Hírek

A belgák focistája utolsó válogatott meccsén lett Eb-rekorder az öngóljával

MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Jan Vertonghen lett a legidősebb labdarúgó, aki Európa-bajnokságon öngólt szerzett az IFFHS szerint.

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet anyagában a Franciaország-Belgium (1-0) nyolcaddöntő kapcsán kiemelte, hogy 157., és vélhetően utolsó válogatott meccsén Vertonghen – aki e mutatóban belga rekorder –, nemzetközi pályafutása során először talált be a saját kapujába.

Mindezt 37 évesen és 68 naposan tette, ezzel az Eb-ken ő lett a legidősebb öngólos.

A mostani Eb-n Franciaország mindkét győzelmét – a belgák előtt az osztrákok ellenit is – öngólnak köszönhette, Vertonghené pedig összességében már az ötödik ilyen találat volt, amellyel a rivális csapat játékosa a franciákat segítették az Eb-ken.

A portugál Diogo Costa lett az első kapus a labdarúgó Eb-k történetében, aki a büntetőpárbajban három 11-est hárított, miközben egyszer sem vették be a kapuját – írta az IFFHS a hétfői hosszabbításos meccsről, amelyet a nyolcaddöntőben Portugália és Szlovénia vívott egymással.

A 39 éves portugál sztár, Cristiano Ronaldo az első futballista, aki az Eb-ken a rendes játékidőben (90 vagy 120 perc alatt) két büntetőt is elhibázott:

a szlovénok elleni mérkőzésen Jan Oblak kitenyerelte a lövését, 2016-ban pedig, az osztrákokkal játszott meccsen a kapufát találta el.

A csúcstartóként a hatodik Európa-bajnokságán szereplő Ronaldo, aki a portugál továbbjutást hozó hétfői találkozón a tizenegyesét a szétlövéskor már értékesítette, a mostani Eb-n mindenkinél többször próbálkozott kapura lövéssel, de 20 kísérletéből egyszer sem született gól.

Ronaldo csapattársa, a hátvéd Pepe lett a legidősebb európai játékos 41 évesen és 126 naposan, aki az egyenes kieséses szakaszban világbajnokságon vagy Eb-meccsen szerepelt, megdöntve ezzel Peter Shilton rekordját, aki az 1990-es vb-n 40 évesen és 192 naposan védte az angolok kapuját az olaszok elleni bronzmérkőzésen.

Olvasói sztorik