Hírek

Csoboth Kevin választ adott a vádra, miszerint azért válogatott, mert Szoboszlai haverja

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Aki nem követi az NB I küzdelmeit, nem is tudja talán, hogy ki ez a villámléptű támadó, akit a skótok elleni 1-0-ra megnyert Eb-csoportmeccs utolsó perceiben küldött pályára Marco Rossi. Miniportré Csoboth Kevinről, az Újpest válogatott szélsőjéről.

A 86. perc lidérces lázálmot szül a futballszerető magyar fejében, hiszen 2021-ben, Budapesten ekkor lőtte Portugália az első gólt a kapunkba, majd Münchenben ugyanebben a percben egalizált Leon Goretzka, amivel végül kiestünk az eggyel ezelőtti Európa-bajnokság halálcsoportjából. A vasárnap este valamit jóváírt, egyfajta pozitív fordulatot élt meg a 86-os szám megítélése, ugyanis ekkor küldte pályára Csoboth Kevint a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi.

Végünk van! Miért őt?!

– írták sokan a közösségi oldalakon.

A támadót ráadásul Bolla Bendegúz helyett a jobb oldali szárnyvédő posztjára küldte be a kapitány. Rossinak egyetlen célja az volt ezzel a húzással, hogy kihasználja Csoboth gyorsaságát. Az Újpest támadója többször is ígéretesen indult meg, hol labdával, hol labda nélkül. Először a 92. percben jutott el hozzá a skót lábak között egy passz, amit egy rossz átvétel után a kapufára lőtt. Utólag Botka Endre elmondta, hogy tartott tőle, elment a meccslabda ezzel. Nem így történt.

A hosszabbítás 10. percében Ádám Martin szerzett labdát a térfelünkön, amit Szoboszlai Dominiknak passzolt tovább, a kapitányunk Csobothoz továbbított, aki a leshatáron kilépő Sallai Rolandot szöktette a jobb oldalon. A Freiburg támadója az alapvonalig futott, majd a tizenhatoson belülre érkező Csobothhoz centerezett, aki kapásból belsőzött a jobb alsó sarokba, ezzel pedig kezdetét vette a tombolás a lelátón.

Ez volt Csoboth Kevin 10. mérkőzése a válogatottban, de csupán az első – mellesleg az Eb-történelem rendes játékidőben született legkésőbbi – gólja, mégis hihetetlen jelentőségű találat.

„Amikor eltaláltam a kapufát, akkor egy másodpercre édesapámra gondoltam, hogy vajon most mit művelhet otthon. Ugyanakkor tudtam, hogy lesz még lehetőségünk, mert a skótok is rohamozni próbáltak, azt viszont nem gondoltam, hogy megint én leszek az, aki helyzetbe kerül. Örülök, hogy ezt már sikerült gólra váltanom” – emlékezett vissza a történtekre az újpesti támadó.

Csoboth Kevin mutatói Skócia ellen.

Az internet is hozzátette a magáét, hogy még meghatóbb legyen a pillanat. Lefújás után szinte azonnal bejárta a netet az a kép, amin Szoboszlai és Csoboth 12 évesen, önfeledten örülnek egy ifimeccsen egy találatnak.

Csoboth Kevin édesapja az a Csoboth Róbert, aki bukovinai székelyek leszármazottjaként erősítette középpályás poszton az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságot nyerő magyar válogatottat, majd lett a PMFC első osztályú labdarúgója. Fia, Kevin is a Pécsi MFC-ben kezdte a pályafutását 2007-ben, de nyolc évvel később a Főnix-GOLD FC utánpótláscsapatába került, amelyet Szoboszlai Dominik és Bolla Bendegúz édesapja alakított, és irányít a mai napig. Ha hihetünk a híreknek, Szoboszlai Dominik kifejezetten örült annak, hogy bárhova is vetette őket a klubfuttball, szép sorban követték őt a válogatottba is.

Csoboth remekül szerepelt, ontotta a gólokat a Főnixben, így próbajátékra hívta többek közt a Red Bull Salzburg, a Porto, a Hertha Berlin, és a West Ham United, az AC Milan és a Dinamo Zagreb is. 2016-tól végül mégis a Ferencváros játékosa lett, a korosztályos csapatban 15 mérkőzésen harminc gólt szerzett, így megint kopogtattak nála az európai utánpótlásnevelő műhelyek. Ezek közül a Benficát választotta, a Fradinál nehezményezték is, hogy fél év után hátat fordított a klubnak, sőt feljelentést is fontolgatott a klub, amiért elhappolták a tehetségüket.

Csoboth ezzel nem foglalkozott, helyette októberben góllal debütált új csapatának U17-es együttesében. Portugáliában öt évet töltött, amely alapjaiban meghatározta a játékának fejlődését. Bár kezdetben nagyon nehezen élte meg, hogy elképesztően nagy a versengés a Benficánál, apránként egyre jobban felvette a ritmust. Három évbe telt, mire 2019-ben, már 19 éves labdarúgóként a tartalékcsapathoz lépett fel. Itt 18 meccsen két-két gólt és gólpasszt jegyzett, de úgy tűnt, lemondanak róla, ezért 2021-ben a szerződése lejárta után a Fehérvár FC-be igazolt, amely előbb kölcsönadta Szegedre, majd végleg átpasszolta az Újpestnek, ahol ma is játszik. A lila-fehéreknél már beverekedte magát a kezdőbe és 64 tétmérkőzésen 13 gólig és 13 gólpasszig jutott.

Újpesten mindig kimagasló teljesítményt nyújt, és Magyarországon most nincs nála gyorsabb játékos

mondta róla márciusban Marco Rossi, amikor Észtország és Bulgária ellen beválogatta.

Ezzel nem is lehet nagyon vitatkozni, de tény, hogy a tavasszal kiesés ellen kétségbeesetten harcoló Újpest kezdőjéből kirakta Mészöly Géza, ami nem volt éppen jó ómen az Európa-bajnokságra készülve. Csoboth azonban nem adta fel, élvezte Rossi bizalmát és bár eddig Németország és Skócia ellen is a 85. perc környékén állhatott csak be, amikor a legjobban szükség volt rá, akkor lőtt gólt.

„Nagyon örülök Kevinnek, ő az én tesóm!” – közölte vigyorogva az újságírókkal Callum Styles a meccs után, de Szalai Attila, Dárdai Márton és Szoboszlai is kiemelte, hogy nagyon örül Csoboth góljának.

A torna előtt sokan kritizálták Marco Rossi döntését, amiért a tavasszal nem éppen kiegyensúlyozott teljesítményű támadót is magával vitte Németországba, sőt sokan azzal vádolták, csak Szoboszlai kedvéért nevezte a keretbe. A kapitány azonban megmutatta, hogy taktikai fegyverként komolyan számol az újpesti támadó sebességével, ami a jelek szerint alaposan meg is lepte a skótokat, mert 14-15 perc alatt négyszer is megindulhatott a jobb oldalon. Csoboth kritikusai ugyan nem fognak ennyitől elhallgatni, de talán érdemes sokadjára is levonni tanulságként a konklúziót:

bízzunk Marco Rossiban, tudja, mit csinál.

Olvasói sztorik