Hírek

Szoboszlai-függőségről és kissé megtorpant magyar válogatottról írnak a németek

Rolf Vennenbernd / dpa Picture-Alliance via AFP
Rolf Vennenbernd / dpa Picture-Alliance via AFP
A szaklap szerzője szerint ugyan kikapott Magyarország a nyitófordulóban, a házigazda német csapatnak nem árt résen lennie a két válogatott szerdai mérkőzésén.

Szerdán már a második forduló veszi kezdetét a németországi Európa-bajnokságon, és 18 órai kezdettel a magyar válogatott is pályára lép, Stuttgartban a házigazda németek lesznek az ellenfeleink. Ahogy mi is bemutattuk ellenfelünket, úgy a német lapok is a riválissal foglalkoznak, a Kickeren is megjelent egy elemzés, amely a Lipcse magyarjaira, valamint egy ellentmondásra hívta fel a figyelmet a mieink kapcsán, illetve arra, hogy az írek elleni felkészülési vereség, majd a Svájc elleni vesztes nyitány után kevésbé tűnik magabiztosnak Marco Rossi csapata.

A cikkíró Gulácsi Pétert és Willi Orbánt, a magyar védelem két pillérét emelte ki (címben is), de a legtöbbet Szoboszlai Dominikkal foglalkozott, aki 23 évesen ez Eb-k történetének legfiatalabb csapatkapitánya. A Kicker azt írja, hogy a Liverpool középpályása miatt a magyar válogatott elsősorban a bal oldalon vezeti a támadásait, így aztán Joshua Kimmichéknek nem árt majd extrán figyelniük.

Hogy ez kiszámíthatóvá teszi Magyarországot? Nem igazán, Szoboszlai kreativitása ugyanis bármikor képes új impulzusokat vinni a csapat játékába

– írja a Kicker, és felsorolja, hogy Szoboszlai jelentette a csapatból a legnagyobb veszélyt a selejtezőben is, de lövésekben, kaput eltaláló próbálkozásokban, az ellenfél térfelén bemutatott passzok számában, a várható gólokban és gólpasszokban is a legjobb volt a csapatból.

Egy igazi vezér, aki megkapja a kellő szabadságot az edzőjétől.

A csapat erősségeinél és Szoboszlait emelik ki először, na meg amire a csapatkapitánynak óriási hatása van, a pontrúgásokra, rögzített játékszituációból a magyar válogatott szerezte ugyanis a legtöbb gólt a selejtezőben. Szabadrúgást követően négy, szöglet után három gólt szerzett Magyarország, ha idevesszük, hogy volt egy gólunk büntetőből is, akkor ez a selejtezős találatok (16) felét teszi ki.

És itt jön az ellentmondás, ugyanis gyengeségként is pontrúgásokat hozza fel a Kicker, amely jelzi, hogy a hét kapott gól több mint felét (négy) rögzített játékhelyzet után kapta a magyar válogatott a kvalifikáció során, és hogy az ellenfelek 78 helyzetéből 29-et is pontrúgás előzött meg.

A magyarok támadójátéka sokszor lomhának tűnik. Ezért is fontos erő a pontrúgás a németek ellenfelénél, mert csak így lehet kompenzálni a Szoboszlai teljesítményétől való kirívó függést.

Magyarország és Németország örökmérlege elég kiegyenlített, 12-szer mi nyertünk, 13-szor a németek, 12 esetben pedig döntetlen lett a meccs vége. Az előző három találkozón veretlen a magyar csapat a párharcban, két döntetlen után 2022 szeptemberében ráadásul idegenben tudott nyerni.

A stuttgarti stadionban 18 órakor kezdődő mérkőzésen az Európa Liga 2020-as döntőjét is vezető Danny Makkelie lesz a játékvezető.

Kapcsolódó
Elsírta magát a georgiai újságíró csapata első Eb-gólja után
Kikapott, de sok szimpatizánst szerzett játékával az Eb-újonc.
Olvasói sztorik