Hírek

Már Spanyolországban nyaralna, most mégis a magyarok elleni Eb-meccsre készül

FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Emre Can állította be a skótok elleni 5-1-es végeredményt
FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Emre Can állította be a skótok elleni 5-1-es végeredményt
Kisebb csodaként élte meg beválogatását, pályára lépését, majd gólszerzését is Emre Can, a Borussia Dortmund labdarúgócsapatának német válogatott középpályása, akinek már Spanyolországban kellene nyaralnia, mégis jelenleg a magyarok elleni szerdai Európa-bajnoki csoportmérkőzésre készül.

A 30 éves, 44-szeres válogatott játékos nem szerepelt Julian Nagelsmann tervei között, így a Bundesliga 2023-24-es idényének befejezése, és a Real Madrid elleni elveszített Bajnokok Ligája-döntő után már a nyári programjait tervezgette.

Aztán eljött június 12-e, és egy olyan fordulat, amelyben már nem is reménykedett. A Bayern München fiatal középpályása, Aleksandar Pavlovic mandulagyulladása miatt az utolsó pillanatban kikerült a német válogatott Eb-keretéből, a szakvezetés pedig Cant kérte meg beugrásra.

CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Julian Nagelsmann szerdán behívta, pénteken pályára küldte Emre Cant

„El sem tudom mondani, hogy történt. Múlt szerdán a feleségemmel reggelihez készülődtünk, amikor telefonon hívtak. Nem vettem észre, de néhány perccel később jött egy WhatsApp-üzenet: »Hívjál gyorsan!« Nem lehetett nemet mondani, mert a feladó Julian Nagelsmann volt” – mesélte.

Can visszahívta, akkor Nagelsmann nem reagált, de öt perc ismét telefonált. A beszélgetés világos és minimalista volt: „Érdekel az Európa-bajnokságon való részvétel? Készen állsz?” – kérdezte a szövetségi kapitány, mire Can igennel válaszolt.

Azt mondtam, hogy nagy megtiszteltetés lenne ott lenni a németországi Európa-bajnokságon – még ha tíz napig nem is csináltam semmit. De ez a pihenő nagyon jó volt nekem a hosszú szezon után

– nyilatkozta a német szövetség sajtótájékoztatóján.

Őrült történet

Néhány órával később már nem Dortmundban, hanem Herzogenaurachban találta magát, ahol mindenki szeretettel fogadta.

„Csütörtökön edzettem először, és nem számítottam arra, hogy másnap, Skócia ellen becserélnek” – ismerte el.

Márpedig ez történt, a 81. percben pályára lépett a néhány perces hosszabbításban pedig gólt szerzett, beállítva az 5-1-es végeredményt.

„Ez igazi őrült történet volt!” – jelentette ki.

Ezután kihasználta az alkalmat, hogy megszólítsa kritikusait, hiszen annak ellenére, hogy az előző szezonban a Borussia Dortmund csapatkapitánya volt, többször is kritizálták. Akkor is, amikor múlt szerdán behívták a keretbe.

„Persze, ez mindig egy on-off kapcsolat volt, de amikor egészséges voltam, szinte mindig meghívást kaptak. Tudom, hogy azt mondják, nem mindig érdemlem meg – de amikor olyan nagy edzők, mint Jogi Löw, Hansi Flick vagy Julian Nagelsmann folyamatosan meghívnak a válogatottba, akkor az azt mutatja, hogy mégiscsak van bennem valami.”

Hangsúlyozta, hogy sohasem követel magának helyet a kezdőcsapatban, noha mindig játszani akar.

Nem azt mondom, hogy szerdán a kezdőben akarok lenni. De mindent megteszek a csapatért. Nekem mindig az lesz a célom, hogy a pályán legyek. Ez a stílusom, a mentalitásom. Ezért jutottam idáig

– mondta az összegyűlt újságíróknak.

Kis zűrzavar a magyarok miatt

Ami a magyarokat illeti, Can kijelentette, hogy Magyarország mindig nagyon kellemetlen ellenfél.

„Nehéz ellenük játszani. Még mindig emlékszem a 2021-es müncheni Európa-bajnokságon játszott mérkőzésre” – mondta, igaz, rosszul emlékezett a 2-2-es végeredménnyel zárult összecsapásra, ugyanis úgy rémlett neki, hogy Németország nyert.

CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP „Ez igazi őrület” – mondta Emre Can a vasárnapi sajtótájékoztatón

Kicsit kínos volt, hogy arra sem emlékezett, hogy a 2022-es Nemzetek Ligája-mérkőzéseken egy 1-1-es döntetlen mellett egyszer kikaptak a magyaroktól.

Nem is érdekel, nekünk csak magunkra kell figyelnünk

– vágta ki magát végül.

A két csapat legközelebb június 19-én, Stuttgartban egymás ellen lép pályára.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik