Hírek

Nico Williams édesanyja terhesen és mezítláb vágott át a Szaharán

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nico Williams a spanyol válogatott egyik nagy felfedezettje
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nico Williams a spanyol válogatott egyik nagy felfedezettje
A németországi Európa-bajnokság egyik nagy felfedezettje Nico Williams, az Athletic Bilbao 21 éves szélsője, aki a spanyol válogatott első két Európa-bajnoki csoportmérkőzésén is a kezdőcsapatban kapott helyet és nagyszerűen futballozott. Azt azonban kevesen tudják, hogy családjának története nem mindennapi.

„Nagyon szép ajándék ez édesanyámnak és bátyámnak, Inaki Williamsnek. Mindig feltétel nélkül támogattak, remélem, ők is annyira élvezik, mint én” – nyilatkozta Nico Williams az olaszok elleni, pénteki 1-0-s győzelmet követően. A 21 éves labdarúgó nem véletlenül mondott köszönetet, a családja ugyanis jelentős akadályokat küzdött le a sikerekig vezető úton.

31 évvel ezelőtt a Williams fivérek szülei, Maria és Felix úgy döntöttek, hogy a jobb élet reményében elmenekülnek Ghánából. 1993-ban veszélyes kalandra vállalkoztak, élelem és víz nélkül vágtak neki a Szaharának. Ráadásul mezítláb, édesapjuknak emiatt olyan égési sérülései lettek, hogy később folyamatosan problémája volt a talpával.

Negyvenen vágtak neki az útnak, sokan meghaltak, a többiekre pedig rengeteg szenvedés várt, ki is rabolták őket. Ráadásul Maria nem tudta, hogy mindezt terhesen tette meg, akkor már várandós volt Inakival.

Amikor elérték a marokkói tengerparton lévő Melillát, Spanyolország észak-afrikai enklávéját, átmásztak a kerítésen, a polgárőrség pedig őrizetbe vette őket. Nem volt papírjuk, migránsként jöttek, szóval a kitoloncolás várt rájuk. A börtönben azonban egy segélyszervezet ügyvédje azt tanácsolta nekik, mondják az, hogy háborús országból érkeztek.

Így is tettek, széttépték ghánai papírjaikat, és azt hazudták, Libériából származnak és politikai menedékjogot kértek. Ennek köszönhetően került a család Bilbaóba.

JAVIER SORIANO / AFP Testvérek egymás között: Inaki és Nico Williams melegít az Athletic Bilbao egyik mérkőzése előtt

A két gyerek egyaránt nyolcéves kora óta az Athletic játékosa, Inaki több mint 400 meccsen lépett pályára a klub színeiben, de öccse, Nico is már 122 mérkőzésnél jár a felnőtt csapatban. Utóbbi ebben a szezonban nagyszerűen teljesített, 37 tétmérkőzésén nyolc gólt szerzett és 19 gólpasszt adott.

Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy itt lehetek, szeretnék tovább fejlődni

– mondta a 16-szoros válogatott labdarúgó, aki decemberben 2027-ig szóló szerződést írt alá

Amíg ő az Európa-bajnoki aranyért küzd, bátyja – aki 2016-ban egy bosnyákok elleni mérkőzésen ugyancsak szerepelt a spanyol nemzeti csapatban, majd két összecsapást lejátszott Baszkföld színeiben is – 2022-ben úgy döntött, hogy a ghánai válogatottat képviseli.

Kapcsolódó
Három győzelem sem garancia semmire a spanyol kapitány szerint
Luis de la Fuente állítja, lehet álmodozni, de a földön kell maradni.
Olvasói sztorik