Hírek

Ronaldót nem kellene több szabadrúgáshoz odaengedni

JAVIER SORIANO / AFP
JAVIER SORIANO / AFP

Cristiano Ronaldo három szabadrúgást és egy tizenegyest is elvállalt a Portugália-Szlovénia Eb-nyolcaddöntőben, de egyik alkalommal sem járt sikerrel.

A három szabadrúgásból kettő fölé ment, és csak egy találta el a kaput, de Jan Oblak, a szlovénok kapusa kiöklözte a nagyerejű, de középre tartó löketet. A tizenegyesnél szintén Oblak fosztotta meg a góltól a portugál csapatkapitányt, aki a bal sarkot vette célba, de az Atlético Madrid kapusa a kapufára tolta a labdát.

A statisztikákkal foglalkozó Opta előtúrta, hogy áll Ronaldo a nagy tornákon, az Eb-ken, vb-ken a szabadrúgásokkal: e szerint 60 kísérletből mindössze egy akadt be, ami 1,7 százalékos hatékonyságot jelent.

Azt az egy szabadrúgásgólt a 2018-as vébén lőtte, amikor a spanyolok elleni csoportmeccsen Portugália az ő mesterhármasa révén szerzett pontot.

Az Opta felfedte a Ronaldóval minden minden mutatóban összehasonlított Lionel Messi adatait is: az argentin klasszis a vébéken és Copa Américákon összesen 53 szabadrúgás mögé állt oda, és ezek közül ötöt küldött az aktuális ellenfél kapujába, ez 9,4 százalékos hatékonyságot jelent.

Messi Nigériának (1:04-nél látható), Panamának (1:24), az Egyesült Államoknak (1:43), Chilének (2:27) és Ecuadornak (2:43) lőtte azt az öt gólt:

Ronaldo és Messi is negyeddöntőre készülhet a válogatottjával, Portugália Franciaországgal, Argentína Ecuadorral találkozik az elődöntőbe jutásért.

Olvasói sztorik