölcsönökből származó pénzekből hozta létre Hagi a klubját. Ezeket a kölcsönöket egyébként mostanra vissza is fizette” – mesélt a kezdetekről Emanuel Rosu szabadúszó újságíró.

Összesen 11 millió euróból épült föl a térség egyik legnagyobb akadémiája, amely ma is a legmodernebb sztenderdeknek felel meg.

Románia izgatottan várta,  mire lesz képes az ország legjobb játékosa az utánpótlás királyaként. Képzeljük el, milyen érzést váltana ki belőlünk, ha Puskás Ferenc még élne és saját akadémiát alapítana!

„Gheorghe Hagi úgy vélte, eljött az ideje annak, hogy minél több gyereknek lehetőséget biztosítson a legmagasabb szintű edzésre, és még az övénél is magasabb szintű teljesítményre” – írta az akadémia honlapja az alapítás pillanatáról.

academiahagi.ro/ Így fest a Hagi Akadémia edzőközpontja.

A felfokozott érdeklődéshez, a gyönyörű infrastruktúrához társult még a szakmai munka, amely kimagaslóan jónak bizonyult az ország többi utánpótláscsapatához képest. Mivel ekkoriban más akadémiák nem működtek, ráadásul a legenda nevével fémjelzett intézmény volt az első, a legtehetségesebb gyerekeket sikerült kiválogatni. A legenda egyébként abszolút belefolyt a munkába, az edzéseket rendre megnézte, a kezdetekben személyesen jelölte ki, melyik futballistákat szeretné az akadémiára hozni.

A profi körülmények és a legügyesebb gyerekek pedig hozták az eredményeket, az akadémia éveken keresztül egyeduralkodója volt az U16-os, U17-es korosztálynak. A sikereken felbuzdulva viszont több csapat is követni kezdte a példáját, így komolyabb versenyhelyzet alakult ki.

Néhány évig vitathatatlanul az ő klubja volt a legjobb opció ahhoz, hogy egy fiúból jó labdarúgó legyen. Azóta több akadémiát is alapítottak, így sokkal nehezebb a legtehetségesebbeket megszerezni. Ennek ellenére még ma is elismerésnek számít, ha Hagi akadémiájára kerülsz

– mondta lapunknak Rosu.

Eközben a felnőtt csapat is sikereket ért el. A CSO Ovidiu játékjogát megvásároló Viitorul Constanta első évében megnyerte a harmadosztályt, de a Liga II-ben is csak két évet töltött ezt követően. Az élvonalban az első szezont követően már maga Hagi ült le a kispadra és egészen hihetetlen fejlődésnek indult a klub, a 2016-2017-es idényben az elsőosztályú bajnokságot is megnyerte, 2019-ben pedig Román Kupát is elhódította – egy rakás fiatal, saját nevelésű játékost beépítve.

„Nagyon bátran küldött pályára fiatal játékosokat, akár 14-15 éveseket is. Ez azért van, mert annak idején nagy hatással volt rá, amikor Mircea Lucescu nem várta meg, hogy előbb az U21-es válogatottban bizonyítson, hanem egyből a felnőtt válogatottba hívta meg. Ez rendkívül felgyorsította a fejlődését és hasonlót szeretne elérni ő is az akadémiájával. Ha fizikailag készen állnak, nem fél betenni őket a csapatba” – fejtette ki Rosu.

Flaviu Buboi/NurPhoto via Getty Images Gheorghe Hagi a saját csapata edzőjeként.

A kemény munkának pedig megvan a gyümölcse, hiszen amellett, hogy több értékes trófeát is begyűjtött a Viitorul,

az akadémia vitathatatlan eredménye, hogy már 61 futballistája debütált a román élvonalban az elmúlt 15 évben.

Mi több, nem csak román játékosokról van szó, a külföldi játékosok közül talán Boban Nikolov a legismertebb, aki északmacedón létére megjárta az akadémiát, mi pedig a Fehérvár és a Kisvárda játékosaként emlékezhetünk rá.

A Viitorul Constanta mindezek tetejébe még nyereséges is, mivel csaknem évente komoly összegért értékesíti labdarúgóit, emellett Hagi neve annyira erős márkának számít Romániában, hogy jó szponzori szerződéseket is kötöttek. Nem kis dolog ez, a legékesebb példa éppen a Farul Constantáé, amely végül 2021-ben mégis hajlandó volt összeolvadni a Viitorullal, miután másodjára is majdnem csődbe ment. Hagi így végül megkapta, amit szeretett volna, mert a Farul is az övé lett és Románia is kapott egy rendes utánpótlásbázist.

Nem csak egy fiam utazik az Európa-bajnokságra

– mondta Gheorghe Hagi a tornát megelőzően, utalva ezzel az akadémiáján megforduló játékosokra.

Tizenöt év alatt Hagi elérte, hogy a román liga és a felnőtt válogatott is támaszkodik az akadémiájára. Erre pedig a világ minden táján elismeréssel csettinthetnek a szakértők, a konstancai külvárosban megalapított tehetséggondozó műhely sokak számára lehet példaértékű.

Kapcsolódó
Így folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság
Kialakult a németországi tornán a legjobb nyolc mezőnye.
Olvasói sztorik