Hírek

Friss információk Varga Barnabás állapotáról

LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE / AFP

Vasárnap este sokáig úgy tűnt, az Európa-bajnokság A-csoportjának zárókörében a lehető legrosszabb forgatókönyv valósul meg mind a skót, mind a magyar labdarúgó-válogatott számára. A két csapat gól nélküli döntetlenjével ugyanis Marco Rossi együttese biztosan, Steve Clarke csapata nagy valószínűséggel elbúcsúzott volna az Európa-bajnokságtól. A magyar együttes azonban Varga Barnabás súlyos sérülése után őrült hajrát produkált, és a hosszabbítás 10., a meccs 100. percében Csoboth Kevin belőtte a győztes gólt.

A Fradi és a válogatott első számú támadója a 68. percben a skót kapussal, Angus Gunn-nal ütközve elvesztette az eszméletét, majd ijesztő jelenetsorok mellegtt hosszú percekig ápolták, végül hordágyon vitték le a pályáról és azonnal kórházba szállították.

Az nso elérte a labdarúgó édesapját, aki úgy fogalmazott:

A műtétet végrehajtották, Barni kedvese ha kell, percenként ad tájékoztatást gyermekünk állapotáról.

A Ferencváros hétfőn délben posztolt cikkében megszólaltatta a rekordbajnok orvosát, dr. Pánics Gergelyt, aki további részleteket árult el a sportbalesetről és a várható fejleményekről.

„Barni az ütközéskor agyrázkódást szenvedett, az eszméletét is elvesztette. A mentőhöz érve már visszatért a tudata, ezt követően bevitték a stuttgarti klinikára, ahol a kivizsgálás után felállították a terápiás tervet, eszerint meg fogják műteni. Csatárunk többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, több kisebb és nagyobb csont is eltört az arcában, volt, amelyik el is mozdult.

Az operáció után két napig bent tartják, ha minden jól alakul, szerdán engedik ki. Az esetet Julian Koch sérüléséhez tudom hasonlítani, őt is műteni kellett. Ami a német protokollt és az elsősegélynyújtást illeti, nem szeretném kommentálni, mivel nem ismerem részletesen és nem én felelek érte. Annyit viszont elmondhatok, hogy volt lehetőségem meglátogatni Barnát a kórházban, és azt tapasztaltam, hogy szakértő kezekben van, és nagy odafigyelésben részesül

– mondta el a szakember.

Pánics doktor helyett orvosi protokoll szempontból viszont kommentálta az esetet Dr. Zacher Gábor, aki mentősként futballmérkőzéseken is dolgozik, gyakran feltűnik többek közt a Fradi bajnoki mérkőzésein és válogatott meccseken is, így közvetlen tapasztalata van a futballmérkőzések egészségügyi protokolljával kapcsolatban.

Az Rtl.hu-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, a Varga Barnabáséhoz hasonló esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a játékvezető nem állítja meg a játékot, mert a focista életénél semmi sem lehet fontosabb.

Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van

– mondta. Véleménye szerint Varga sérülése után, függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a hordágycsapatnak kutya kötelessége lett volna egyből elindulni, mert ilyenkor szintén nem számít, hogy éppen zajlik a játék.

Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tökmindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel. Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet

– érvelt Zacher.

Olvasói sztorik