Hírek

A magyar válogatott órákat utazik az Eb-meccsei előtt, hogy nyugodtan készülhessen

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) úgy készült fel az Európa-bajnoki részvétel megszervezésére, hogy a válogatottat sem Kölnben, sem pedig Stuttgartban nem szállásolja el, hanem Weiler-Simmerbergben. Elsőre talán furcsa ötletnek tűnhet, de a helyszínre kilátogatva már nagyjából világossá válik, miért volt erre szükség.

A település meglátogatása sok energiát igényel, talán nem meglepő, hogy nem is vegzálják a szurkolók a nemzeti csapatot. Weiler-Simmerberg ugyanis Stuttgarttól délre, egészen az osztrák és svájci határhoz közel helyezkedik el. A távolság 144 kilométer, ami annyit tessz, hogy vonattal és busszal közlekedve körülbelül három és fél óra az út, míg a válogatott busza cirka kettő-két és fél óra alatt jut az edzőközpontból a mérkőzés helyszínére.

Ezt a túrát érthető módon senki sem vállalja be, ha csak az Európa-bajnokság kedvéért utazott Németországba. A vonatozás nem szolgál sok izgalommal, de a busszal megtett utolsó 30-40 kilométer már egészen hangulatos dimbes-dombos tájakon vezet, jellemzően fölfelé. Több oldalról is van lehetőség a megközelítésére, az egyiken még Ausztria észak-nyugati csücskén is átvág a busz.

Hangulatos kis utcákból áll a Weiler-Simmerberg.

Weiler-Simmerbergbe érve aztán teljesen érthetővé válik, miért itt száll meg a válogatott. A hat-hétezer fős lakosságú település a nyugodtság mintapéldánya. Ide nem szűrődik be az Eb zaja, nincs hatalmas tömeg, csak egy végtelenül csöndes kis község. Számos helyen apró macskakövekkel borított kis utcák nyúlnak, a házakra pillantva pedig kétség sem férhet hozzá, hogy Bajorországban járunk.

Magyar zászló hirdeti, hogy a mieink edzőközpontjához érkeztünk.

A válogatott egy picit odébb, Weiler im Allgäuban foglalta el szálláshelyét, de a helyi focicsapatnál, az FV Rot-Weiss Weilernél építette ki központját. A médiaesemények központja egy nagyobb épület, amely lényegében egy nagy teremből és néhány kisebb szobából áll, előbbiben kerül sor a sajtótájékoztatókra.

A médiának fenntartott központ nincs túlspilázva, de ez így passzol a környezethez.

Az épületből kilépve, nagyon közel látható már a pálya, amely gyönyörűen karban van tartva, a háttérben húzódó erdős domboldallal egészen kedves környezetet ad a munkához.

Illyés Tibor / MTI

A környékbeliek nem foglalkoznak a magyar csapattal, még a megérkezése idején látható volt néhány zászló az utcákon, de egyébként nincs nagy felhajtás a környéken. A torna előtt közvetlenül még nagy tömeg verődött össze a nyilvános edzéseken, de manapság már zavartalanul készülhetnek Marco Rossiék a következő feladatukra. Ez pedig nem keisebb, mint Skócia legyőzése, hiszen az utolsó csoportmérkőzés megnyerése a többi eredmény szerencsés alakulásával akár továbbjutást is érhet.

Olvasói sztorik