Hírek

Georgia leggazdagabb embere 4 milliárd forintot osztana szét az Eb-csoportból továbbjutó focisták közt

David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Mesés jutalmat ajánlott fel a labdarúgó Európa-bajnoki nyolcaddöntőbe jutott válogatottnak Bidzina Ivanisvili, Georgia leggazdagabb embere, írja az MTI. A Georgiai Álom kormánypárt alapítója, aki egyben milliárdos üzletember, csütörtökön közölte, hogy

30 millió larit, azaz átszámítva 3,97 milliárd forintot oszt szét a nemzeti együttes tagjai között.

A 68 éves Ivanisvili további 30 millió larit helyezett kilátásba arra az esetre, ha a csapat vasárnap legyőzi a nyolcaddöntőben Spanyolországot.

A felajánlásról beszámolt a BBC is, amely azt írja, hogy áprilisban a válogatott több tagja is felszólalt a Georgiai Álom párt ellen, miután bejelentették a külföldi ügynökökről szóló törvényt, amit aztán júniusban fogadott el a parlament, és amely az ország 1991-es függetlenségének kikiáltása óta a legnagyobb tüntetéseket váltotta ki az országban. Sokak szerint a törvény veszélyezteti a polgári szabadságjogokat.

Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images

A története első Eb-jén részt vevő Georgia – amely az egyetlen újonc a németországi mezőnyben – szerdán nagy meglepetésre 2-0-ra legyőzte Portugáliát a csoportkör harmadik fordulójában, így az F jelű négyes harmadikjaként továbbjutott a kieséses szakaszba.

A csapat azzal, hogy kijutott az Eb-re 9,25 millió, a portugálok elleni győzelemmel 1 millió, a csehek elleni döntetlennel félmillió, a továbbjutással pedig további 1,5 millió eurót, azaz összesen 12,25 millió eurót zsebelt be, ami közel 5 milliárd forintnak megfelelő összeg.

Kapcsolódó
Ennyit keresett a magyar válogatott az Eb-szerepléssel
A játékosok a pénzdíj harmadát kapják meg.
Olvasói sztorik