Hírek

A tartalékos portugáloknak leckét adott szenvedélyből az Eb meglepetéscsapata

Ian MacNicol/Getty Images
Ian MacNicol/Getty Images

Georgia labdarúgó-válogatottja szerda este a torna meglepetését okozva 2-0-ra legyőzte Portugáliát az F csoport utolsó fordulójában.

Már a második percben hátrányba került Hvicsa Kvarachelia gólja miatt. A kezdőcsapatát nyolc (!) helyen megváltoztató Roberto Martínez ugyanis lehetőséget adott számos játékosának, hogy bizonyítson, António Silva pedig úgy hálálta meg a lehetőséget, hogy kiugratta Georges Mikautadzét, aki a védők elő lépett, kiugratta a balján érkező csapattársát, Kvaradona pedig nem hibázott.

Azt előzetesen is lehetett sejteni, hogy Georgia a kontrákra épít majd, ezek után azonban az is egyértelművé vált, hogy még nehezebb dolga lesz az unott portugáloknak, mint hitték. A továbbjutásért teperő kiscsapatt játékosai önfeláldozóan vetették magukat a labdákba, hatalmas szenvedéllyel küzdöttek, miközben Portugália tanácstalanul passzolgatott a játék zömében. Joao Félix próbálkozott egy-egy váratlan megindulással és Cristiano Ronaldónak volt egy kaput talált lövése, de félidőben simán vezetett 1-0-ra Georgia.

Térfélcsere után egy picit agresszívabb játékra váltottak a portugálok, két szöglet után is közvetlen közelről nem sikerült begyömöszölni a labdát a kapuba, amire rá is faragtak tíz perccel később. Egy hihetetlen bénázás-sorozat végén Egy sor eszelős védelmi hiba után Lochoshvili érezte, hogy eljött az idő a váratlanra és két védő közt bebújt a tizenhatoson belülre. A menteni igyekvő Antonio Silva hatalmasat rúgott a lábába, amit valamiért a svájci játékvezető nem vett észre, de a videofelvételek egyértelműek voltak. Mikautadze állt a labda mögé és higgadtan belőtte a bal alsó sarokba. Diogo Costa érezte az irányt, de nem tudott védeni.

Ez lényegében megpecsételte a mérkőzés sorsát, a portugálok kínzóan ötlettelnül, érdektelenül játszottak. Nekik mindegy volt, hiszen vereséggel is csoportelső maradt Portugália. A végtelenül lelkes Georgia pedig köszönte szépen és története első Eb-jén rögtön tovább is jutott. Sajnos Magyarország kárára.

Statisztika.
Kapcsolódó
Hősiesen küzdöttek a csehek, de Georgia küldte haza végleg a magyarokat az Eb-ről
Törökország a ráadásban szerezte a győztes gólt.
Olvasói sztorik