Hírek

A válogatott mesébe illő győzelme után jöhet a matek – így juthat tovább Rossi csapata

Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU / Anadolu via AFP

A magyar labdarúgó-válogatott Skócia 1-0-s legyőzésével megszerezte a németországi Európa-bajnokság A csoportjának harmadik helyét, keddre vagy szerdára derül ki, hogy továbbjut-e Marco Rossi csapata.

Az első kettők mellett a csoportkör végén hatból a négy legjobb harmadik kerül még a nyolcaddöntőbe. A magyar válogatott három ponttal és mínusz hármas (2-5) gólkülönbséggel áll, és legalább két harmadik helyezettet kell megelőznie pontszámmal, vagy azonos pontszám esetén jobb gólkülönbséggel.

Három négyesben – B, C és F – még van esély arra, hogy háromnál kevesebb ponttal zárjon a harmadik helyezett.

A B csoportban hétfőn este rendezik az utolsó mérkőzéseket, ha az egyformán egypontos Albánia és a vb-bronzérmes Horvátország legfeljebb döntetlent ér el a már csoportgyőztes Spanyolország és a címvédő Olaszország ellen, akkor a csoportharmadik biztosan nem előzi meg Magyarországot.

Kedden a C csoportban azért kell szurkolni, hogy az eddig nem túl meggyőző, legutóbb ezüstérmes angolok felülmúlják a kétpontos szlovénokat, a szerb-dán összecsapás pedig azért nem befolyásolja a magyarok sorsát, mert az egyik mindenképpen, a másik semmiképpen sem éri el a három pontot.

Az F csoportban szerdán az újonc Georgia nem nyerhet a csoportgyőztes portugálok, míg a csehek a törökök ellen.

A legjobb esélyt az kínálja Magyarország számára, ha a fentebbi három csoportból legalább kettőben kedvezően alakulnak az eredmények, mert a D és E csoport harmadik helyezettje valószínűleg jobb lesz a magyarnál. Előbbiben például Ausztriának minimum öt góllal ki kellene kapnia Hollandiától, miközben a már kiesett lengyelek nem nyerhetnek a vb-ezüstérmes franciák ellen. Utóbbiban a szlovák-román és a belga-ukrán meccsen sem születhet döntetlen, emellett lehetőleg mindkét találkozón nagy arányú győzelemre lenne szükség, hogy a harmadik helyezettnek rosszabbá váljon a gólkülönbsége, mint a magyaroké.

Továbbjutás esetén a magyar csapat három helyre kerülhet attól függően, hogy melyik négy csoportharmadik lép a legjobb 16 közé: vasárnap ellenfele lehet Kölnben a spanyol, hétfőn Frankfurtban Portugália, vagy jövő kedden Münchenben az E csoport most még megjósolhatatlan győztesének. Utóbbi két opcióra van nagyobb esély.

Kapcsolódó
Íme a skót lábfej, amelynek a győzelmet köszönheti Magyarország
Mutatjuk a skót lábfejet, amely nélkül az összes magyar játékos erőfeszítése ellenére most a honi szurkolókkal együtt szomorkodnának.
Olvasói sztorik