Hírek

Divat, vagy valami más áll a focisták sportszáraira vágott lyukak mögött?

Michael Regan - UEFA / UEFA via Getty Images
Michael Regan - UEFA / UEFA via Getty Images

Bár egyre sűrűbben látni a labdarúgó-mérkőzéseken, hogy a játékosok sportszárain hatalmas lyukak éktelenkednek, a szurkolók körében rendre témát szolgáltat, hogy tulajdonképpen mit is láthatunk. Felmerülhet, hogy divathóbortot, vagy épp babonát látunk, megint mások tudományos okokat sejtenek a háttérben.

A legtöbb labdarúgó hosszú sportszárat hord, a helyén tartja a sípcsontvédőt, valamint melegen tartja a játékosok lábát is. Csakhogy van ezeknek a sportszáraknak egy hátulütője is, nevezetesen az, hogy az idő előrehaladtával, a vádlik megdagadása miatt egyre jobban szorító érzéssel járnak, ami akár a vérkeringésre is hatással lehet.

Ennek volt a következménye, hogy egyre több játékos vágott lyukakat a sportszárába, hogy enyhítsen ezen a nyomáson.

Az angol válogatott Kyle Walker például évek óta sűrűn alkalmazza ezt a megoldást, ő is szorító érzésről beszélt, majd azt mondta, kipróbálta a sportszára szétszaggatását, pozitívak voltak a tapasztalatai, azóta is alkalmazza. „Volt pár jó meccsem, így arra jutottam, hogy így folytatom.”

A Yahoo! Sports is foglalkozott a témával, idézik dr. Stefaan Vossent, aki úgy nyilatkozott, közrejátszik a trendben az is, hogy a futballisták minden meccsen új sportszárakat kapnak, ami azzal jár, hogy mindig szorosabbak a kelleténél. Persze van a kompressziónak az a szintje, ami pozitív hatású, de az is természetesen, hogy sokan érzik a szorító hatást.

Bár minden bizonnyal valódi fizikai előnyökkel is jár, hogy lyukakat vágnak a sportszárakba, valószínűleg pszichológiai hatása is van

– mondta dr. Vossen, aki szerint a megfelelő kompressziós hatás csökkentheti a fáradtságot, de egy túl szoros sportszár irritációt okozhat és még a trombózis kockázatát is növelheti drasztikus esetben.

Vossen szerint a lyukakkal tulajdonképpen mindenki megtalálhatja a megfelelő kompressziós szintet. Márpedig a sportolók, így a labdarúgók is minden olyan megoldásba kapaszkodnak, ami a minél jobb teljesítmény eléréséhez segítheti őket.

Kapcsolódó
Károly király megüzente: Egy korábbi győztes góllal a nemzetre nehezedő stressz nagymértékben enyhülne
A kiélezett hajrák mindenkit megviselnek, márpedig az angol válogatott ezen az Európa-bajnokságon szereti a legvégére hagyni a döntést.
Olvasói sztorik