Hírek

„Amikor a focistáinkat kritika éri, dühükben a legjobb játékukat nyújtják” – Svájc egy tízéves hagyományt ápolna az Eb-n

Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto/Getty Images
Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto/Getty Images
Az Európa-bajnokság előtt körülnéztünk mindhárom csoportellenfelünk háza táján. Az A csoportba Németország, Svájc és Skócia került rajtunk kívül, közülük elsőként azt a svájci csapatot jártuk körbe, amely ellen először lép pályára Marco Rossi együttese.

A magyar válogatott szombaton Svájc ellen kezdi el Európa-bajnoki szereplését, amelynek a torna előtt nehéz megállapítani valódi erejét. Vladimir Petkovic hétévnyi kapitányságot követően 2021-ben távozott a csapat éléről, azóta pedig Murat Yakin ül a kispadon, akivel finoman szólva sem nyújt kiegyensúlyozott teljesítményt az együttes.

Kezdetnek négy döntetlennel és két győzelemmel kijuttatta a világbajnokságra Svájcot, majd jött a Nemzetek Ligájának hullámvasútja: a válogatott előbb kikapott Csehországtól, Portugáliától és Spanyolországtól, majd mindhármat legyőzte. A katari világbajnokság csoportkörét két döntetlennel és egy győzelemmel kipipálta Yakin, az egyenes kieséses szakaszban viszont egy Portugália elleni 6-1-es pofonnal búcsúzott. Ezt az ingadozást mindössze 15 hónap alatt mutatta be a svájci válogatott – nem mondhatni tehát, hogy zökkenőmentesre sikerült a kapitányváltás.

Vladimir Petkovicnak nem volt erőssége a kommunikáció, de a játékosok imádták. Yakin sokkal jobban el tudja adni magát, ugyanakkor hallani kritikus hangokat a csapat részéről

– mesélt a kialakult helyzetről a 24.hu-nak Lucas Werder, a Blick újságírója.

Daniela Porcelli/Eurasia Sport Images/Getty Images Murat Yakinnak muszáj teljesítenie az elvárásokat, különben veszélybe kerülhet az állása.

Az Európa-bajnoki selejtező éppen ezért kulcsfontosságú volt. Svájc az I csoportba kapott besorolást, amelyben kilenc fordulón keresztül veretlen maradt, ami önmagában nagyon jól hangzik, de a végére egészen komoly leolvadást produkált a csapat. Három siker után elkezdték szórni a pontokat a svájciak, csak Andorrát verték meg oda-vissza, majd jött a botladozás. Az utolsó négy selejtezőn mindösszesen három pontot gyűjtött Yakin együttese, és hiába szerzett vezetést Fehéroroszország, Izrael és Koszovó ellen is, egyik mérkőzésen sem tudott nyerni. Zárásképp Svájc még ki is kapott Romániától 1-0-ra, amivel ugrott a csoport első helye is, pedig ez volt az előzetes elvárás a csapattal szemben. Nem mondhatni, hogy duzzadna az önbizalomtól a brigád.

Nagyon jól indult a selejtezősorozat, de az eredmények hamar romlani kezdtek. Az utolsó hét csoportmeccsből egyedül Andorrát vertük meg, túl sok gólt kaptunk kevés helyzetből. Ez megkérdőjelezte Murat Yakin pozícióját, a szövetségben voltak olyanok, akik inkább menesztették volna

– mondta Werder a kvalifikációról.

Jó játékosokból pedig nincs hiány,

  • Yann Sommer kiváló szezont tudhat maga mögött az Internél,
  • ahogy Manuel Akanji sem panaszkodhat, miután a Premier League-et megnyerte a Manchester Cityvel,
  • a Bayernt, Intert, Liverpoolt is megjárt Xhardan Shaqiri jelenti a tapasztalatot, aki akár a padról beszállva is képes lendületet hozni,
  • és akkor ott van Granit Xhaka, aki sokadvirágzását élve meghatározó embere volt annak a Bayer Leverkusennek, amely egész idényben egyetlen mérkőzésen, az Európa Liga döntőjében kapott csak ki, miközben megnyerte a Bundesligát és a Német Kupát.

