Hírek

Láthatatlan sztárokkal lábalna ki a középszerűségből a magyarokkal példálózó angol kapitány

Gokhan Balci / ANADOLU / Anadolu via AFP
Egyelőre Phil Foden sem hozta a Premier League-ben megszokott formáját
Gokhan Balci / ANADOLU / Anadolu via AFP
Egyelőre Phil Foden sem hozta a Premier League-ben megszokott formáját
Miközben a magyar szurkolók továbbjutás nélkül is ünnepelték a kedvenceket, a dánok egy pontnak is kifejezetten tudtak örülni, addig az angol labdarúgó-válogatott szurkolói annak ellenére bosszúsak, hogy csapatuk veretlenül került be az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe. Abban persze igazuk van, hogy ilyen kerettel ez a minimum, de a sztárok annyira nem érkeztek még meg a buliba, hogy a legutóbbi döntős a játéka alapján jelenleg csak egy középszerű együttes, semmi több. Gareth Southgate tudja, hogy elégedetlenek vele, de rettenthetetlenséget szeretne mutatni, és nem adja fel.

Annyira kiszámítható, lagymatag, unalmas futballt játszani, amilyet az angol labdarúgó-válogatott mutat az Európa-bajnokságon, igazi bravúr produkálni. Gareth Southgate keretében ott van a Premier League legjobbjának megválasztott Phil Foden, a La Ligában a legjobb játékos díját megkapó Jude Bellingham, illetve a Bundesliga gólkirálya, Harry Kane, de a csapat egy szerbek elleni szerény 1-0-s győzelemnek köszönheti a továbbjutását – a Dánia (1-1) és a Szlovénia (0-0) elleni iksz mit sem ért volna anélkül.

ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Akiktől sokkal több kellene: Jude Bellingham, Phil Foden és Harry Kane

A nemzetközi sajtó értetlenkedik, a szakma ingatja a fejét, a szurkolók pedig elkeseredésükben a legutóbbi mérkőzésen megdobálták söröspoharaikkal Southgate kapitányt.

Pedig egyelőre durva vészhelyzetről nincsen szó. Védekezésben eddig az angol válogatott teljesít a legjobban a mezőnyben, a nyolcaddöntőben Szlovákia is verhető, az ág sem olyan elrettentő, hogy egy elődöntő elérhetetlennek tűnjön.

Csak hát a bizalom valahol elveszett.

Kilátástalan játék, tartós középszerűség

Az angol sajtó abban látja a legnagyobb hibát, hogy a legnagyobb klasszisnak tartott csillagok semmit sem tesznek hozzá a játékhoz. Southgate eddig döntései vitathatók, de felháborítók aligha voltak, azt pedig mégsem lehet elvárni, hogy kitegye a kezdőcsapatból a sztárokat, és helyettük Kobbie Mainoo, Adam Wharton, Cole Palmer és Anthony Gordon kapjon bizalmat, mert akkor meg az lenne támadási felület.

Egy világversenynek arról kellene szólnia, hogy a legjobb játékosok húzóerőként magukkal rángatják a többieket, és akkor mindegy is, ki ül a kispadon, ki tartozik a szakmai stábba.

Az angol válogatott világsztárjai viszont még nem érkeztek meg a buliba.

Harry Kane képes volt arra a szerbek elleni mérkőzésen, hogy mindössze kétszer érjen labdába (ami persze a társak kritikája is), Jude Bellingham és Bukayo Saka azon a meccsen legalább az első félidőben észrevehető volt, azóta viszont egyáltalán nem. Pedig Bellingham ugyanazon a poszton játszik, mint a Real Madridban, amellyel Bajnokok Ligáját nyert, ám a legutóbbi két meccsen észrevehetetlen maradt. Saka kiemelkedően teljesített az Arsenalban, de az elmúlt két és fél válogatott meccsen mintha ott sem lett volna.

Phil Foden hiába a Manchester City egyik legjobbja, négy év válogatott mérkőzésein sohasem ismételte meg klubformáját.

Ahogy a Telegraph fogalmazott, a kényszerbalhátvédként játszatott Kieran Trippier, illetve az első két meccsen védekező középpályásként szereplő Trent Alexander-Arnold kivételével senkitől sem kértek olyat, ami annyira más lenne, mint klubjaikban. Valami mégsem működik.

Southgate korábbi tornáin is akadt néhány rossz teljesítmény, de ilyen tartós középszerűség még soha.

