Hírek

Korrekordot döntött, nagyot hibázott, kimaradt az Eb-keretből

JOE KLAMAR / AFP
Craig Gordon kimaradt az Eb-keretből
JOE KLAMAR / AFP
Craig Gordon kimaradt az Eb-keretből
Steve Clarke, a magyarokkal azonos Európa-bajnoki csoportban szereplő skót labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős utazó keretét.

A bő, 28 fős névsorhoz képest a szakember a Hearts kapusától, Craig Gordontól, valamint a Rangers védőjétől, John Souttartól köszönt el a finnek elleni, 2-2-vel zárult pénteki felkészülési mérkőzés után.

Gordon kihagyása nem meglepetés, az sokkal inkább, hogy a finnek ellen pályára lépett – csak azért, hogy korrekorder lehessen. A sajtó és a szurkolók is értetlenségüket fejezték ki, hogy Clarke miért a szentimentalizmust, és miért nem a felkészülést helyezte előtérbe.

Gordon kétgólos vezetésnél, a 69. percben lépett pályára, ezzel 41 évesen és 159 naposan a skót válogatott történetének legidősebb játékosa lett.

Clarke kapitány utólag kifejtette, nem ő akart lenni az az ember, aki megtagadja a kapustól a mérföldkőnek számító pillanatot.

Más kérdés, hogy három perccel később Källman felavatta, a 83. percben pedig úgy szabálytalankodott a 16-oson belül, hogy az tizenegyest eredményezett, Antman pedig nem hibázott (2-2).

A skót sajtó szerint nem feltétlenül jó előjel, hogy tavaly szeptember óta kilenc meccset vívott a válogatott, és csupán Gibraltárt tudta legyőzni (2-0), emellett három döntetlen és öt vereség a mérleg.

Skócia aggasztóan puhává vált az utóbbi hónapokban, de péntekig Clarke és játékosai minden percében azon dolgoznak, hogy megtalálják magukat.

Ez a csapat nem is olyan régen legyőzte Spanyolországot és Norvégiát és jobb annál, amit mostanában mutatott. A péntek lehet alkalmas a bizonyításra” – írta a BBC a németek elleni Eb-nyitómérkőzés előtt.

Skócia azt követően június 19-én, Kölnben a svájciakkal, majd június 23-án, Stuttgartban a magyarokkal csap össze.

A skótok Eb-kerete

kapusok: Zander Clark (Hearts), Angus Gunn (Norwich City), Liam Kelly (Motherwell)
védők: Liam Cooper (Leeds United), Grant Hanley (Norwich City), Jack Hendry (al-Ettifaq), Ross McCrorie (Bristol City), Scott McKenna (Köbenhavn), Ryan Porteous (Watford), Anthony Ralston (Celtic Glasgow), Andy Robertson (Liverpool), Greg Taylor (Celtic Glasgow), Kieran Tierney (Real Sociedad)
középpályások: Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Christie (Bournemouth), Billy Gilmour (Brighton), Ryan Jack (Glasgow Rangers), Kenny McLean (Norwich City), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic Glasgow), Scott McTominay (Manchester United)
csatárok: Che Adams (Southampton), Tommy Conway (Bristol City), James Forrest (Celtic Glasgow), Lewis Morgan (New York Red Bulls), Lawrence Shankland (Hearts)

Olvasói sztorik