Hírek

Spalletti elég fura magyarázatot adott az olaszok vereségére

Federico Dimarco Fotó: ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Federico Dimarco Fotó: ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A labdarúgó Eb csütörtöki játéknapjának slágermérkőzését a Sapnyolország-Olaszország (1-0) szolgáltatta, ahol ugyan a spanyolok csak 1-0-ra, ráadásul egy öngóllal nyertek, ám a játék képéről mindent elmond, hogy míg Gianluigi Donnarumma 8 védést mutatott be, ebből 6 kifejezetten bravúr kategóriának mondható, addig olasz oldalon egyetlen kapura tartó lövést könyveltek el a statisztikusok.

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) pénteki összefoglalójában a meccs kapcsán felidézte, hogy a spanyolok rendre „leölik” a címvédőket, hiszen 1964-ben a szovjeteket 2-1-re, 1984-ben a németeket 1-0-ra, 2008-ban pedig a görögöket 2-1-re verték a kontinensviadalon, most meg ugye a 2021-es Európa-bajnok spanyolkat focizták le.

Luciano Spalletti, a címvédő olasz válogatott szövetségi kapitánya elismerte, hogy csapata alárendelt szerepet játszott és a rivális 1-0-s sikere nem tükrözi a meccs képét.

„Teljesen megérdemelten győztek. Egy gólnál nagyobb különbséggel is megérdemelten nyertek volna. Végig nem voltunk meccsben. Az utolsó húsz percet leszámítva képtelenek voltunk olyan helyezeteket teremteni, amelyekkel versenyképesek lettünk volna azon a szinten, amit ők képviselnek. Túl nagy volt a szakadék élesség és frissesség szempontjából a csapatok között.

Felesleges bármi másról beszélni, mert amíg nem vagy olyan erőállapotban, mint az ellenfeled, nyilván lassabban reagálsz szituációkra és le vagy maradva. Talán több pihenőt kellett volna adnom a fiúknak. Másfél napot kaptak, mert a mérési adataink is mutatták, hogy fáradtak, de talán többre lett volna szükség

– nyilatkozta a gelsenkircheni találkozót követően az olasz szakvezető.  A 65 éves tréner annyit tett még hozzá, hogy „A spanyolok játékstílusa lenyűgöző. Hosszú ideje övék a legjobb futball, mindenki szeretne úgy játszani, mint ők.

A csapat játékát látva spanyol oldalon érthető módon hatalmas az öröm és a bizakodás. A spanyol szövetségi kapitány, Luis de la Fuente már-már elbizakodottan jelentette ki, hogy

Nincs nálunk jobb csapat.

Álvaro Morata csapatkapitány azt emelte ki, arra építették a taktikájukat, hogy megfojtsák az olaszok játékát.

A nemzetközi média elég egyöntetűen a „Tiki-taka” elbúcsúztatásával jellemezte a spanyolok játékát, hiszen Fuente csapata elődeinél sokkal direktebb támadásokat vezet, főképp a két szélső, a 16 éves Lamine Yamal, és a 21 éves Nico Williams cselkészségének, lendületének hála.

A spanyolok két győzelmükkel már továbbjutottak, míg az olaszok a vereség ellenére is jó helyzetből várhatják a B csoport hétfői zárófordulóját, mivel három ponttal a második helyen állnak és a horvátok ellen a döntetlen is elég számukra a nyolcaddöntőbe kerüléshez.

Olvasói sztorik