Hírek

„Itt nincs helye a szánalomnak!” – a lecserélt, zokogó holland középpályás Eb-je véget érhetett

GABRIEL BOUYS / AFP
Joey Veerman olyan gyengén játszott az osztrákok ellen, hogy Ronald Koeman kénytelen volt lecserélni
GABRIEL BOUYS / AFP
Joey Veerman olyan gyengén játszott az osztrákok ellen, hogy Ronald Koeman kénytelen volt lecserélni
Meglepő vereséget szenvedett kedden a holland labdarúgó-válogatott, amely 3-2-re kikapott Ausztriától az Európa-bajnokság D csoportjának harmadik fordulójában. A mérkőzés egyik tragikus szereplője a PSV Eindhoven 25 éves középpályása, Joey Veerman volt, akit gyenge teljesítménye miatt a 35. percben lecseréltek, és sírva hagyta el a pályát.

Veerman a lengyelek elleni első meccsen sem nyújtott maradandót (akkor a 62. percben cserélte le Ronald Koeman szövetségi kapitány), ezért a franciák ellen már csupán csereként kapott 17 percet.

Ezúttal viszont borzasztó statisztikákat produkált: 29 labdaérintését követően 19-szer elveszítette a labdát, és a passzpontossága is mindössze 47 százalék volt (9/19).

„Tennem kellett valamit, mert neki a passzolás az erőssége, erre eladta a labdákat. Ez teljesen megmagyarázhatatlan!” – nyilatkozta a mérkőzést követően Ronald Koeman.

Az egykori klasszisok közül a 109-szeres válogatott, vb-ezüstérmes Rafael van der Vaart azt mondta, fél óra után látszott, hogy ez az egyetlen helyes döntést. „Azt hiszem, a csere megkönnyebbülés volt számár is” – vélte.

Egykori csapattársa, a 46-szoros válogatott csatár, Pierre van Hooijdonk szerint ezen a tornán már nem fogjuk látni a pályán a PSV futballistáját.

„Egy játékosnak tudnia kell, hogy készen áll a tornára. Két lehetősége volt, nem élt vele. Szerintem nemigen fog játszani a holland válogatottban ezen az Európa-bajnokságon.”

Sokkal keményebben fogalmazott az 1974-es világbajnokságon ezüstérmet nyert Willem van Hanegem, a 80 éves egykori klasszis Algemeen Dagblad újság állandó rovatában azt írta, amit Veerman mutatott, az siralmas volt.

„A játékostársak miért veregették Veerman vállát a lecserélése után? Könyörgöm, egy Európa-bajnokságról beszélünk, itt nincs helye a szánalomnak. Persze, ez megtörténhet egy futballistával. De Veerman teljesítménye percről percre csökkent, ami valamit elmond a szintjéről. De ez összefügg azokkal a furcsaságokkal is, hogy az elmúlt hónapokban Toni Kroos és Andrea Pirlo egyfajta kereszteződéseként emlegették.”

Kapcsolódó
Mbappé betalált, történelmi öngól, Ausztria a csoportgyőztes
Ausztria nyerte meg a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportját, miután egy rekordgyors öngólnak is köszönhetően legyőzte 3-2-re Hollandiát. Az a Franciaország lett a csoportmásodik, amely 1-1-et játszott a már korábban kiesett Lengyelországgal. A hollandok csoportharmadikként lépnek tovább.
Olvasói sztorik