Hírek

Ronaldo: Ez a meccs a rendkívüli csalódottságból a rendkívüli örömbe vitt át

Ibrahim Ezzat / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ibrahim Ezzat / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Pályafutása eddigi legjobb mérkőzésének nevezte a hétfő esti Európa-bajnoki nyolcaddöntőt Diogo Costa, a portugálok kapusa, ugyanis több nagy helyzetet és három büntetőt is kivédett Szlovénia ellen.

Benjamin Sesko a rendes játékidő és a hosszabbítás második félidejében is betalálhatott volna, de az első helyzeténél elkapkodta a lövést, a hosszabbításban pedig az FC Porto kapusa bravúrral védett.

Megpróbáltam olvasni a testbeszédéből, és szerencsére sikerült segítenem a csapatnak

– jelentette ki a meccs után a 24 éves Costa, akinek ez volt a 26. meccse a válogatottban.

A mérkőzés gól nélkül ért véget, a tizenegyespárbajban pedig a portugál kapus Josip Ilicic, Jure Balkovec és Benjamin Verbic kísérletét is hárította. Mivel honfitársai közül Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes és Bernardo Silva is betalált, a portugálok jutottak a negyeddöntőbe, ahol pénteken a franciákkal találkoznak.

„Ez lehetett eddigi pályafutásom legjobb meccse. A feladataimra koncentráltam, a tizenegyespárbaj alatt pedig bíztam a megérzésemben. Természetesen elemeztük a lövőket, de a játékosok gyakran meggondolják magukat”.

Roberto Martínez szövetségi kapitány úgy fogalmazott: Costa a titkos fegyverük, és ismét megmutatta a tudását. Ronaldo 120 perc alatt több helyzetet kihagyott, sőt, a 103. percben büntetőből sem talált be, de a tizenegyespárbajban már eredményes volt.

Ez a meccs a rendkívüli csalódottságból a rendkívüli örömbe vitt át. Ezt nem lehet megmagyarázni, ilyen a futball. Megvolt a lehetőségem, hogy eldöntsem a meccset, de kihagytam, mert Oblak fantasztikusan védett

– nyilatkozta Ronaldo, az Európa-bajnokságok történetének legjobb góllövője, aki rekordot jelentő hatodik Eb-jén szerepel.

Hozzátette: néha nehéz dolog büntetőt lőni, pedig már több mint kétszázat rúgott pályafutása során.

„Ez a győzelem a csapat érdeme volt. Ronaldo a kapitányunk, és ismét megmutatta nekünk a pályán és azon kívül is, hogy még a legnehezebb pillanatokban sem szabad feladnunk” – mondta Martínez.

A 39 éves csatárnak még nincs gólja az idei tornán, pedig ha betalálna, ő lenne az Európa-bajnokságok történetének legidősebb gólszerzője.

Martínez kapitány elárulta: biztos volt benne, hogy Ronaldónak kell lőnie az első tizenegyest a párbajban, és meg kell mutatnia a győzelemhez vezető utat.

Az élet néha hoz nehéz pillanatokat, de nagyon büszkévé tesz minket az, ahogyan reagált

Matjaz Kek szlovén szövetségi kapitány – aki a 106. percben piros lapot kapott – úgy fogalmazott: játékosai olyan válogatott kultúrát hoztak létre, ami hiányzott Szlovéniából.

„Én vagyok a legkisebb karakter ebben a csapatban. Óriási kiváltság egy ilyen csapatot vezetni, és a világ legjobbjai ellen játszani” – közölte.

A mérkőzés után megkérdezték az edzőtől, hogy gyakorolták-e a tizenegyeseket, ő pedig felháborodva válaszolt.

„Az ember képes berúgni harminc büntetőt, de előfordul, hogy ilyen helyzetben nem talál be. Még a futballtörténelem legnagyobbjai is hagytak ki tizenegyest. A világ egyik legnagyobb sztárja sem váltotta gólra az első büntetőjét ma este” – fogalmazott Kek. Hangsúlyozta, bár a meccs a portugálok kezében volt, a szlovénok felnőttek a feladathoz.

Olvasói sztorik