Hírek

Világklasszis futballistának öltözött, rasszistának bélyegezték

Odd ANDERSEN / AFP
Nem lesznek többet Ruud Gullit-klónok a holland válogatott meccsein
Odd ANDERSEN / AFP
Nem lesznek többet Ruud Gullit-klónok a holland válogatott meccsein
Rasszizmussal vádolnak néhány holland szurkolót, akik a Lengyelország elleni, hamburgi Európa-bajnoki mérkőzésre Ruud Gullitnak maszkírozták magukat. A hódolatnak szánt akció vitát váltott ki Hollandiában.

Múlt vasárnap a Lengyelország-Hollandia Eb-csoportmérkőzésre három németalföldi szurkoló Ruud Gullitnak öltözött. A hamburgi Volksparkstadionban lezajlott akció vitát váltott ki, egyrészt a rasszizmusról, másrészt a blackface-ről, azaz az arc befestésétől, amely az amerikai kultúrtörténelemben rasszizmussal egyenértékű.

Én nem látok ebben semmilyen problémát és ezt őszintén mondom. Ruud Gullit már elmondta, hogy ezt megtiszteltetésnek tartja. Akkor ne csináljunk problémát belőle!

nyilatkozta a történtekről Nathan Aké, a Manchester City védője.

A vita meglehetősen hidegen hagyja a 66-szoros válogatott, Ruud Gullitot, aki 1988-ban Európa-bajnok lett, 1987-ben pedig a világ legjobb játékosaként elnyerte az Aranylabdát. Az egykori világklasszis támadó a De Telegraaf holland napilapnak azt mondta:

Valójában megtisztelve érzem magam.

A három beöltözött drukker egyike, Bart van de Ven közben ígéretet tett arra, hogy sohasem ölti magára ezt a jelmezt, mert megdöbbentette az az ellenszenv, amit a közösségi médiában tapasztalt.

„A reakciók elgondolkodtattak, de kitartok amellett, hogy nem állt szándékomba megbántani senkit. Talán én hibáztam, vagy ez tényleg egy ilyen vakfolt? Nem tudom, de a legutolsó dolog lenne, hogy bárkit is megbántsak” – nyilatkozta.

Van de Ven korábban 2008 és 2014 között a világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon viselte ezt az öltözetet, soha, semmilyen baj nem származott belőle. Egyébként a közösségi médiában Rasta Ruud néven indított oldalaival pénzt szeretett volna gyűjteni jótékony célokra, de ezek után letett róla.

Olvasói sztorik