Southgate: Ez miattam van

Pedig Anglia sokat köszönhet Southgate-nek, mert a nyolcéves regnálása során reményt adott arra, hogy az ország ismét futballnagyhatalommá válhat válogatott szinten. A tréner a 2014-es vb-26., majd a két ével későbbi Eb-12. hely után került a kapitányi pozícióba, vele sorozatban a negyedik világversenyén élte túl a csoportkört a csapat, egy vb-elődöntő (2018) és egy vb-6. hely (2022) mellett három éve egészen a döntőig menetelt az Európa-bajnokságon – ahol tizenegyesekkel kapott ki az olaszoktól a Wembley-ben.

A fentebb már említett sztárparádé, illetve a legutóbbi eredmények hatására a kapitány merész kijelentéssel rukkolt elő a mostani torna előtt, azt mondta, ha Anglia nem végez jobb helyen, mint az előző Eb-n (értsd: nem nyeri meg), akkor távozik posztjáról. Úgy tűnik, a szurkolók ezt komolyan vették, ezért is jöhetett a keddi söröspohár-támadás Kölnben.

A szakember most attól tart, hogy a játékosokra nehezedő nyomás akadályozza őket a felszabadult, jó játékban, és csapata visszaeshet a korábbi szintekre.

„Úgy érzem, ez miattam van. De segítenem kell a játékosokat, amennyire csak tudom, mert visszahoztuk az örömöt az angol válogatottban való szerepléshez. És erre nagyon vigyáznunk kell.

A játékosok az elmúlt hat-hét évben imádtak angol színekben futballozni, ezt meg kell tartanunk. Megértem a szurkolók irántam tanúsított érzését, de az fontos lenne, hogy a játékosokat támogassák

mondta.

Nem elrejtőzni, nem meghátrálni

Az 53 éves szakember a hét elején bemutatott csapatának egy videót, amelyen más országok Eb-továbbjutásának ünneplését vágták össze, miközben az egy győzelemmel és két döntetlennel a C csoport élén végzett angol szurkolók kifütyülték a kedvenceket.

Megmutattam nekik, amint Olaszország a szurkolóikkal együtt ünnepli a továbbjutást, hogy Dánia annak is örült, hogy pontot szerzett ellenünk. Magyarország pedig akkor ünnepelt, amikor még csak nem is jutott tovább.

A kapitány annak ellenére nem akart letenni szokásáról, hogy a meccset követően a pályára lépve megköszönje a drukkerek biztatását, hogy tudja, hogy dühösek rá.

„Valahogy megértem őket. Nem elégedettek velem, ez a valóság. Ám nem fogok ettől meghátrálni. Azzal kell foglalkoznom, ami a dolgom. Nem fogok elrejtőzni, meg kell mutatnom a játékosaimnak azt a rettenthetetlenséget, amit a pályán kérek tőlük. Tehát történjem bármi, továbbra is ezt fogom tenni. Nagy a tét, olyasmit próbálunk elérni, amit korábban még soha, ezért olyan mentalitásra van szükségünk, hogy készen álljunk a kihívásokra.”

Fabian Strauch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Gareth Southgate nem fél a szurkolóktól, akkor is megtapsolja őket, ha nem elégedettek vele

A csoportkörnek nincs jelentősége?

John Stones, a Manchester City középső védője úgy fogalmazott, érzik a feszültséget a szurkolók egyik, kisebbségben lévő részétől, de ez várható is volt. „Szeretnénk meccseket nyerni, küzdünk egymásért és a mezért, szeretnénk megvalósítani és megélni mindenki álmát, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy fejlődnünk kell, és jobban kell teljesítenünk. Southgate nagyszerű ember, ellenőrzés alatt tart mindent, az érzelmeit is. De a külső nyomást nem tudjuk kontrollálni.”

Harry Kane ugyancsak az angol szurkolók támogatásáért könyörgött, és arra kért mindenkit, maradjanak a csapat mögött. „A rajongók kilencvenkilenc százaléka azt csinálja, amit mindig is. Énekelnek, szurkolnak. Mindig lesz egy-két ember, aki egy kicsit túlzásba viszi, de ilyen a futball, ilyen az élet” – reagált a kritikákra.

A csapatkapitány úgy fogalmazott, egy ilyen verseny olyan, mint egy magas hegy megmászása. „Úgy érzem, most a hegy felénél járunk, még hosszú az út. Egy ilyen világverseny két részre oszlik, és anélkül, hogy ez durván hangozna, a csoportkörnek nincs jelentősége

Megtettük, amit kellett, tanultunk a mérkőzésekből és a hibáinkból. De ez már a múlt, senkit sem érdekel igazán. Most az a lényeg, mit csinálunk az egyenes kieséses szakaszban.

Kapcsolódó
Nagyot bukott biciklivel, mázlija volt az Eb-n szereplő angol focistának
Most már Gordon is tudja, mennyire veszélyes kiegészítő sport tud lenni a kerékpározás.
Olvasói sztorik