Hírek

Orbán Viktor: Becsület megvédve

Federico Gambarini / dpa / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök (középen sállal) és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (balra sállal) a csoportkör 2., Németország elleni mérkőzésén szurkol a magyar válogatottnak Stuttgartban.
Federico Gambarini / dpa / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök (középen sállal) és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (balra sállal) a csoportkör 2., Németország elleni mérkőzésén szurkol a magyar válogatottnak Stuttgartban.

Vasárnap este sokáig úgy tűnt, az Európa-bajnokság A csoportjának zárókörében a lehető legrosszabb forgatókönyv valósul meg mind a skót, mind a magyar labdarúgó-válogatott számára. A két csapat gól nélküli döntetlenjével ugyanis Marco Rossi együttese biztosan, Steve Clarke csapata nagy valószínűséggel elbúcsúzott volna az Európa-bajnokságtól.

A magyar együttes azonban Varga Barnabás súlyos sérülése után őrült hajrát produkált, és a hosszabbítás 10., a meccs 100. percében Csoboth Kevin belőtte a győztes gólt (1-0).

A mérkőzéssel kapcsolatban Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor azt posztolta:

A külügyminiszter, Szijjártó Péter kétszer is utalt a vasárnapi sikerre posztjaiban. Rögtön a győzelem után így:

Majd kora reggel a reptérről rögzítette, hogy bizony vége van, amikor már azt posztolta:

„Méghogy az éjjel soha nem érhet véget… dehogynem, s ez a mostani nagyon is hamar véget ért… a kora hajnali vekkercsörgés ma különösen fájdalmas volt… dehát ez van, irány Luxemburg.”

Ugyanerre az éjszakai vonatra szállt fel Karácsony Gergely, Budapest polgármestere is, aki azt posztolta:

Hogy pontosan milyen apró nüansz döntöttel el a meccset a magyar csapat javára, arról itt olvashat bővebben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy folytathatja-e a magyar válogatott, az Eb-n bejut-e a legjobb 16 közé, mert ahhoz az kell, hogy legalább két csoportharmadik rosszabb legyen az összevetésben, és pontosan három játéknapnyi mérkőzés van hátra még az utolsó csoportkörből.

A matek azt mutatja, az alábbi három feltételből kettőnek kell teljesülnie, hogy ott legyen a magyar csapat a nyolcaddöntőben:

  • a B csoportban Spanyolország és Olaszország nem kap ki Albánia, illetve Horvátország ellen,
  • a C csoportban Anglia legyőzi Szlovéniát,
  • az F jelű négyesben pedig Csehország és Georgia nem veri meg Törökországot, illetve Portugáliát.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG, A CSOPORT, 3. FORDULÓ

SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
Helyszín: Stuttgart, Stuttgart Aréna 54 000 néző.
Játékvezető: Facundo Tello (Gabriel Chade, Ezequiel Brailovsky) – argentinok
Gólszerző: Csoboth K. (90+10.)
Sárga lap: Styles (18.), W. Orbán (26.), Schäfer (44.), McTominay (50.), Kleinheisler (75., pályán kívül), Csoboth K. (90+11.)

SKÓCIA: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Amstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth K., 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Szoboszlai D., Varga B. (Ádám M., 74.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Olvasói sztorik