Hírek

„A háborúban egész Európáért harcolunk” – megrázó videót készített az ukrán futballválogatott

ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Olekszandr Zincsenko egy háborús veteránt ajándékozott meg
ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Olekszandr Zincsenko egy háborús veteránt ajándékozott meg
Az ukrán labdarúgó-válogatott tizenhárom játékosa részvételével olyan videót készített, amely az orosz katonai agresszió következményeire hívja fel a figyelmet. A csapat négyezer szurkoló részvételével megtartotta első edzését az Európa-bajnokságon.

„Szülővárosaink szívesen lennének Eb-házigazdák, de most nem a tornáért, hanem a szabadságért küzdenek” – olvasható a 90 másodperces videóban. A felvételen a focisták portréi a romokban lévő házak, égő épületekről vagy a romhalmazok között utat törő mentőcsapatokról készült felvételekkel váltakoznak.

Az ukrán válogatott csütörtökön edzett először Wiesbadenben, ahol minden játékos egy-egy labdát adott a szurkolóknak. Olekszandr Zincsenko, az Arsenal sztárja egy mindkét lábát elveszítő háborús veteránnak adományozta a magáét.

Az ukrán labdarúgók a bajnokság alatt is emlékeztetni kívánnak arra, hogy mi történik hazájukban.

„Beszélnünk kell róla. Tudom, hogy vannak, akik belefáradtak a háborús hírekbe, de mi folytatjuk a harcot, és szükségünk van a támogatásotokra. Nagyon fontos, hogy Ukrajna az Európai Unió része legyen, mert szeretnénk az európai család része lenni.

A háborúban egész Európáért harcolunk

– mondta Szerhij Rebrov szövetségi kapitány.

Tarasz Sztypanenko, a Sahtar középpályása arra emlékeztetett, hogy nap, mint nap emberek halnak meg és városok pusztulnak el.

„Valahányszor felkelünk, az ukrajnai helyzetről szóló híreket olvassuk el először. Minden nap kapom telefonon a légitámadásokról híreket, minden reggel felhívom a szüleimet, hogy jól vannak-e. Több mint két éve élünk ilyen körülmények között” – mondta.

A legutóbbi, három évvel ezelőtti Európa-bajnokságon Ukrajna a negyeddöntőig jutott, de Zincsenko szerint az idei torna teljesen más és különleges lesz.

Emberek halnak meg az ész nélküli háborúban. Össze kell tartanunk.

Ukrajna hétfőn Románia ellen kezdi meg az Európa-bajnokságot, négy nappal később Szlovákia lesz az ellenfél, június 26-án pedig Belgium ellen fejezik be az F csoportot.

Olvasói sztorik