Hírek

Marco Rossi: „Szoboszlai nem egészséges, de nélküle nincs csapat”

Gokhan Balci / Anadolu / AFP
Marco Rossi a skótok elleni stuttgarti meccsen is uralta a labdát.
Gokhan Balci / Anadolu / AFP
Marco Rossi a skótok elleni stuttgarti meccsen is uralta a labdát.

Marco Rossi szövetségi kapitány hétfő hajnali sajtótájékoztatón számolt be az Eb-csoportkör utolsó, skótok ellen vasárnap este 1-0-ra megnyert meccs előzményeiről, a szakmai tapasztalatairól, a 100 percnyi játék érzelmi viharairól, és Fortuna istenasszonya szerepéről.

„A skót csapat többet birtokolta a labdát, főleg az első félidőben. A másodikban kiegyenlítettebb volt a 70. perctől. Ennek ellenére több lehetőségünk volt. Nem hiszem, hogy ne érdemeltük volna meg az eredményt. Nagyon csalódott lettem volna, ha pontok nélkül megyünk haza. Lehet így is hazamegyünk, de legalább van három pontunk. Csak a Svájc elleni meccs első félidejét sajnálhatjuk. Németország ellen belefér a kétgólos vereség. Nem voltunk szerencsések a döntő pillanatokban. Most Fortuna istenasszonya végre ránk pillantott, mert eddig felénk se nézett” – idézi a magyar válogatott szövetségi kapitányának gyorsösszegzését az MTI.

A győztes gólt szerző Csoboth Kevinről  úgy vélekedett, remekül szállt be a meccsbe a 87. percben, pont ahogyan azt akarta. Szerinte amíg Németország ellen csereként nem ért oda a labdákra, addig ezúttal jól teljesített, előbb kapufát lőtt, aztán betalált. Rossi hozzátette, ugyan 11 játékos kezd, de a cserék segítenek, amikor változtatni kell, az edzők pedig „olykor eltalálják” kit kell bevinni és ők eldöntik a mérkőzést, ahogy az most történt.

„A hosszabbításban meg is nyerhettük és el is veszíthettük volna a találkozót. Olyan volt, mint a pingpong, mert mindkét csapat mindent megtett, hogy a maga javára fordítsa a meccset. Helyzetek számában mi sokkal jobbak voltunk. Nem hiszem, hogy valaha lett volna könnyű győzelmem fontos meccseken. Bulgáriában az utolsó pillanatban jutottunk ki az Eb-re egy öngóllal. Semmit nem vettem készpénznek” – mondta az 59 éves Rossi a drámai, tízperces ráadásról.

„A korom miatt nem feltétlenül veszek részt a következő Eb-n, ezért örülök különösen az első győzelemnek. Eddig egy siker mellett két döntetlen és három vereség a mérlegem, ami nem a legjobb, de most boldog vagyok”.

Miközben az MLSZ a meccs előtt még kifejezetten cáfolta, hogy Szoboszlai Dominik sérüléssel bajlódna, a mérkőzést követően Marco Rossi azért bevallotta, hogy a csapatkapitány nem százszázalékos, ugyanis folyamatos izomfájdalmai voltak/vannak, emiatt nem edzett a németektől elszenvedett szerdai vereség óta.

Sorozatkezelésen van túl, egyáltalán ennek köszönhetően játszhatott végül, mert jelenleg Szoboszlai Dominik nélkül nincs magyar csapat. Le akartam cserélni, mert fáradtnak tűnt, de ő az a futballista, aki mindig veszélyes tud lenni a meccs bármelyik fázisban

– beszélt a Liverpool légiósáról Rossi.

Csapatkapitányunk az állapotával kapcsolatban a mérkőzést követően a mixzónában úgy fogalmazott:

Voltam már jobb állapotban is. Fáj még mindig a lábam. Az előző két napot regenerációra szántam, remélem a következő napokat is sikerül erre fordítanom.

Rossi a skótok által reklamált 11-esről nem nyilatkozott érdemben arra hivatkozva, hogy senki nem foglalkozott a németek elleni meccsen Orbánnal szemben elkövetett szabálytalansággal, ami a rivális vezetését eredményezte.

A csoportkör végén hatból a négy legjobb harmadik jut tovább, jelenleg a magyarok három ponttal és mínusz hármas gólkülönbséggel állnak, legkorábban kedden, legkésőbb szerdán derül ki, hogy ez elég-e a továbbjutáshoz.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG, A-CSOPORT, 3. FORDULÓ

SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
Helyszín: Stuttgart, Stuttgart Aréna 54 000 néző.
Játékvezető: Facundo Tello (Gabriel Chade, Ezequiel Brailovsky) – argentinok
Gólszerző: Csoboth K. (90+10.)
Sárga lap: Styles (18.), W. Orbán (26.), Schäfer (44.), McTominay (50.), Kleinheisler (75., pályán kívül), Csoboth K. (90+11.)

SKÓCIA: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Amstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth K., 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Szoboszlai D., Varga B. (Ádám M., 74.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Olvasói sztorik