Hírek

Marco Rossi az Eb-kiesés után: Nem élveztem ezt az Eb-t, ki kell szellőztessem a fejem

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Bár az utolsó pillanatig versenyben volt, azzal, hogy Georgia legyőzte Portugáliát a csoportkör zárásaként eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott számára befejeződött az Európa-bajnoki szereplés. Marco Rossi csapata kikapott Svájctól és Németországtól, majd legyőzte a skótokat, így a csoportja harmadik helyén végzett, azonban mínusz 3-as gólkülönbséggel. A csoportharmadikok között végül ötödik helyen zárt Magyarország, de csak a legjobb négy jutott be a nyolcaddöntőbe.

A csoportkör zárását követően tartott sajtótájékoztató Rossi a csapat németországi központjában. Azzal kezdte, hogy a szakmai stáb tagjaival átbeszélték a torna tanulságit Portugália mérkőzését követően, és hogy csalódás a kiesés, főleg, hogy a végére már nem a saját kezében volt a csapat sorsa. Megkérdezték, hogyan látja a jövőjét, mire így felelt:

Ebben a pillanatban nehéz a közeli vagy a távoli jövőt látnom, ki kell szellőztessem a fejem, kell egy nagy pihenőt tartanom. Mert egyetlen pillanatát sem tudtam élvezni ennek az Európa-bajnokságnak, nagyon stresszes volt számomra

– mondta a szövetségi kapitány, aki azzal folytatta, hogy a Svájc elleni első félidő nagyon rossz volt a válogatott részéről, de abból sikerült visszajönni és elvégezni a munkát. Németország ellen nem tudtak volna többet nyújtani szerinte, míg Skócia ellen ugyan megvolt a győzelem, de ez végül kevésnek bizonyult.

Mindenkinek meg kell értenie, hogyha nem kezdesz jól egy ilyen tornán, akkor minden sokkal nehezebb lesz. Ezért kulcsfontosságú a nyitómeccs, el kell kerülnöd a vereséget, és erre nem voltunk képesek.

Nem akarta kritizálni a játékosokat a Svájc elleni rossz első félidő miatt sem, a tornán összességében kihozták, ami bennük volt. Nem mindenki érkezett ugyanakkor a legjobb állapotban, és ebben benne voltak a hibák, valamint szerencséjük sem volt mindig. Példaként hozta fel Georgia Portugália elleni győzelmét, hogy a portugálok sem játszottak jól, és ki is kaptak, miközben Georgia taktikailag szinte hibátlanul játszott.

Kérdésre válaszolva elmondta, rengeteg terület van, amiben tudnak fejlődni. Hibáztak tulajdonképpen pálya minden területén, de nem érdemes szerinte egyénekről beszélni, eddig is csapatként érték el a sikereiket. Fontos, hogy mindenki a lehető legjobb állapotban legyen, de ez most nem teljesült, ebben mindenképp lehet előrelépés a jövőben.

Sallai Rolandról azt mondta, a mostani Eb-n ő volt a magyar csapat legjobbja szerinte is, de ez most kevés volt. Eljöhet a következő lépés a karrierjében, de ez nem a kapitányon múlik, hanem az ajánlatokon.

Nem élveztem igazán ezt az Európa-bajnokságot. Amikor lefújták a skótok elleni meccset, talán az volt a legjobb pillanat, de akkor is [Varga] Barnabásért aggódtam. És ez is csak egy pillanat volt. Összehasonlítva a korábbi Eb-kel, ez a mostani sokkal stresszesebb volt. A legutóbbit jobban élveztem.

Már gondolkodott azon, min változtathatott volna, akár felkészülésben, akár a kerethirdetésnél. Talán nem mindenhol a legjobb döntést hozta, mondta, de nincs garancia, hogy mikor melyik húzás jön be. A felkészülés során ráadásul többen is megsérültek, akikre aztán nem tudott számítani a tornán.

Lehet kritizálni, de ha újrakezdhetném ezt az Eb-t, lehet változtatnék pár dolgon, de nem sokat.

Kapcsolódó
A futball igazsága vagy igazságtalansága a válogatottunk kiesése?
Lezárult a csoportkör, Georgia meglepetésre 2-0-ra legyőzte Portugáliát, ezzel pedig eldőlt, hogy Magyarország nélkül folytatódik a torna. Ahogy nem készülhetnek a folytatásra a csehek sem, akik egy 18 lapot hozó meccsen kaptak ki a törököktől, de nem lesz ott a nyolcaddöntőben Ukrajna sem, mivel a legrosszabbul jött ki a négyes holtversenyből a csoportjában. A csoportkör utolsó meccseinek történéseit Borbély Imrével, az xfb Analitycs adatelemzőjével beszéltek ki.
Olvasói sztorik