A csapat gerincét tehát rutinos játékosok alkotják, ami a torna menedzselésében kulcsfontosságú lehet. A legfontosabb kérdés, hogy Yakin megtalálja-e azokat a futballistákat, akik beállnak mögé a sorba. Alighanem épp ezzel van a legtöbb problémája Svájcnak.

A kulcsjátékosok, mint Xhaka és Shaqiri nem kedvelik annyira Yakint, mint Petkovicot. Taktikailag viszont jól váltott, visszaállt a háromvédős rendszerre az idén, ami bevált

– fejtette ki Werder, aki szerint sok kérdést vetett fel az Európa-bajnokságra nevezett keret.

FABRICE COFFRINI / AFP Sorrendben Shaqiri, Xhaka és Akanji a svájci csapat edzésén. A pályán és az öltözőben is meghatározó karakterek.

„Sok játékos még a klubjánál volt, végül 38 futballistával dolgozott együtt a felkészülés során, az első héten folyamatosak voltak az edzések. Amikor egy újabb focista csatlakozott a csapathoz, azonnal el is küldött valakit, jellemzően a fiatalabbakat. Ez feszültséget okozott, ahogyan más ügyek is. A szövetség nagy nyomást helyezett Joel Monteiróra, aki Svájcban született, de nem volt állampolgár. Sikerült még időben elintéznie a papírmunkát, de négy edzés után Yakin hazaküldte. A Luganóból két játékos is eredetileg bekerült volna, de a Svájci Kupa miatt csak később csatlakoztak volna a válogatotthoz. A döntő másnapján Yakin felhívta őket, hogy már ne is jöjjenek. A játékosok persze dühösek és csalódottak voltak ettől. Ami a jelenlegi keretet illeti,

Yakin csak két szélsőhátvédet vitt a 2022-es világbajnokságra, ezt most is megtette, ráadásul Kevin Mbabut is kihagyta, akinek jó szezonja volt az Augsburgban. Helyette telerakta a keretet középpályásokkal. Nagyon sok vitatémánk van.

Lucas Werder mindezek ellenére is bízik a jó szereplésben, elmondása szerint a svájciak ugyan pesszimisták, de titokban azért reménykednek a váratlan sikerben.

„Franciaország mellett egyedül Svájc jutott az egyenes kieséses szakaszba 2014 óta minden tornán, és amikor a focistáinkat kritika éri, dühükben a legjobb játékukat nyújtják” – jegyezte meg Werder.

Erre szükségük is lesz, hiszen Szoboszlai Dominik mindig arról beszél, hogy nagy dolgokra készülnek, a németek hazai közönség előtt nyerni akarnak, a skótok pedig történelmet írnának. Murat Yakin egyébként először találkozik Magyarország legjobbjaival az első fordulóban, de a közelmúltból van pár kellemetlen emlékünk a Petkovic-féle Svájcról. A 2018-as világbajnoki selejtezők során itthon 3-2-re, Baselben pedig 5-2-re kaptunk ki, előbbinél ráadásul egy 90. percben bekapott gól okozta a vesztünket.

Bár az egymás elleni mérlegben összességében jól állunk, tétmeccseken már nem olyan jó az összkép, ugyanis csak kétszer sikerült legyőzni a svájciakat: az 1938-as világbajnokságon és 1981-ben egy vb-selejtezőn. A kilenc eddigi tétmérkőzésen az említett két győzelem mellett két döntetlen és öt vereség a magyar csapat mérlege. Mindezek ellenére, na meg a magyar csapat közelmúltbeli teljesítménye miatt is Shaqiri visszafogottan nyilatkozott, azt mondta, kemény meccsre számít és szerinte sokan alábecsülik a magyar csapatot.

„A szurkolóink komolyan veszik Magyarországot. A közelmúltban többször is nagyon jók voltak a magyarok, ez senki figyelmét nem kerülte el. Ennek ellenére ez a válogatott az egyik legkevésbé elismert a mezőnyből. Sokak fejében sajnos összefonódtak a szurkolóik az LMBT-ellenes rigmusokkal, és sokan messzire elkerülik majd a Carpathian Brigade tagjait, de a meccsen biztosan hallatják majd a hangjukat!” – mesélte Lucas Werder.

Olvasói sztorik