Hírek

Az 1964-es magyar válogatottól láthattuk legutóbb azt, amit most a törököktől

Oguz Yeter / ANADOLU / Anadolu via AFP
Oguz Yeter / ANADOLU / Anadolu via AFP

Hat évtizeddel ezelőtti magyar példát követtek a törökök, amikor Arda Güler és Kenan Yildiz személyében két tinédzser is helyet kapott kezdőcsapatukban az osztrákok ellen 2-1-re megnyert keddi nyolcaddöntős meccsen a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Magyarország az 1964-es Eb-n Bene Ferenc és Varga Zoltán révén játszatott két tizenévest is kezdőtizenegyében a Dánia elleni, harmadik helyért rendezett találkozón.

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) emlékeztetett rá, a keddi összecsapáson Güler a harmadik olyan tinédzserré lépett elő az angol Wayne Rooney és a portugál Cristiano Ronaldo után, aki gólt szerzett és gólpasszt is adott ugyanazon az Eb-n. Az osztrákok ellen az ő szögletét követően bombázott közelről a hálóba már az első percben a meccsen amúgy duplázó Merih Demiral.

Demiral osztrákok elleni statisztikái.

A török védő történelmi találatot jegyzett: az alig 57 másodperc elteltével született gólja ugyanis minden idők leggyorsabbja az Eb-k kieséses szakaszában. Demiral ebben a mutatóban a lengyel Robert Lewandowskit múlta felül, aki Portugália kapuját 100 másodperc után vette be a 2016-os Európa-bajnokság negyeddöntőjében.

Török futballista tartja a rekordot a kieséses szakaszban esett leggyorsabb vb-gólt illetően is: Hakan Sükür a harmadik helyért vívott meccsen, 2002-ben a Koreai Köztársaság ellen 11 másodperc elteltével volt eredményes.

Kapcsolódó
„Ez a történelem legtragikusabb futballmeccse” – mondta könnyeivel küzdve az osztrák gólszerző
Michael Gregoritsch úgy érzi, ezt a kiesést nagyon nehezen tudja majd feldolgozni.
Olvasói sztorik