Hírek

A német rendőrök arra biztatják az Eb-re érkező külföldi szurkolókat, hogy alkoholizálás helyett inkább füvezzenek

Vera Loitzsch / UEFA / Getty Images
Angol szurkolók a Szerbia–Anglia meccs előtt az egyik gelsenkircheni szurkolói zónában. (Illusztráció)
Vera Loitzsch / UEFA / Getty Images
Angol szurkolók a Szerbia–Anglia meccs előtt az egyik gelsenkircheni szurkolói zónában. (Illusztráció)
Egészen úttörő módját választotta az indulatok megfékezésének a vasárnap este kezdődő Szerbia–Anglia meccs előtt a német rendőrség, akik szerint az alkohol fogyasztása „agresszívvá” teheti a szurkolókat, míg a kannabisz „lenyugtathatja” őket.

A német rendőrség figyelmeztetést adott ki az angol szurkolóknak az Európa-bajnokság előtt, és arra biztatta őket, hogy alkoholfogyasztás helyett szívjanak kannabiszt  – írja a Daily Mail.

A brit bulvárlap sportrovata még a hét elején számolt be róla, hogy a német rendőrség arra kötelezte a vasárnap esti Szerbia–Anglia találkozónak otthont adó gelsenkircheni Veltins-Arenát (a Schalke 04 stadionját), hogy kizárólag alacsony alkoholtartalmű sört szolgáljanak fel a mérkőzés alatt.

A német hatóságok azért döntöttek így, mert attól tartanak, hogy az ittas szurkolók rendbontást okoznak.

A Sun szerint ráadásul a rendőrség azt is közölte, hogy azzal is próbálják visszaszorítani az alkoholfogyasztást, hogy szemet fognak hunyni afölött, ha a meccsre tartó szurkolók között olyan csoportokat látnak, akik nem söröznek, hanem füveznek.

Nem probléma, ha a szurkolók kannabiszt szívnak az utcán

– nyilatkozta a gelsenkircheni rendőrség szóvivője a brit bulvárlapnak, majd így folytatta:

„Ha látunk egy csoportot, akik alkoholt isznak és kissé agresszívnek tűnnek, egy másik csoport pedig kannabiszt szív, természetesen az alkoholt fogyasztó csoportot fogjuk megnézni. Az alkoholfogyasztás agresszívabbá tehet valakit, a kannabisz-szívás pedig lenyugtatja az embereket. Meg akarjuk előzni az erőszakot és biztonságban akarjuk tartani az embereket. A hangsúlyt azokra a szurkolókra fogjuk helyezni, akik isznak és potenciálisan erőszakossá válhatnak – ezért is vannak biztonsági óvintézkedéseink az alkohollal kapcsolatban.”

A rendőrség kannabisszal kapcsolatos unortodox hozzáállására az a magyarázat, hogy a német szövetségi parlament, a Bundestag idén április elsején legalizálta a sok helyen, így hazánkban is illegális kábítószernek számító növény rekreációs célú használatát, tartását és termesztését is bizonyos keretek között.

A szurkolóknak azonban tilos lesz kannabiszt szívniuk a 62 ezer férőhelyes Veltins Arénában, és a szurkolói zónákban sem gyújthatnak majd rá szabadon. És egyúttal arra is megkérték őket, hogy ne kezdjenek el füvezni a város bárjaiban és különböző terein sem.

A várakozások szerint mintegy 40 ezer angol szurkoló utazik majd el Gareth Southgate csapatának támogatására, míg a szerb szurkolók közül mindössze 5-8 ezren utaznak Gelsenkirchenbe.

Christof Burghardt rendőrfelügyelő a hét elején egy interjúban egyenesen odáig ment, hogy „magas kockázatú” eseménynek nyilvánította az angolok és a szerbek első mérkőzését.

„Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon kockázatos mérkőzés a történelem és a huligánok miatt, akik mindkét oldalon vannak. Szerbiában sok a huligán. Az angol srácok az alkohol miatt nagyon agresszívek. Szóval nagyszerű feladat ezt csinálni. Felkészülni úgy, hogy remélhetőleg semmi se történjen” – nyilatkozta a Sky Newsnak. Majd azzal folytatta, hogy

A legnagyobb kihívás számunkra az erőszakos, rendbontó csoportok korai szakaszban történő azonosítása lesz, hogy elkülönítsük őket a békés és törvénytisztelő szurkolóktól.

Hiába legalizálták a németek a kannabiszt, könnyen füstbe ment tervvé válhat a drogliberalizáció
Pontosan mit is engedélyeztek Németországban, és mi az, ami továbbra is tilos lesz? És mi a helyzet a világ más tájain? És Thaiföldön miért fordulnának vissza alig két év után a szigorúbb szabályozás felé?
Olvasói sztorik