Hírek

Lamine Yamal Eb-elődöntős gólja óriási rekord

Franck Fife / AFP
Franck Fife / AFP

A 21. percében járt a spanyol-francia mérkőzés az Európa-bajnokság elődöntőjében, amikor Lamine Yamal ballal igazgatta a labdát, majd Adrien Rabiot mellől hatalmas gólt lőtt a kapufa segítségével, Mike Maignan hiába vetődött. A spanyol támadónak voltak már gólpasszai a mostani Eb-n, a kaput viszont most vette be először.

Ezzel ő lett a valaha volt legfiatalabb labdarúgó, aki nagy tornán gólt szerzett.

A spanyol szélső 16 éves és 362 napos a meccs napján. A korábbi Eb-rekordot a svájci Johan Vonlanthen tartotta, aki 2004-ben 18 évesen és 141 naposan volt eredményes. Az abszolút rekord Peléhez fűződött, aki az 1958-as világbajnokságon 17 éves és 239 napos volt, amikor gólt szerzett, majdnem egy évvel szárnyalta most ezt túl Lamine Yamal.

Ez összességében a harmadik gólja volt a válogatottban Yamalnak, az elsőt rögtön a debütálásakor szerezte, a Georgia ellen 7-1-re megnyert Eb-selejtezőn. Eddigi 13 fellépésén három gólja és hét gólpassza volt már.

A spanyol-francia mérkőzést végül 2-1-re nyerte meg Spanyolország és bejutott a döntőbe.

Kapcsolódó
Történelmi Yamal-gól is kellett a fordításhoz, amellyel Eb-döntős a spanyol válogatott
A franciák a maszkjától megszabaduló Mbappé gólpassza után Kolo Muani révén gyorsan megszerezték első akciógóljukat a tornán. A spanyolok azonban négy perc alatt fordítani tudtak Yamal történelmi, egyben látványos góljával, valamint Olmo lövésével, amelyet elsőre még Koundé öngóljának írtak be.
Olvasói sztorik