Hírek

Egy balettművész legalább annyit edz, mint egy Eb-re készülő focista

Anke Waelischmiller / Sven Simon / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Van valami – talán éppen a balettből ismert – légies könnyeddség abban, ahogy fejpárbajt vívnak egymásnak a futballisták
Anke Waelischmiller / Sven Simon / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Van valami – talán éppen a balettből ismert – légies könnyeddség abban, ahogy fejpárbajt vívnak egymásnak a futballisták
Sok közös van a futballistákban és a balett-táncosokban, állítja Kovács Zsolt Vencel, aki a világ egyik leghíresebb társulatának a svájci Béjart Balettnak a tagja. A művész szerint a futball Európa-bajnokság alatt érdemes átgondolni, hogy a balett szitokszó vagy csak azért használják sértegetésre, mert nem ismerik pontosan a jelentéstartalmát.

Kovács Zsolt Vencel felhívta a figyelmet arra, hogy sok olyan neves labdarúgó van a világon, aki nem is titkolta, hogy balettmesterek segítségét is igénybe vette a fejlődésekor. Így tett az uruguayi Edinson Cavani vagy éppen az egykori angol válogatott védő, Rio Ferdinand is – nyilatkozta a Színház Online-nak.

Éppen a fentiek miatt nagyon fáj neki, amikor néhány futballista és edző szitokszóként használja a balettet.

  • egykoron Sinisa Mihajlovic mondta, hogy „A szabálytalanság része a játéknak, a futball nem balett!”
  • hasonlóan nyilatkozott idén a magyar válogatott egyik tagja Schäfer András is, aki egy februári fejsérülését követően azt írta a közösségi médiában: „Ez futball, nem balett.”

Számára érthetetlen ez a hozzáállás, hiszen egy előadást végig táncolni legalább annyira megerőltető, mint 90 percet futballozni.

„Jelentős testi erőfeszítéseinkre az egyik legjobb példa, amikor egy balerinát a fejünk fölé emelünk, és úgy táncolunk velük végig egy félpályányi területet a színpadon, mintha csak az futball-Eb hivatalos trófeáját, a mindenki által jól ismert 8 kilogrammos ezüstserleget vinnénk át a félpályáról a tizenhatos vonalára.

Ám, hogy ezt meg tudjuk tenni, legalább annyit kellett edzenünk, mint az Eb-re készülő focistáknak.

Úgy véli, a művészeknek is többet kellene erről a témáról beszélni, és nem ártana, ha sportolók is egy kicsit többet járnának színházba.

„Ha mindez megtörténik, akkor talán a jövőben a B közép szurkolói sem szörnyülködnek azon, ha gyermekeik bejelentik, hogy balettórákra szeretnének járni ” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Az erőszakosnak tartott magyar drukkerek miatt nagy a készültség a németek elleni Eb-meccsre
15-20 ezer magyar szurkolót várnak a stuttgarti mérkőzésre.
Olvasói sztorik