Hírek

Rangnick: Nem akarom, hogy az unokáink szenvedjenek, ki kell állnunk a megfelelő értékek mellett

Odd ANDERSEN / AFP
Ralf Rangnick az osztrák futballsikerek mellett úgy érezte, poltikai hitvallását is meg kell osztania
Odd ANDERSEN / AFP
Ralf Rangnick az osztrák futballsikerek mellett úgy érezte, poltikai hitvallását is meg kell osztania
Csütörtök este Ralf Rangnick, az osztrák labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya élőben kapcsolódott be az ORF televízió ZiB 2 című napi hírmagazinjának adásába.

„Senki sem számított arra, hogy a legkeményebb csoportot megnyerjük. A csapat a siker után tele volt eufóriával, de a Törökország elleni nyolcaddöntő előtti várakozások is megnőttek. Fontos számomra, hogy csapat és struktúra szempontjából is mi legyünk a legjobbak” – mondta Rangnick.

A német szakember nem látja a siker titkos receptjét, hiszen mindössze kétévnyi munka áll mögötte.

Mindig jól kezeljük a kudarcokat, majd ismét a játékunkra koncentrálunk. Minden területen vannak klasszisaink, ami erőssé tesz bennünket

– tette hozzá.

Rangnick úgy érzi, fontos személy ahhoz, hogy kifejtse politikai véleményét is, ezért ismét éberségre szólított fel a szélsőséges jobboldali tendenciák ellen.

„Olyan viharos időket élünk, amikor már nem lehet azt mondani, hogy ez a sport, az a politika, és a két dolognak semmi köze egymáshoz. Ausztria és Németország történelme elég tanulság lehet számunkra. Ha valaki 100 év után még mindig nem érti, mi tett bennünket tönkre, és mi vezetett az elképzelhető legrosszabb dolgokig, akkor nincs mit tenni. Nagyon-nagyon ébernek kell lennünk” – hangsúlyozta.

A szakember már egy márciusi interjúban arra figyelmeztetett, hogy ha jobboldali szélsőségesek kerülnek hatalomra, akkor egyszerű megoldásokat ígérnek összetett problémákra. És a kisebbségeket vonnák felelősségre, legyenek azok zsidók vagy külföldiek, akiket lehetne hibáztatni.”

Nem engedhetjük meg, hogy a dolgok így folytatódjanak. Nem akarom, hogy az unokáink szenvedjenek. Nekünk válogatottként is ki kell állnunk a megfelelő értékek mellett. Toleranciában és integritásban élünk, mert a futball a legheterogénebb sport.

A többnemzetiségű kohézió ékes példájaként David Alabát említette, aki keresztszalag-szakadása ellenére az egész Európa-bajnokságot a válogatott mellett tölti.

„Szerintem máshol szinte elképzelhetetlen lenne az ilyesmi, hogy egy játékos, aki éppen rehabilitációját tölti, feláldozza a teljes szabadságát, mert a csapattal akar lenni és mert minden tapasztalatával támogatni akar minket.”

Korábban a francia válogatott két játékosa Kylian Mbappé és Marcus Thuram is arra buzdította a franciákat, hogy a június 30-i és július 7-i választásokon megfelelően ikszeljenek.

„Nagyon világosan látjuk, hogy a szélsőségek a hatalom kapujában állnak, és lehetőségünk van megválasztani országunk jövőjét. Remélem, hogy július 7-én továbbra is büszkén viselhetjük ezt a mezt” – mondta Mbappé.

Kapcsolódó
Mbappé betalált, történelmi öngól, Ausztria a csoportgyőztes
Ausztria nyerte meg a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportját, miután egy rekordgyors öngólnak is köszönhetően legyőzte 3-2-re Hollandiát. Az a Franciaország lett a csoportmásodik, amely 1-1-et játszott a már korábban kiesett Lengyelországgal. A hollandok csoportharmadikként lépnek tovább.
Olvasói sztorik