Hírek

„Sokan azt hiszik, őrültség, de működik” – az angolok csatára elárulta a titkát

Ina Fassbender / AFP
Ina Fassbender / AFP

Anglia megint vesztes helyzetből jött vissza az idei Európa-bajnokságon, ezúttal a Svájc elleni negyeddöntőt sikerült hosszabbításra menteni. Ott sem dőlt el a meccs, így jöhettek a tizenegyesek, a negyedik párban pedig az az Ivan Toney áll a labda mögé angol oldalon, aki a ráadásban állt be a megsérült Harry Kane helyére.

Sok példát láthattunk már arra, hogy – különösen a büntetőpárbajra – becserélt játékosok hibáznak, Toney sem fut neki messziről és Yann Sommer is érzi az irányt, de a labda az alsó sarokban köt ki, a csatár megtette a dolgát, Anglia hibátlan a párbajban és négy közé jut. Toney kissé rendhagyó módon végzi el a tizenegyeseket, ugyanis van egy trükkje: rá sem néz a labdára.

Sokan azt hiszik, ez őrültség, de működik

– mondta korábban a korábban sportfogadási ügye miatt nyolc hónapra eltiltott, és csak 2024 januárjában visszatért csatár.

Így lövi Toney a büntetőit:

Toney megoldása pedig tényleg működik, klubszinten ugyanis eddig mindössze két tizenegyest hibázott el 32 próbálkozásból. A Premier League-ben 12 próbálkozásból 11 sikeres kísérletnél jár, ami 92 százalékos hatékonyság.

Anglia kapcsán éveken át tartotta magát, hogy a büntetőpárbajt biztosan elveszítik. Ennek komoly alapja volt, ugyanis az 1996-os Európa-bajnokság negyeddöntőjét követően sorozatban öt szétlövést veszített el a válogatott. A svájciak elleni győzelem után sem olyan veretes az összesített mérleg, tizenegy párbajból csak négyet nyert meg az angol csapat, azonban a legutóbbi négy alkalomból háromszor is Anglia került ki győztesen a tizenegyesekből, az egyetlen vereség az olaszok elleni Eb-döntő volt 2021-ben. Ez a pozitív időszak pedig épp a sokat bírált Gareth Southgate kapitánykodása idejére esik.

Kapcsolódó
Foci-Eb: a német-spanyol meccs újrajátszását akarják
Online petíciót indítottak, amit már több mint 300 ezren írtak alá.
Olvasói sztorik